Hlavní navigace

Titanová běloba je všude. Od žvýkaček přes zubní pastu až po Primalex

8. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz / Vitalia.cz
Jedno z nejrozšířenějších „éček“. Titanová běloba není vhodná pro děti, ale jinak je povolená a podle řady studií neškodná. Objevují se však i názory, že má podobné účinky jako azbest.

Procházeli jste se po tom na písečné pláži. Měli jste to rozetřené na těle spolu s opalovacím krémem a zároveň jste to žvýkali v puse. Co to je? Titanová běloba aneb E 171. Jedno z nejrozšířenějších „éček“ vůbec. Ačkoli celá řada studií tvrdí, že je neškodná, objevují se mezi vědci i názory, že může mít podobné účinky jako azbest. Pojďme se proto na titanovou bělobu podívat trochu blíž.


Autor: Isifa.cz / Vitalia.cz

Titanová běloba se používá v potravinách, kosmetice, barvách i do kancelářských potřeb

Studenti si ji do svých sešitů na chemii označí jako TiO2 – oxid titaničitý, protože jde o sloučeninu kyslíku a titanu. V přírodě se vyskytuje v přirozené podobě v minerálech a běžně se s ní můžeme setkat na písečných plážích u moře. Pro průmyslové využití se ovšem titanová běloba vyrábí uměle, a to buď prostřednictvím tzv. chloridové, nebo síranové metody.

Bílý pigment všude, kam se podíváš

Ročně se na celém světě vyrobí kolem 4 milionů tun titanové běloby. Proč tak moc? Odpověď je jednoduchá, protože je zužitkována v celé řadě výrobků a průmyslových odvětví. Používá se jako bílý pigment v potravinářství (zejména pro žvýkačky a cukrovinky), přidává se do kancelářských potřeb (papír, propisky), najdeme ji i v kosmetice, barvách, lécích nebo opalovacích krémech. A aby toho nebylo málo, využití nachází i v automobilovém průmyslu.

Titanová běloba je prostě všude kolem nás. Výrobci si ji oblíbili z několika prostých důvodů. Toto bílé barvivo je nerozpustné ve vodě (tzv. hydrofobní), pohlcuje UV záření, které umí přeměnit na teplo, odráží sluneční paprsky, vyznačuje se vysokým jasem i barevnou stálostí. Pokud se jen trochu rozhlédnete kolem sebe a uvědomíte si tyto vlastnosti, pochopíte, proč je titanová běloba tak často využívána.

Titanová běloba je všude. Proč?

  • Protože toužíme po bělostných zubech, objevuje se titanová běloba v pastách (využity jsou její bělicí účinky).
  • Potřebujeme odolné plasty a titanová běloba jim dává odolnost i barevnou stálost.
  • Chceme se chránit před UV zářením, proto se titanová běloba stává součástí slunečních brýlí i automobilových skel.
  • I naši pleť chceme ochraňovat před slunečními paprsky, proto je titanová běloba nepostradatelnou součástí opalovacích krémů.
  • Do úst si chceme vkládat přitažlivě vyhlížející potraviny – a k tomu jim pomůže E 171.
  • Tyto potraviny potřebujeme uchovávat v obalech odolných vůči UV záření – a je zřejmé, že to nejde bez titanové běloby…

Přečtěte si: Barviva v potravinách šálí naše smysly

Náhrada titanové běloby není

Vidíte, titanová běloba je skutečně všudepřítomná. Logická otázka zní: je možné ji nahradit nějakou jinou látkou? V budoucnu možná, nicméně aktuálně nikoli. Faktem je, že veškeré možné alternativy, které by se vyznačovaly podobnými vlastnostmi jako titanová běloba, jsou nevhodné, protože prokazatelně poškozují lidské zdraví.

E 171 je prostě jedinou netoxickou bělobou, která nemůže být v celé řadě odvětví, jako je právě potravinářství nebo kosmetika, nahrazena jinou látkou. V dalších průmyslových oblastech, kde by nedocházelo k přímému ohrožení lidského zdraví, by titanová běloba mohla být nahrazena například zinkovou bělobou nebo síranem barnatým, nicméně tyto látky se nevyznačují tak velkou bělicí silou. Takže to vypadá, že bez titanové běloby nemůže dát moderní civilizace „ani ránu“.

KATALOG: Emulgátory – není éčko jako éčko

Máme se E 171 raději vyhnout?

Na podobnou otázku se již nějakou dobu snaží odpovědět vědci. A jako vždy se úplně neshodují. Oficiálně je titanová běloba povolena, kromě dětské výživy. Tady ovšem pozor, zákony regulují složení pouze u potravin pro děti do tří let. To, že je na produktu napsáno pro děti nebo dětský ap., neznamená prakticky vůbec nic. Chcete-li se vyhnout určitým složkám, nezbývá než se začíst do složení.

Více: Jsou vám tři roky? Pak jste podle potravinářské legislativy dospělí…

Ačkoli nejsou dosud známé žádné prokazatelné negativní účinky titanové běloby na lidské zdraví, objevují se z některých vědeckých kruhů varování, že E 171 může poškodit plíce.

Přišli s tím alespoň před dvěma lety výzkumníci z univerzity v Lausanne a Orléans, kteří sledovali, jak působí nano částice oxidu titaničitého na organismus. Jejich verdikt byl neúprosný: poškozují plíce podobně jako kdysi tak hojně rozšířený azbest. „Částice oxidu titaničitého se ukládají v plicích a způsobují chronický zánět, který se může vyvinout v rakovinu,“ citovala média profesora biochemie Jürga Tschoppa.

Žádné zásadní závěry ovšem ze zveřejnění vědeckého týmu nevyplynuly. Jak přiznal sám Jürg Tschopp, jeho týmu šlo především o to vyvolat diskuzi a podnítit další výzkumy, které by přispěly k objasnění toho, jak nanočástice oxidu titaničitého ovlivňují lidské tělo.

Takže vědci zkoumají, zatímco my si můžeme oxidem titaničitým natřít interiér a přitom si ho zažvýkat. A také doufat, že za pár let nám neřeknou, že je skutečně škodlivý, podobně jako to bylo s azbestem.

E 171 – Oxid titaničitý (titanová běloba)

podle emulgatory.cz

Skóre škodlivosti:3

Přísada nevhodná pro děti

Použití

Používá se jako bílý pigment do žvýkaček, bonbónů, cukrovinek, želé, džemů nebo do krmiv pro zvířata. Také plní funkci ochrany proti UV záření v potravinových obalech nebo se používá jako barvivo do inkoustových propisek, v papíru, keramice, tabletkách, kosmetice a dalších výrobcích.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné prokazatelné negativní účinky při ústním podání. V těle se těžce absorbuje, přesto lze po požití detekovat stopové množství látky v krvi, v mozku nebo ve žlázách. Největší množství se koncentruje v lymfatických uzlinách a plicích. Výsledky studií v literatuře uvádí, že po strávení 0,5 kg tohoto barviva by neměly nastat žádné negativní projevy. Při vysoké vzdušné koncentraci však může dojít k poškození plic. Existuje podezření na zvýšené riziko vzniku nádorů při vdechování, což bylo dokázáno studiemi na zvířatech. Citlivým osobám může způsobit podráždění pokožky.

Doplňující informace

Jeho použití v ČR je kromě dětské výživy povolené. V USA je látka také povolená.

Čtěte dále: Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).