Hlavní navigace

Tohle není burger z masa, to je Vegangrill z hrachu a fazolí

Sdílet

 Autor: VEGANGRILL
Mladá dvojice se rozhodla prorazit s českým veganským plátkem, kterým zpestříte svůj jídelníček klidně už tohle léto na domácím grilování. V čem se liší od veganských plátků, které jsou aktuálně na trhu, a jak se můžete dostat k jeho prvním vzorkům?

Nemusíte být ani vegan, ani vegetarián, abyste tu a tam mohli chtít zaměnit maso za jídlo bezmasé. Řada řetězců dnes proto vychází poptávce vstříc a naprosto běžně prodává veganské burgery, klobásy i nudličky od Garden Gourmet, Lidl zařadil do nabídky Veganské mleté a Kaufland má vlastní řadu K-take it veggie, v níž nabízí veganský řízek, kuličky i plátky.

Jak jsme se před nedávnem přesvědčili, takové produkty vesměs chutnají jak vegetariánům, tak lidem, kteří jsou zvyklí na pravidelnou konzumaci masa. Proto se také tak mohutně rozrůstá trh s rostlinnými produkty, které chutnají i vypadají jako živočišné. A tak se není co divit, že je před námi další produkt z rostlinné říše, který má ambice dobýt české trhy. Jde o veganský burgerový plátek české výroby od dvou nadšenců, který ponese název Vegangrill.

První veganské burgery nabídli na hudebním festivalu

Veronika Kubičková a Jakub Šimala se veganským burgerům začali věnovat už v roce 2018. „Tehdy jsme si s přítelem jako dlouhodobí vegani řekli, že je tu díra na trhu, kterou bychom chtěli vyplnit. Zjišťovali jsme, co k rozjetí podniku potřebujeme zařídit a za ušetřené peníze jsme si koupili stánek. V polovině roku 2018 jsme pak na hudebním festivalu zkusili nabízet veganské burgery. Měli jsme na ně skvělé ohlasy a moc dobře se prodávaly. To byl pro nás impuls k tomu, abychom se burgerům začali intenzivně věnovat,“ říká Veronika.

Až do prosince loňského roku měli Veronika s Jakubem foodtrack, s nímž obráželi festivaly a farmářské trhy, a právě v něm veganské hamburgery připravovali a prodávali.

Od samého začátku svého podnikání ale do svých burgerů vkládali veganské placky, které si nakoupili od jiných výrobců, a ve finálním produktu je jen dle svého obložili. „S ohledem na současnou nejistou situaci jsme ale prodej na konci roku 2020 ukončili a začali jsme se ještě více věnovat výrobě vlastního burgeru, na jehož vývoji už jsme celý loňský rok pracovali,“ vysvětlují důvody, proč si momentálně jimi připravené občerstvení nikde nekoupíte. Zato si snad časem budete moci koupit burgerový plátek z jejich kuchyně.

Věděli jsme, jaký náš burger má být

Protože během přípravy burgerů ve foodtracku přišli do kontaktu s mnohými veganskými plátky, věděli, co chtějí a co v žádném případě ne. Jejich plán byl jasný: burger bude vyráběný v Česku, bez sóji, bez lepku a bude bez zbytečných aditiv.

„V týmu máme potravinářského technologa a exekutivního šéfkuchaře, který nám na základě našich požadavků vyvinul a navrhl tu nejlepší variantu. Protože jsme přesně věděli, co chceme, tak ochutnávek proběhlo asi jen šest, než jsme měli finální verzi burgeru,“ říká Veronika Kubičková.

Výsledný plátek podle slov výrobců obsahuje zejména hrách a fava fazole, respektive proteiny z nich. Další složkou je extrakt z droždí, z červené řepy a červená paprika. Vegangrill o váze sto gramů tak obsahuje 19,9 gramu bílkovin.

„Obsahuje i méně soli a více vlákniny než jiné produkty, snažili jsme se ho opravdu vychytat do nejmenších detailů. Jsme skutečně moc rádi, že struktura i chuť je velmi podobná masu, že se nám za relativně krátkou dobu podařilo vyvinout něco, na čem světově známé firmy pracují i několik let,“ netají se radostí Veronika Kubičková.

Výroba bude na Moravě

Aktuálně běží na podporu výroby a prodeje menší crowdfundingová kampaň, která by měla prodej veganských placek uspíšit. „Chtěli jsme získat pouze padesát tisíc, protože jsme chtěli náš projekt jen dofinancovat, a hlavně nabídnout našim fanouškům přednostní možnost ochutnání Vegangrillu,“ říká Veronika s tím, že výrobnu už mají zařízenou na Moravě. Právě tady se veškeré veganské plátky budou vyrábět, šokově mrazit a odesílat do různých obchodů po celé republice nedlouho poté, co kampaň na Hithitu skončí.

„V maloobchodním balení bude jeden stogramový plátek, přičemž cena za kus bude levnější, než uvádíme v kampani na Hithitu,“ nechce být zatím příliš konkrétní Veronika Kubičková. Cena by podle těchto informací určitě neměla atakovat stokorunu za jeden stogramový plátek.

Ačkoliv kampaň na podporu výroby veganského plátku úspěšně dosáhla svého prvního milníku, chcete-li, můžete je ještě několik dní podporovat, a být tak zanedlouho mezi prvními, kdo tento nový český, čistě přírodní produkt ochutná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).