Hlavní navigace

Test ukáže, komu hrozí psychosomatické či duševní onemocnění

9. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Ryan Holloway on Unsplash, podle licence: Public domain
Pokus o určení míry pravděpodobnosti rizikového chování, pravděpodobnosti zhoršení psychického i fyzického zdraví nabízí dotazník existující v několika variantách zvaný Bortnerova škála.

Články o popoháněčích (driverech, zvnitřnělých příkazech – „buď silný, buď perfektní, pospěš si, každý tě musí mít rád, hlavně se snaž, na výkonu už tolik nesejde“) v životním scénáři klienty psychologa zaujaly. Účinné je zejména „memento mori“, o něž se postarali psychologové. Odhadují, že výše zmíněný „bič v nás“ má na svědomí víc mrtvých než světová válka. Vytváří úzkost, věčnou nespokojenost sama se sebou. Mj. i tzv. sisyfovský komplex.

Postiženému se zdá, že se již blíží k vytouženému cíli. Díky usilovné snaze bude stačit jen málo a bude OK. Jenže když je radost, přijde smutek. Cíl na dosah byla pouhá iluze. Sotva dosáhneme s osudovým závažím vrcholu, kutálí se dolů. Nezbývá než se o naplnění sudby bohů (moderně řečeno popoháněčů) pokoušet znovu a znovu… Antická báj líčí Sisyfa jako prohnaného svůdníka, tvora mstivého, bez skrupulí. Svůj ponižující konec si zasloužil. Kampak ovšem s antikou na postmodernu. Ta obrazně odívá drivery (popoháněče) do slušivého roucha a pocity bezvýchodnosti umně skryla.

Lidé, kteří chtějí být nejlepší

Díky výzkumu kardiologů Meyera Friedmana a Raye Rosenmana byly zjištěny podobnosti v chování u osob posléze postižených infarktem. Zhruba před půl stoletím popsali tzv. A typ osobnosti. Ten jakoby požadavkům driverů z oka vypadl.


Autor: Photo by Alex Kotliarskyi on Unsplash, podle licence: Public domain

Tzv. typu A osobnosti nestačí být dobrý. Chce být nejlepší.

Typický pro něj je důraz na výkon, snaha splnit jakékoliv, i tzv. šibeniční termíny, netrpělivost. Úkoly jsou svaté. Osoby takového typu bývají soutěživé, z dosažených pracovních výsledků vycházejí při vnímání vlastní hodnoty. Nestačí jim být dobří. Chtějí být nejlepší.

Více v článku: Lidé typu A, B, C. Koho spíše klepne?

Následovníci a žáci výše zmíněných autorů výzkumu jeho zjištění rozvíjeli. Zdůraznili, že drivery a jim ochotně naslouchající a podřizující se osobnostní rysy působí v určitém životním kontextu. Takto vzniklý celek je víc než součet jeho jednotlivých částí.

Jaký jste typ?

Pokus o určení míry pravděpodobnosti rizikového chování, pravděpodobnosti zhoršení psychického i fyzického zdraví nabízí dotazník existující v několika variantách zvaný Bortnerova škála. U nás se objevil na počátku osmdesátých let minulého století zásluhou pracovníků Státního zdravotnického ústavu v Praze. Ve zjednodušené formě slouží k orientačnímu sebeposuzování, které si můžete níže vyzkoušet.

Bortnerova sebepozující škála

  • Základní diagnostická pomůcka užívaná v rámci detekce psychosociálních rizikových faktorů.
  • Test je určen k vyhledávání rizikových extrémních typů chování a postojů, vyskytujících se často u osob ohrožených některými chronickými somatickými chorobami a zhoršenou duševní kondicí.

Zdroj: SZÚ

Následující charakteristiky běžného chování vystihují rozdíly mezi lidmi. Vyberte, zda vás popisuje spíše první z dvojice protikladného jednání, nebo zda vás charakterizuje druhá možná varianta.

  • Zakroužkováním jedničky sdělujete: Velmi mne vystihuje první varianta položky.
  • Zvolíte-li dvojku, říkáte: Spíše mne vystihuje první varianta položky.
  • Trojku vybírejte jen výjimečně. Znamená: Nevím, nemohu se rozhodnout.
  • Čtyřka znamená: Převážně mne vystihuje druhá varianta položky.
  • Pětka sděluje: To jsem celý já – vystihuje mne druhá varianta položky.

Jsem dochvilný.

1–2–3–4–5

Občas se opozdím, nestíhám.

Soutěžit s druhými mne nebaví.

1–2–3–4–5

Jsem soutěživý typ.

Podstatné je, co kdo říká, ne, jak rychle to říká.

1–2–3–4–5

Nesnáším, když někdo mluví pomalu.

S klidem a pohodou nejdál dojdeš.

1–2–3–4–5

Spěchám, skoro pořád.

Umím čekat.

1–2–3–4–5

Jsem netrpělivý.

Když něco dělám, musí to být kvalitní.

1–2–3–4–5

Není všechno paráda, co dělám.

Soustředím se jen na jednu věc.

1–2–3–4–5

Dělávám několik věcí najednou.

Není podstatné dělat věci rychle. Důležité je dělat vše dobře.

1–2–3–4–5

Jsem rychlý v tom, co dělám.

Ledacos si nechávám spíše pro sebe.

1–2–3–4–5

U mne platí: Co na srdci, to na jazyku.

Chci důkladně poznat to, co mne zajímá.

1–2–3–4–5

Jsem rychlý v tom, co dělám.

Bez problémů se podřídím vedení jiných.

1–2–3–4–5

Jsem vůdčí typ.

V neznámé společnosti se necítím nejlépe.

1–2–3–4–5

Jsem rád mezi lidmi.

Jsem klidný člověk.

1–2–3–4–5

Dost často se rozčílím.

Volný čas si nekazím myšlenkami na povinnosti.

1–2–3–4–5

Stále se zabývám svými věcmi, úkoly a povinnostmi.

Lidé jsou dobří… Přinejmenším je správné si to o nich myslet.

1–2–3–4–5

Od pradávna platí: Člověk člověku vlkem.

Zklamání patří k životu.

1–2–3–4–5

Nesnáším zklamání.

Odpouštím svým viníkům.

1–2–3–4–5

Na křivdy a podrazy mám paměť „jako slon“.

Kritika mne nevyvede z míry, poučím se z ní.

1–2–3–4–5

S kritikou se těžko vyrovnávám.

Plánuji svůj život.

1–2–3–4–5

K čemu velké plány, když je pak vše stejně jinak.

Mohu se spolehnout na pomoc a oporu druhých lidí.

1–2–3–4–5

Oporu hledám jen sám u sebe.

Žiji spíše klidný život.

1–2–3–4–5

Můj život je plný událostí.

Se svým životem jsem spokojen.

1–2–3–4–5

Se svým životem nejsem spokojen.

Vyhodnocení: Čím víc bodů reprezentujících volby zvolené v jednotlivých položkách, tím víc jsou osobnostní popoháněče zastoupeny v životním scénáři. „Test vyhledává extrémní a rizikové typy chování a postojů. Tito lidé jsou oproti osobám s průměrnými hodnotami více ohroženy některými například chronickými somatickými chorobami a zhoršením duševního stavu,“ uvádí se v materiálech Centra preventivní medicíny při Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Typ A je napjatý a podrážděný

Typický „áčkař“ dosahuje celkové hodnoty – součtu zvolených variant – nad 88 bodů, protože charakteristiky uvedené napravo vystihují typ A. (Maximum je 110.) Odborníci mu připisují zvýšenou míru vzrušivosti ve smyslu připravenosti k boji, nadprůměrnou hodnotu psychického napětí, podrážděnosti, citlivosti na křivdy a neúspěchy a nedostatek nadhledu při prožívání životních událostí, a to jak nepříjemných, tak i příjemných. Dosti důležité je, že si mnohé z výše uvedeného neuvědomuje.

Od béčka až ke „karcinogennímu“ typu C

Pokud vám sudičky, geny, prostředí i výchova připravují spíš „béčkový“ scénář, nedosáhnete v dotazníku víc než 44 bodů. Reprezentují rozvážnost, klid, nadhled, umění „dát císaři, co je císařovo“, ne však víc.

„Nejtěžší“ béčkař získá 22 bodů (u všech položek jej vyhraněně vystihují položky nalevo škály). U velmi malých hodnot ovšem pozor.


Autor: Photo by Jenn Evelyn-Ann on Unsplash, podle licence: Public domain

Každému pomáhá, i na svůj úkor. Karcinogenní typ C.

Béčkař může být tak hodný, „až to bolí“ – jeho samotného, byť si to někdy ani nepřizná. Důsledky nebývají z hlediska psychosomatiky ideální. Spíš naopak. Chybička se vloudí a z hodných, spokojených, vstřícných, skromných, obětujících se lidí se může stát tzv. „karcinogenní“ typ C. (Chování typu C – „nadměrná, poněkud neurotická dobrota“ – bylo zjištěno, resp. popsáno později a škála se ho netýká.)

Takový člověk všem pomáhá, na nikoho nedokáže ani obrazně zvednout hlas. Nechá na sobě „dříví štípat“. Každého podpoří, a to i na svůj úkor. Zlost, a třeba i po čertech odůvodněné záporné emoce polykají, nedávají nic najevo. Spíše se za ně stydí.

Není to tak dávno, co jsem opakovaně vedl diskuse ve skupině žen, jež se ve své anamnéze potýkaly s rakovinou, pacientek, členek sdružení Mamma Help. „Céčkařek“ tam bylo opravdu dost. Více v článku Nespokojenost, stres a rakovina.

TIP: Rakovinu prsu mají často ženy, které o někoho pečovaly,“ říká primářka Mamma centra.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).