Hlavní navigace

Tip lékaře: Co se skvrnami od slunce v dekoltu

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ženy při opalování podceňují ochranu dekoltu, přitom ten to většinou „odnese“ při slunění nejvíce. Kožní lékařka vysvětlí, proč je třeba oblast výstřihu chránit a jak lze řešit následky v podobě nevzhledných pigmentových skvrn.

Myslím si, že ženy úmyslně nepodceňují ochranu dekoltu před sluncem. Pokud se vědomě opalují, tak určitě na celé tělo, tedy i na dekolt používají krémy s UV filtry. Nevýhodou dekoltu, obličeje a hřbetů rukou je, že ho sluníme i při běžných přechodech z práce domů, při práci na zahrádce aj.

Slunění dekoltu

Nemusí to být přímo ani opalování, oblast dekoltu je vystavena slunečním paprskům i během běžných aktivit.

Následky opálení

Přinášejí nechtěné změny na kůži – pigmentové skvrny, pigmentové névy atd. Je možné je odstranit nebo esteticky vylepšit.

V těchto chvílích se většinou zapomeneme natřít krémem s vysokým ochranným faktorem proti UVA a UVB záření. Pokud si nejste jistí, jak vybrat vhodný opalovací krém, přečtěte si jednoduchý návod, jak si vybrat ochranný faktor.

Proč se chránit před sluncem

Vysoké dávky UV záření nám mohou způsobit bolestivé spálení pokožky. Slunce urychluje stárnutí kůže a vznikají na ní pigmentové skvrny.

Při nadměrném slunění ztrácí pokožka svoji pružnost a vznikají na ní vrásky.

Dalším projevem častého poškozování pokožky UV zářením je vznik kožních nádorů.

Ideálně se doporučuje vyšetření znamének dermatologem a dermatoskopem dvakrát ročně. Pokud se některé znaménko jeví jako potenciálně nebezpečné, provede se jeho vyříznutí a histologická verifikace. Podrobnosti najdete v článku na serveru Vitalia.cz Vyřízli vám znaménko. Jak se z něj pozná, zda je v pořádku?

Jak se zbavit skvrn v dekoltu

Řadu vazivových nezhoubných nádorků je možné šetrně odstranit erbiovým odpařovacím laserem. Pokud jsou v oblasti dekoltu pouze nevzhledné pigmentace způsobené nadměrným sluněním (lentigo solaris) či stárnutím kůže (lentigo senilis), je možné je řešit Q-switched alexandritovým laserem, který rozmělní pigment na drobné částečky a ty jsou pak fagocytárním systémem odplaveny pryč.

Hojení probíhá přes jemné povrchové stroupky.

Ideálně se doporučuje podstupovat laserová ošetření od podzimu do jara, když nesvítí tolik slunce, jelikož po laserovém ošetření se nesmíte vždy cca jeden měsíc slunit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Jitka Chaloupecká

Korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka z Laserového centra Anděl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).