Hlavní navigace

Test turistických holí: pohořely jak ty levné, tak drahé

10. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Turistické hole si pořizují senioři, turisté, ale i lidé v redukčním režimu. Pokud uvažujete o jejich koupi, zaměřte se na odolnost poutek, ergonomii rukojetí, komfort při nastavování rukojetí i celkovou hmotnost. Cena o kvalitě nemusí nic vypovídat.

Časopis dTest otestoval deset párů turistických holí. Všechny svůj účel v terénu splnily, problém byl však s pevností poutek, a to u dvou výrobků.

Turistické hole přispívají k větší stabilitě na procházkách přírodou, u starších lidí a turistů se znatelnou nadváhou jsou také důležitým pomocníkem zajišťujícím menší opotřebení svalů a chrupavek. Součástí výbavy turistických holí bývají často náhradní hroty, gumové koncovky nebo různé typy talířů, jimiž lze optimalizovat odraz holí. „Zaměřili jsme se na deset modelů turistických holí v cenovém rozpětí od 330 do 4000 korun a jejich funkčnost prověřili nejen v laboratoři, ale i v terénu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.

Pod drobnohledem byla konstrukce i poutka

První část testu holí se zaměřila na prověření jejich konstrukce. V tomto směru dostaly hole zabrat zejména v testu tvarové stability. „Cílem bylo zjistit, zda se hůlka pod tíhou třiceti pěti kilogramů neohne či nepovolí. Dobrá zpráva je, že se všechny testované modely pod zátěží sice prohýbaly, zase se však bez poškození vrátily do původního stavu,“ prozrazuje výsledky testování Hana Hoffmannová.


Autor: Depositphotos.com

Turistické hole přispívají k větší stabilitě na procházkách přírodou. Využívají je nejen senioři, ale i mladší generace

Po testu konstrukce následoval test pevnosti poutek. „Tímto testem už neprošly hole dvě, konkrétně Acra 05-LTH130 a Husky Slate,“ odkrývá Hana Hoffmannová. Acra vás vyjdou na více než tři sta korun, Husky průměrně na tisíc pět set korun. „V prvním případě se při zatížení třicet pět kilogramů po dobu jedné minuty vytrhlo celé poutko z hřebu uvnitř rukojeti. Ve druhém případě se poutko z jedné strany vyháklo a nešlo již nasadit zpět.“

TIP: Chyby, které kazí správnou chůzi s trekingovými hůlkami 

Dílčí nedostatečné hodnocení však celkovou známku za konstrukci holí nelimitovalo, protože s tak velkou a dlouhodobou zátěží se poutko při běžném použití pravděpodobně nesetká. Kromě odolnosti poutek a ergonomie rukojetí je dobré se při nákupu holí zaměřit také na uzamykací systémy, které zajišťují, aby se hůl během používání nezkracovala, komfort nastavování délky holí a poutek i celkovou hmotnost holí. Nejlehčí testovaná hůlka vážila 331 gramů, ta nejtěžší pak téměř dvojnásobek.

Nejlépe hodnocené hole by zakoupili všichni testující

Největší spokojenost přineslo testování holí Black Diamond Trail, jejichž pořizovací cena se pohybuje kolem dvou tisíc sto korun. Mají praktickou dlouhou rukojeť, díky které je možné uchopit hůl níž bez nutnosti manipulace s délkou, i pohodlné polstrované poutko. Naopak nejhorší hodnocení udělil dTest holím Komperdell Highlander Cork, jejichž cena převyšuje jeden tisíc korun. Jejich rukojeť byla kluzká a poutko tuhé s nepříliš pohodlným nastavováním. Navíc kvůli vibracím je lepší s nimi chodit jen po měkčím povrchu.

Přehled všech testovaných turistických holí najdete na stránkách dTestu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).