Hlavní navigace

Tohle vidět nechcete: nelegální porážka kachen v restauraci v SAPĚ

29. 11. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Policie s inspekcí úřadovala v SAPĚ letos už po deváté, tentokrát byla odhalena nelegální porážka kachen v restauraci. Na místě bylo zajištěno nejen několik stovek kilogramů kachního masa a kostí, ale i osm živých kachen. Bude tedy navíc podán podnět pro podezření z týrání zvířat.

Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Policií České republiky odhalili v závěru uplynulého týdne v pražské tržnici SAPA nelegální porážku kachen v restauraci DUNG LIEN. Na místě byl uložen okamžitý zákaz užívání části prostor v restauraci.

Ještě rádi chodíte jíst do SAPY?

Nebyl to přitom první podobný nález v letošním roce, jak vás pravidelně informujeme. SAPA má potíže letos již po deváté a vždy to souvisí s masem. V únoru policie s inspekcí zadržela zásilku čerstvých nebalených živočišných produktů, která směřovala do prodejen potravin v areálu tržnice SAPA a neměla žádnou průvodní dokumentaci. Ani ne o měsíc později se situace u stejného dodavatele SAPY opakovala – Další maso pochybného původu mířilo do SAPY. Při další kontrole byl nalezen další nelegální sklad, v němž bylo zajištěno více než třicet pět tun hluboce zmrazeného drůbežího masa a produktů rybolovu a bylo zakázáno jejich uvádění na trh.

Nelegální porážka drůbeže v restauraci

V zázemí restaurace DUNG LIEN bylo při kontrole na konci minulého týdne zjištěno, že zde zabíjeli, porcovali a skladovali kachny a patrně z nich následně připravovali pokrmy pro své hosty. Vše výše uvedené probíhalo bez předchozího schválení ze strany veterinárního dozoru, což je nepřípustné, navíc v nevyhovujících hygienických podmínkách. Kromě šesti set padesáti kilogramů masa a kostí zde byly přechovávány také živé kachny. „V jedné z místností zázemí inspektoři ve stísněném prostoru zjistili přítomnost osmi živých kachen, vedle kterých na vzdálenost cca jednoho metru bylo umístěno další vykrvené kachní tělo a to v těsné blízkosti úložiště pytlů s dřevěným uhlím. Pod dřezem se nacházela velká plastová nádoba se zbytky zeleniny a vnitřností včetně obsahu žaludků,“ popisuje situaci na místě Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI. Z tohoto důvodu bude předán podnět pro podezření na týrání zvířat.

To ale zdaleka není vše. V částech provozovny navazujících na konzumační část restaurace byly naskladněny předměty nesouvisející s provozovanou činností – např. stavební míchačka, boty, oděvy a další – a byly zde zjištěny zcela neakceptovatelné hygienické podmínky. Stěny nádoby byly znečištěny zbytky peří. V provozovně byly dále silně znečištěné povrchy pracovních ploch, pracovního náčiní a podlah. Veškeré maso bude muset provozovatel na své náklady nechat neškodně zlikvidovat v asanačním podniku. Zároveň mu hrozí až půlmilionová pokuta,“ dodal Petr Pejchal, tiskový mluvčí SVS.

Nejen o tom, proč musí být takové maso zlikvidováno, jsme si povídali s ústředním ředitelem SVS Zbyňkem Semerádem: Ředitel veterinární správy: Garantuji, že hormony se nepoužívají

Zdroj: TZ SVS, TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).