Hlavní navigace

3 tipy, jak odhalit špatně vyčištěný zub

20. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Světový den ústního zdraví www.sduz.cz
Na čistém zubu se kaz nikdy neudělá, říkají lékaři. Jenže my zuby čisté nemáme. Jak poznáte, zda jste si je skutečně vyčistili pořádně?

Když se nám zkazí zub, vymlouváme se (sami sobě) na všechno možné. Přitom základem je prostá věc: čistit si zuby pořádně.

Jak poznat dobře vyčištěný chrup

1. Nejjednodušší pomůcku si můžete vyzkoušet kdykoli a kdekoli sami:

Přejeďte si jazykem zvenku přes horní řezáky. A pak po vnitřní straně dolních stoliček. Plochy by měly být stejně hladké, nejen po čištění – obvykle ale nejsou.

2. Pokud chcete sofistikovanější výsledek, můžete se obrátit na odborníky, eventuálně si udělat test pomocí speciálního barviva. „Zubní mikrobiální povlak je možné prokazovat v ordinaci zubního lékaře nebo dentální hygienistky,“ říká Ladislav Korábek ze Stomatologická kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

3. Nebo si koupíte v lékárně indikátor zubního povlaku, který použijete sami doma. „Je to barvivo, které se zachytí tam, kde jsou zuby nevyčištěné,“ popisuje lékař. „Tam, kde jsou vyčištěné dobře, se barvivo nezachytí. Důkladně si vypláchnete a máte-li odvahu, tak se na sebe usmějete a uvidíte, jestli jste si zuby vyčistili nebo nevyčistili.“

Jak to běžně dopadá, vidíte na snímku:

Mechanické prostředky čištění je proto dobré doplnit chemickými prostředky, tedy zubními pastami a ústními vodami, právě zejména pro místa, která obvykle mechanicky příliš nevyčistíme.

Nepřítel plak

„Mikrobiální struktura na povrchu zubů, takzvaný zubní mikrobiální povlak, zkráceně plak, představuje největší nebezpečí pro zuby, stálé i dočasné,“ říká Ladislav Korábek. Plak se usazuje na povrchu zubů prakticky okamžitě po jejich vyčištění, ale zpočátku není nijak nebezpečný, protože není tolik osídlený bakteriemi. „Pokud není plak pravidelně odstraňován, zvětšuje postupně svůj objem a vznikají v něm dobré podmínky pro růst bakterií – pozdních kolonizátorů způsobujících zánět dásní a následně parodontitidu.“

Mezi základní pravidla prevence dentálních onemocnění patří:

5 kroků pro úsměv na celý život:

Člověk, který si skutečně dobře čistí zuby, minimalizuje riziko onemocnění. „Zubnímu kazu lze téměř stoprocentně předejít,“ připomíná význam prevence Pavel Chrz, prezident České stomatologické komory.

Světový den ústního zdraví
  • Připomíná se každý rok 20. března s cílem zvýšit povědomí o významu ústní hygieny a podpořit tak zdraví ústní dutiny.
  • V březnu budou probíhat přednášky, promo akce, slevové akce a soutěže.
  • Aktuální přehled všech akcí, které se budou konat v rámci Světového dne ústního zdraví, najdete na webových stránkách www.sduz.cz.
Online soutěž
  • Na www.sduz.cz probíhá do 1. dubna fotografická online soutěž pro veřejnost. Výherci obdrží dárky od partnerů akce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).