Hlavní navigace

Tetování hennou způsobí jizvy a spustí alergie

22. 10. 2012

Sdílet

Ke zdobení hennou se často nepoužívá skutečná henna, ale směs se syntetickou látkou. Ta vyvolává silné alergické reakce, jejichž následky mohou být celoživotní. Poznáte ji podle barvy.

O tom, že přírodní barvivo zvané henna může způsobit alergii, už jste možná slyšeli. Hrozí především lidem, kteří si nechávají hennou malovat různé obrazce na ruce, jde vlastně o jakési dočasné tetování. Jaký je však rozdíl mezi touto hennou a tou, kterou některé ženy používají k barvení vlasů?

Jedna moje známá si roky barví vlasy hennou, protože nechce používat chemické barvy, které podle ní nezdravě páchnou a jsou plné chemikálií. Vlastně jí to trochu závidím, protože umělé barvy moc nevoní ani mně. Ale na rozdíl od ní mi henna na vlasech při těch několika pokusech nikdy nechytla, a proto sázím na chemii.

Nebezpečná černá barva

Kamarádka naopak henně věří natolik, že si před pár lety nechala pomocí tohoto přírodního barviva během dovolené v Turecku namalovat orientální malůvky na ruce i nohy. Z alergické reakce, která se jí pak na těch místech objevila, se její kůže vzpamatovávala skoro půl roku. „Nejdřív jsem to vůbec nechápala, říkala jsem si henna jako henna a muž, který malůvky v hotelovém areálu prováděl, se dušoval, že má zdravotní atesty a že je vše přírodní. Mně to přišlo bezpečnější než někde na ulici,“ vzpomíná známá.

Čtěte téma: Chcete se zbavit tetování?

Vysvětlení? Henna za to vlastně nemohla, viníkem bylo černé a nejspíše syntetické barvivo, které prodavači do henny přidávají, aby byla tak tmavá, jak si zákazníci žádají. Nebo vůbec o hennu jít nemuselo, byla to prostě syntetická barva, což ale zákazník prakticky nemá šanci zjistit.

Přírodní henna je totiž červená nebo nahnědlá a zejména na snědší či opálené pokožce tak malování není skoro vidět. Jde vlastně o usušené a nadrcené původně šedozelené listy rostliny zvané henna bílá (podle barvy květů), které obsahují hojnost červeného pigmentu. Ten navíc reaguje s bílkovinami, proto tak dobře drží na vlasech nebo na kůži.

K tetování se nepoužívá čistá henna

V prázdninových destinacích jsou přitom tetování hennou hitem a rodiče je často nechávají vymalovávat i dětem, které si díky nim připadají, že mají skutečné kérky – hennou si nenechávají kreslit ornamenty, ale motivy připomínající skutečná tetování. A to celé za pár eur nebo jejich ekvivalent v místní měně.

Moji známé se na místě, kde měla ornamenty, po několika dnech kůže úporného svědění zanítila a její stav se zhoršoval, i když barva už bledla a její zbytky se snažila smýt. Takže po návratu z Turecka zamířila na dermatologii, kde jí na základě zarudlých a mokvajících puchýřů diagnostikovali alergii. Bohužel ani po mastích a lécích včetně celkových antibiotik se stav zrovna nelepšil a například na nohách, kde se podrážděná kůže dotýkala bot, má už napořád malé jizvy. Navíc se jí kvůli téhle alergické reakci začaly objevovat i další, vadí jí například prostředky na nádobí či různé další chemikálie a podobně, s nimiž dříve neměla problém.

To, že na oddělení každoročně léčí děti s reakcí na „tetování hennou“ před časem pro Zdravotnické noviny potvrdila i dermatoložka Štěpánka Čapková z pražské nemocnice v Motole. Podle lékařky svědčí o tom, že nejde o ryze přírodní hennu, i to, že barví kůži okamžitě. Skutečná henna na to, aby se projevila, potřebuje až několik hodin, kdy dojde k potřebné chemické reakci.

Stejné riziko, jako u některých barev na vlasy

Barvivo, které se používá v takzvané černé henně, je vlastně to samé, které u některých lidí způsobilo prudké alergické reakce poté, co si barvili vlasy obsahující syntetické, velmi tmavé barvivo. Většinou šlo o barvy černé nebo se černé velmi blížící. Chemicky jde o látku zvanou parafenylendiamin neboli PPD. Někdy se do henny pro větší tmavost přidává čaj nebo káva, ale efekt není zdaleka tak výrazný.

Přečtěte si: Je barvení vlasů opravdu tak škodlivé?

„Problém je v tom, že černá henna často vůbec není hennou, jde o směs s PPD,“ citoval na svém webu deník Daily Mail lékařku Lindsey McManusovou z britské alergologické společnosti, která komentovala příběh chlapce, jenž se kvůli podobné alergické reakci dokonce na čas ocitl v kómatu. Podle ní bývá tato alergická reakce u citlivých jedinců velmi prudká, i když se může projevit až po několika dnech. Navíc reakce na PPD zvyšuje riziko, že člověk bude napříště alergicky reagovat i na další podněty. A případné další setkání s parafenylendiaminem by mohlo mít ještě horší průběh.

Pozor na dětské tetování ze sladkostí

Server www.bez-alergie.cz navíc upozorňuje i na to, že podobné alergické reakce byly zaznamenány i po dětském nalepovacím tetování, které bývá například v některých sladkostech. Pravděpodobně i toto tetování totiž obsahuje parafenylendiamin, aby na kůži alespoň několik dní vydrželo. I taková zdánlivě neškodná hračka tak může spustit řetězec dalších alergických reakcí.

„Hlavním nebezpečím při vzniku senzibilizace na PPD v dětském věku je však nejen celoživotní reaktibilita na vlastní původní vyvolávající alergen, ale v rámci skupinové přecitlivělosti i možnost alergické reakce na další barviva (anilinová a azobarviva), některé složky kosmetických přípravků, a dokonce i na některé léky. Riziko se týká především anestetik prokainového a benzokainového typu, sulfonamidů, prokainamidu, antidiabetik, hydrochlorothiazidu a některých sunscreenů (silné krémy proti opalování),“ popsala  dermatoložka Štěpánka Čapková.

Jinými slovy, zatímco červené nebo hnědé tetování hennou je bezpečné, černému se raději vyhněte. I když hnědé nebo červené obrázky nejsou zdaleka tak výrazné.

Čtěte dále: Chemie v kosmetice: Jedovatý šampon, toxický tampon

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).