Hlavní navigace

Testování bude povinné i pro očkované zaměstnance, výjimku mají studenti vysokých škol

14. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podmínky testování zaměstnanců, úředníků nebo OSVČ se od pondělí mění. Testování bude četnější a bez výjimky pro očkované či osoby po prodělání covidu. Naopak testovat se nebudou muset ani nadále studenti vysokých škol.

Jak uvádí Covid Portál, od 20. prosince se zaměstnanci testují jedenkrát týdně. Výjimku mají očkovaní, lidé, kteří prodělali covid-19 během posledního půl roku, nebo ti, kteří předložili výsledek antigenního testu provedeného zdravotníkem.

Od pondělí se frekvence testování ve firmách či u příslušníků bezpečnostních sborů nebo armády zvýší, a to na dvakrát týdně.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se povinnost týká také úředníků ve státních úřadech, živnostníků i jednatelů společností bez výjimky.

Testy budou povinné i pro očkované a vyléčené

Povinnost se nově bude týkat také plně očkovaných nebo těch, co nedávno prodělali covid-19. Výjimka se nevztahuje ani na ty, kteří jsou po aplikaci posilující dávky vakcíny.

Způsob testování bude stejný jako dosud. Půjde tedy především o sebetestování antigenními testy.

Opatření se mění kvůli nástupu nakažlivější varianty viru SARS-CoV-2 omikron, která již v ČR dominuje

„V pracovních kolektivech ve firmách dochází k velké fluktuaci lidí, a s tím je spojené také riziko šíření vysoce rizikové varianty omikron. Chceme proto podchytit co nejvíce nových případů v co nejkratším čase. Zvýšená frekvence testování dvakrát týdně sníží riziko zavlečení případné infekce mezi ostatní zaměstnance,“ řekl již dříve ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Co bude nově platit od pondělí 17. 1.

  • zaměstnanci, úředníci, policisté, hasiči, vojáci nebo OSVČ se musí testovat antigenními testy 2× za týden nebo každý 3. až 4. den
  • ty, kteří nejsou v zaměstnání, čeká tato povinnost po jejich návratu do práce
  • testovat se musí i očkovaní, uzdravení a lidé s posilující dávkou vakcíny
  • výjimku mají studenti vysokých škol (nikoliv v zaměstnání) a OSVČ, které při podnikání nepřicházejí do kontaktu s nikým jiným

V případě, že zaměstnanec odmítne test podstoupit, musí to jeho zaměstnavatel ohlásit hygienické stanici. Netestovaný zaměstnanec pak je „povinen nosit respirátor, dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních osob, pokud je to vzhledem k povaze práce možné, a stravovat se odděleně,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě.

Podle MPO u netestovaného musí jeho zaměstnavatel co možná nejvíce omezit setkávání s ostatními lidmi na pracovišti. Pokud je to možné, měl by jej poslat na home office.

Testovat se nemusí některé OSVČ a studenti VŠ

Výjimku mají dle ministerstva zdravotnictví OSVČ, které při výkonu své práce nepřicházejí do kontaktu s nikým jiným.

Výjimku udělilo ministerstvo také studentům vysokých škol. „Vzhledem k probíhajícímu zkouškovému období se testování žáků a studentů nebude týkat vysokoškoláků. Od 17. ledna se tak na vysokých školách budou testovat jen zaměstnanci, a to dle stanovených pravidel z mimořádného opatření v intervalu 2× za týden nebo každý 3. až 4. den pomocí antigenních testů,“ uvádí rezort v tiskové zprávě.

Pokud student při studiu pracuje, testování se na svém pracovišti nevyhne. „Platí pro ně pravidla, která jsou platná pro testování na daném pracovišti. Pokud student navštěvuje více zaměstnání, testuje se pouze u jednoho zaměstnavatele, který mu vydá potvrzení o provedení testu,“ dodává ministerstvo.

Ve škole pak musí všichni vysokoškoláci nosit respirátor, a to i když budou usazeni v lavici nebo jich bude v posluchárně méně než 50. Výjimku bude mít jen ten student, který nutnost nenosit respirátor doloží lékařským potvrzením.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).