Hlavní navigace

Test těstovin: bezlepkové obsahují lepek

17. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové potraviny, které jsou obvykle dražší než ty obyčejné. Někdy jsou ale pro nemocné osoby nebezpečné, neboť lepek ve skutečnosti obsahují.

Spotřebitelé oprávněně očekávají, že těstoviny deklarované jako bezlepkové nebudou lepek obsahovat. Spotřebitelský časopis dTest otestoval přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách a – jak informuje v tiskové zprávě – u jednoho výrobku zjistil jeho nadlimitní množství.

Ze široké nabídky těstovin se dTest zaměřil na vřetena, která jsou běžně k dostání v českých obchodech. dTest nakoupil třiadvacet druhů různých typů těstovin a podrobil je laboratorním analýzám. Kompletní výsledky testu těstovin přinese lednové vydání časopisu.

Těstoviny „bez lepku“: limit je 20 mg/kg

U tří vzorků těstovin označených jako „bez lepku“ laboratoř zjišťovala, jestli dodržely maximální hranici povolené koncentrace lepku, a to 20 mg/kg.

„K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty,“ popsala Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Dodává: „Spotřebitelům s bezlepkovou dietou doporučujeme vyhnout se tomuto výrobku.“


Autor: dTest

Vřetena Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli označená jako bezlepková obsahují jeho nadlimitní množství

Pro koho je nutná bezlepková dieta

Osobám alergickým na lepek způsobuje jeho pozření alergické reakce, například bolest břicha, průjem nebo vyrážku. Pro lidi s celiakií je konzumace lepku z dlouhodobého hlediska ještě nebezpečnější. Lepek u celiaků vyvolává záněty střev, které mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru.

Problematice se podrobněji věnujeme například v článku Co se stane celiakovi, když sní krajíc chleba? se specialistou doc. Pavlem Kohoutem. Informace a užitečné tipy najdete také v sekci lepek.

Nebezpečné těstoviny pocházejí z Rumunska, ale nejsou samy

Kvůli klamavému – a pro celiaky nebezpečnému – označení podal dTest podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Těstoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli vyrábí v Rumunsku společnost S. C. Mills Europe a na český trh dodává Baltaxia a. s. Podle složení uvedeného na obalu produktu tvoří sto procent kukuřičná mouka, ve které by se lepek neměl vyskytovat. „Kde se lepek v kukuřičných vřetenech vzal, přesně nevíme. Způsobit to mohla nedokonale vytříděná surovina nebo se výrobek mohl lepkem ušpinit někde ve výrobním zařízení,“ domnívá se Hana Hoffmannová.

Již v minulosti se vyskytlo několik případů, kdy údajně bezlepkové potraviny lepek ve skutečnosti obsahovaly. SZPI takové potraviny hodnotí jako zdraví škodlivé. Aktuálně při předvánoční kontrole zjistili inspektoři „bezlepkové“ rohlíčky z rýžové mouky, které však obsahovaly lepek ve značném množství. O případu i dalších nálezech informuje SZPI na serveru Potraviny na pranýři. Podívejte se na další nevyhovující potraviny loňského roku:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).