Hlavní navigace

Tipy, jak poznat dobré víno podle etikety

20. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Co všechno se dá zjistit z etikety na lahvi vína? Jen některé informace jsou povinné, něco navíc svědčí o tom, že víno nemá co skrývat.

Červené, bílé nebo růžové?

Už samotná barva vína dokáže napovědět, jak bude víno chutnat a k jakému pokrmu se bude nejlépe hodit.

Červená vína

  • Obsahují více tříslovin a jsou většinou těžší, navozují vážnější atmosféru.
  • Jsou doporučována hlavně k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému.

Růžová vína

  • Vyrábějí se z modrých hroznů jako víno červené. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, a do vína proto nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín.
  • Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť.
  • Skvěle doplňují zeleninové saláty a pokrmy z ryb.

Bílá vína

  • Pro svou lehkost a kyselinku se skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům.

Sladké vs. suché

O sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, tedy cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby.

Vína podle zbytkového cukru

  • vína suchá – max. 4 gramy/litr
  • polosuchá – do 12 gramů/litr
  • polosladká – do 45 gramů/litr
  • sladká – nad 45 gramů/litr

Není pravda, že pozdní sběr je automaticky sladší: „Jako sommelier často slýchám, že víno označované jako ‚pozdní sběr‘ je zákonitě sladší. Není tomu tak, cukernatost takových bobulí je mnohem nižší, než je tomu například u výběru z hroznů, bobulí či již slámového a ledového vína. Tedy pro toho, kdo má rád sladká vína, není pozdní sběr rozhodně zárukou, že si vybere víno s vyšším obsahem zbytkového cukru,“ vyvrací tradiční mýtus sommelier David Král, který stojí za značkou Víno Mikulov Sommelier Club.

Sommelier David Král
Autor: Víno Mikulov

Sommelier David Král

Příznivcům sladkých chutí doporučuje výběr z cibéb, ledová a slámová vína. Pro ty, kteří si hlídají linii, naopak ta označená jako kabinetní.

Co říká etiketa

Čím je víno kvalitnější, tím víc informací bývá uvedeno na lahvi. Zjednodušeně platí, že čím obecnější je popisek na etiketě, tím nižší kvalitu vína můžete očekávat.

Čemu věnovat pozornost na etiketě:

  • Údaj o obsahu cukru – raději sušší, nebo sladší?
  • Označení odrůdy (nepovinné) – Pálava, Veltlínské, Rulandské…
  • Druh výrobku – tady by mělo určitě padnout slovo víno, jakostní nebo přívlastkové.
  • Údaj o barvě vína (nepovinné) – podle nálady či jídla.
  • Ročník sklizně (nepovinné) – víno je jedna z těch věcí, které mohou s věkem získávat na kvalitě. Platí pouze pro kvalitní vína.
  • Uvedení provenience – preferujete vína z České republiky?
  • Identifikace původu vína – dozvíte se název vinařské oblasti, podoblasti, obce a vinařské tratě. A mnohdy i ledacos dalšího.
  • Číslo výrobní šarže – každá šarže má své číslo.
  • Údaj o obsahu alkoholu – díky tomuto údaji poznáte, jak silné víno bude.
  • Evidenční číslo jakosti – informace o tom, že víno zatřídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
  • Název stáčírny – většinou i s adresou.
  • Údaj o obsahu alergenu – nejčastěji najdete siřičitany, které se používají jako konzervanty.
  • Objem – víno se většinou prodává v lahvích o objemu 0,75 l.
  • Označení výrobkové řady – dozvíte se, jaké vinařství vám pomůže k lepší náladě a zda pijete nápoj z prémiové, nebo klasické řady.

Ledacos o kvalitě vína napoví jeho cena. „Levná vína člověka neobohatí,“ říká v rozhovoru špičkový sommelier.

A nakonec – i sebelepší víno můžeme zkazit špatným skladováním nebo podáváním. Jaké jsou největší chyby při podávání vína? Teplé červené a studené bílé…

Zdroj: TZ Víno Mikulov

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).