Hlavní navigace

Test: Sušené banány jsou ve skutečnosti smažené

14. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Sušené banány, které si přidáváme do müsli či zobeme u televize v domnění, jak krásně šetříme kalorie, jsou až na výjimky lupínky smažené v kokosovém oleji. Více zjišťoval dTest.

Nejzdravější volbou je bezesporu konzumace čerstvých plodů. Když ale čerstvé ovoce není po ruce, může být to sušené vhodnou náhradou. Bohužel ne vše, co se jako sušené ovoce tváří, jím skutečně je. Spotřebitelský časopis dTest porovnal patnáct druhů sušených banánů a nestačil se divit. Ani vy nevyjdete z úžasu, protože to, co si kupujeme jako zdravou, byť sladkou svačinku, je téměř vždy plátek srovnatelný s kouskem smaženého bramborového chipsu.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí

Sušený banán je vlastně – chips

Čerstvý banán sám o sobě patří k nejsladším druhů ovoce na planetě, takže není žádným překvapením, že jeho sušená podoba obsahuje velké množství cukru. Ve sto gramech, tedy ve středně velkém čerstvém banánu, je asi devatenáct gramů cukru (cca čtyři kostky cukru). V tom sušeném je ho ale mnohem více, až sedmdesát gramů. Ovšem záleží, jaké sušené banány koupíte, navíc v nich můžete koupit i moře tuku.

Sušené banány jsou k dostání v několika formách. Ta nejčastější – křupavé banánové plátky – má blíž k chipsům než k sušenému ovoci. Jedná se totiž o slazené banánové lupínky, které jsou navíc smažené v kokosovém tuku. Z celkem patnácti srovnávaných vzorků měly jen tři produkty stoprocentní ovocný podíl bez oleje a sladidel, podrobné výsledky najdete na webu časopisu dTest. Zbývajících dvanáct produktů dTest označuje spíše coby banánové chipsy. Z nich nejnižší množství banánů, pouhých padesát procent, deklaroval výrobek Seeberger Wertvolle Snacks Bananenchips. Nejovocnější mezi těmito smaženými banánovými lupínky s šestasedmdesátiprocentním obsahem banánů je značka Diana ze Světa oříšků.

Obsah tuku? Až jedna třetina

Tabulky nutričních hodnot ukázaly, že v banánových chipsech dost tuku zůstává. Jeho obsah se pohyboval od dvaceti sedmi do necelých třiceti čtyř procent, což je tučnost srovnatelná s klasickými bramborovými chipsy. Sušené a lyofilizované banány byly naproti tomu zcela „libové“, obsah tuku u nich byl maximálně jeden a půl procenta.

Jak ukázalo srovnání, obal je potřeba důkladně prostudovat i ze zadní strany. Nejlepším vodítkem je seznam složek. U sušeného ovoce v něm nesmí být uveden žádný přidaný cukr. Nejpodobnější čerstvému ovoci jsou plody sušené mrazem, tedy lyofilizací.

Galerie: Podívejte se, jaké ovoce se dává do jogurtů

Zdroj: TZ dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).