Hlavní navigace

Test: Z 10 dětských jogurtů vyloženě zklamal jediný

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková
Možná se vám taky nezdají veselé barvy v jogurtech pro děti. Někdy je to chemie, jindy příroda. Našli jsme i jogurt se složením na 13 řádků a barvivem, jehož původ nezná ani výrobce.

Mléko patří k jedněm z nejkontroverznějších potravin vůbec. Někteří si sveřepě stojí za tím, že je vhodné leda pro telata, druhý tábor nese bílé vlajky s nápisy Bílé plus. To je název tříletého programu na podporu mléka, který v roce 2010 spustila Agrární komora ČR. Ať už stojíte na jakékoliv straně, zdroje hodnotných bílkovin, vitamínů B1, B2, B6, A, E, K, D, C, fosforu, draslíku, hořčíku, sodíku, chlóru, vápníku a jódu jsou v mléce neoddiskutovatelné. Ještě o třídu lépe je na tom podmáslí, kysané výrobky a jogurty. Tyto produkty jsou totiž stravitelnější než mléko a snáze si s nimi poradí lidé, kteří mají s mlékem trávicí obtíže, i naše děti. Jenže jak se vyznat v záplavě barevných kelímků, které na nás ze všech chlaďáků útočí nápisy „bez konzervantů“, „bez chemie“ i „obsahuje vitamin D“- páni, neuvěřitelné, v jogurtu z mléka je „déčko“.


Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková

Který byste si vybrali vy?

Nakoupila jsem deset dětských jogurtů, luštila zapeklité nápisy na obalech a snažila se zjistit, jestli z původního zdravého mléka v dětských jogurtech ještě něco zbylo. A musím konstatovat, že ano, mléko tam je, ale bohužel s doprovodem, bez kterého by se kulatící se děti obešly. To dobré na jogurtech často potlačují lentilky, „zdravé“ cereálie z cukru a prskající drobení s brilantní modří FCF. Dojde i na fosforečnan sodný, který výhody mléčného výrobku dokáže smáznout jak houba tabuli. 

Čtěte dále: Hledá se skutečný jogurt

Pozor na zahuštovadla

V desítce dětských jogurtů z našeho průzkumu figuruje jen jeden kelímek s odtučněným mlékem. Dobře, že jen jeden. Pokud je totiž jogurt vyroben z odtučněného mléka, neztuhne do odpovídající konzistence, takže se zahušťuje škroby, občas želatinou. Sice má málo tuku, ale zároveň v sobě nese energeticky vydatné, a v jogurtu postradatelné škroby. Čímž se výrazně zvýší obsah sacharidů. A to dětem, trávícím u počítače celé odpoledne, na ladnosti nepřidá.

Velcí producenti jogurtů, jako Olma, Müllermilch či Nestlé, se ke složení svých výrobků vůbec nevyjádřili, menší výrobci zas většinou netušili, z čeho se v jejich jogurtech použitá složka vyrábí. Je to k smíchu nebo k pláči, že někteří výrobci do dětských jogurtů dávají složky, o jejichž původu a složení nemají ani potuchy? Minimálně k neuvěření.

Oslovila jsem i sedm dietologických center pro děti s otázkou: Jak poznat vhodný jogurt pro děti? Nikdo neměl zájem se vyjádřit, stejně jako společnost STOB, která napsala pouze: „Bohužel, jsme více „psychologicky“ zaměření a posuzování složení jogurtů není zrovna naše prioritní téma.“ Inu, dobrá.

Pomocnou ruku při hodnocení nakonec podal Rudolf NáprstekOS Zdravá potravina, který mimo jiné provozuje také servery emulgátory.cz a chemievjídle.cz. Jak tedy poznat správný jogurt? 

„Ono je to opravdu těžké, když před vás někdo položí 20 různých jogurtových výrobků, podle čeho se budete rozhodovat? Cena určitě bude hrát roli, protože rozpětí je překvapivě široké. Představme si tedy, že odstraníme cenovky. Naše pozornost se tak upře na obal, protože to je to jediné, co vlastně vidíme – bývají graficky a barevně pěkně vyvedené, plné různých nápisů a tvrzení. A ty tvrzení nejsou vždy tak úplně pravdivá, určité ne lživá (to by se na to inspekce podívala), ale spíše zavádějící. Dozvíte se tak, že po konzumaci budete zdraví jako buci, že se děti vypraví mezi pohádkové postavičky nebo že jogurt obsahuje čerstvé ovoce v libovolnou roční dobu atd.,“ říká Rudolf Náprstek.

„A co kdybychom odstranili i obal a podívali se na ty jogurty tak říkajíc nahé a ochutnali je? Otázka je pak nasnadě – vybereme si stejný jogurt, i když přidáme obal a pak i cenovku? Odpověď nechávám na vás. Ve většině případů nám v obchodě nezbývá, než se řídit jenom cenovkou a obalem. A tak se výrobce musí co nejvíc snažit, aby tyto dva hlavní rozhodovací parametry udělal co nejvíce přitažlivé, cenu nízkou, obal barevný, reklamu lákavou.“

Tak se na ty nahé i oblečené jogurty pro děti pojďme podívat.

Dále čtěte: Ovoce do jogurtů se nepěstuje, ale vyrábí

Jsou vyrobeni z plnotučného mléka, ochucující složka tvoří 20 % a po chemii zde není ani památky. Když ale nahlédneme nad víčko, na hrstičku lentilek, asi nás napadne, že takové barvy příroda neumí. Ale jsme na omylu, přestože je zde uvedeno pět éček, všechna jsou přírodního původu. Vrásky na čele vám nemusí přidělat ani obsah arabské gumy (snad s výjimkou citlivých jedinců, kdy může způsobit alergickou reakci) či karnaubského vosku, opět se jedná o přírodní přísady. 

Chuťově dobrý.

Proslavená kočička a ještě s dárkem, na to děti slyší. Nezdravou růžovou na kelímku kopíruje její obsah, ale není se čeho bát. Když jogurtu odpustíme modifikovaný škrob, přidaný do ochucující složky, je to vlastně grunt.

Co se chuti týče, nestojí za řeč. Ale dospělý není dítě. 

Naprosto identické složení jako jogurt Hello Kitty. Zde se nejspíš hraje na holčičí a klučí barvy.

U předchozích jogurtů byl podíl ochucující složky 20 %, zde pouhých 5 %. Podivné názvy jako koncentrát ze světlice barvířské či obsah dvou éček v lentilkách nás může nechat chladnými. Jedná se o přírodní složky. 

Dětem jednoznačně chutná, dospělý dávku vitamínu D raději dodá olomouckým tvarůžkem. Kelímek je zbytečně velký, byl zaplněn jogurtem jen do dvou třetin.

Přebal jogurtu navrhovaný zřejmě za šera a obsah za půlnoční tmy.

Nad víčkem, oproti kolegům z regálu, neleží lentilky, ale jakási praskající cukrovinka v zašlých barvách. Přestože je jogurt jahodový (5 % ovocné složky) ještě k němu děti mají zábavu s brilantní modří FCF. Co to je a odkud se to bere, jsem se zeptala přímo u výrobce, firmy Ehrmann: „Z čeho se vyrábí brilantní modř, nemohu odpovědět, nejsme výrobci barviv. Surovinu obsaženou v topperu nakupujeme externě. Domnívám se, že pokud potřebujete vědět, z čeho a jak se samotné barvivo vyrábí, budete se muset spojit s výrobcem a dodavatelem daného barviva, který k němu bude mít veškeré informace a dokumentaci. Já neznám výrobce barviva brilantní modř, naším dodavatelem praskajících krystalků je společnost Hleks,“ řekla nám brand manažerka Radka Bělohlavá. Vyrábím výrobek a nevím, co v něm mám? My o tom ale něco víme: brilantní modř FCF. Dlužno ještě podotknout, že složení jogurtu má 13 řádků a jak říká Rudolf Náprstek: „Čím kratší to složení bude, tím lépe pro vás.“

Chutná to jako želatinou zahuštěné mléko s umělou příchutí. Hrubá konzistence, a když ještě přidáte praskající cukrovinky, spustí se vám v hlavě poplach. Za mě: Hrůza.

Přečtěte si také: Nejčastější mýty o jogurtech

Další z řady chemií neposkvrněných dětských jogurtů. Pokud by vás vyděsily okyselující složky, Rudolf Náprstek nám k nim řekl: „Regulátorů kyselosti je celá řada, mírně se liší ve své funkci a použití, jmenovat můžeme třeba známou kyselinu citronovou, citrát sodný nebo fosforečnan sodný. Jejich základní funkcí je potravině dodat kyselou chuť nebo udržet kyselé prostředí. Takové prostředí nemají rády nežádoucí bakterie a tím pádem se v potravině nemnoží a potravina vydrží konzervovaná po delší dobu.“ 

Je sice bez chemie, ale jeho chuť je umělá.

Čistě přírodní barviva, nic, co by připomínalo obarvenou vodu.

Ale chutná to tak, bohužel.

Další z řady jogurtů, jehož přídatnou složku – cereálie najdete v oddělené přihrádce. Složení výrobku je na výrobku neskutečně chaoticky rozmístěné (záměr?). Cereálie v první řadě obsahují cukr, až druhou pozici uhájila celozrnná pšeničná mouka. Jogurt tak má vysokou energetickou hodnotu, 800 kJ. Barvivo patentní modř není zabiják, ale dětem může způsobit vyrážku. 

Chuť příjemná.

Jediný z desítky jogurtů byl vyroben z odtučněného mléka, to aby mohl být zahuštěn guarovou gumou a modifikovaným kukuřičným škrobem. Asi. Přídatnou složku, lentilky, v tomto případě není zač pranýřovat. Je v ní kakaové máslo, známka přidaných kakaových bobů, a obešel se chemických barviček.

Chutná dobře, ale navzdory tomu, že je zahuštěný, je velmi řídký.

Přestože pochází ze stejného závodu jako výrobek předchozí, je vyroben z mléka plnotučného. Nepotřebuje tedy žádná zahušťovadla a je velmi chutný. Cereálie jsou ovšem hlavně o cukru, až třetí položkou na seznamu je celozrnná mouka. Obsah osmi vitamínů je určitě plus, jen ten fosforečnan sodný – regulátor kyselosti – Nesquiku může kazit renomé. Při zvýšeném příjmu fosforečnanů totiž může dojít k nedostatku vápníku v těle. A ten mají přeci jogurty spíš dodávat, než brát. 

Jogurt je jinak nejchutnější ze všech zkoumaných.

Čtěte také: Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?

Podtrženo sečteno, zase taková bída to s těmi dětskými jogurty není. Tedy co se složení týče. Chuťově jsou dětské jogurty nejblíže pudingu za tři pade v akci. Jestli dětem chutnají, tak klidně vybírejte podle barviček i obrázkových postaviček, jen občas pozor na složení. „Cereálie“ bývají hlavně z cukru, ne každá barva pochází z přírody a jogurt z odtučněného mléka není lepší než ten z plnotučného. Energeticky nejvydatnější byl právě výrobek filmy Nestlé Smarties, který se jako jediný vyrábí z odtučněného mléka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).