Hlavní navigace

Překvapivý závěr testu: školáci nenosí tašky na rameno

19. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Ondřej Hošt
GALERIE – Podívali jsme do několika tříd a nafotili tašky, se kterými děti vyrážejí do školy. Čekalo nás překvapení. Navíc odborníci zdůrazňují, že správná taška není zdaleka všechno.

Móda tašek přes jedno rameno se čas od času vrací i mezi děti školou povinné a mnozí žáci i studenti pak vláčí těžké učení v tašce na boku podobně, jako tomu bylo koncem 80. let. Vyrazili jsme se podívat do jedné pražské základní školy na to, jaká je realita, a ptali jsme se odborníků, co na tašky přes rameno říkají záda dětí.

V obou případech nás čekalo překvapení.

Na základce

Základní škola Na Balabence je běžná, středně velká základka v Praze-Libni. Spolu s fotografem jsme si tu od dětí na chvíli vypůjčili jejich školní tašky. Prohlédli jsme si kompletní sestavu první, páté a deváté třídy. Výsledek překvapil. Že prvňáčci budou mít většinou aktovky a batohy vzorně odpovídající doporučením odborníků jsme předpokládali. U páťáků jsem už čekala malou revoltu a v devítce bych vsadila boty na všelijaké modely, u kterých hraje roli móda a ne zpevněná záda a bytelné popruhy. Omyl.

Jak má vypadat správná školní taška? Boj mezi Hello Kitty z tržnice a kvalitní „nudou“

Trefili jsme se vlastně jen u prvňáků, všechny děti ve třídě měly školní batohy se zpevněnými zády. V haldě tašek páťáků, celkem jich bylo 26, se našly pouze tři tašky na rameno. 13 batohů mělo vyloženě školní charakter, zbývajících deset bylo buď sportovnějšího typu nebo s méně zpevněnými zády.

Největší překvapení přinesla prohlídka tašek v nejvyšším ročníku. Věřili byste, že z dvacítky deváťáků nosí 17 do školy batoh? A to dokonce v drtivé většině správný školní batoh se zpevněnými zády? Jen 4 batohy byly spíše na výlet a pouhopouhé 3 tašky přes rameno nebo s nastavitelným popruhem, takže je lze nosit i křížem přes tělo.

Rodiče dospívajících dětí dobře vědí, že i batoh narvaný učením se dá nosit ležérně přes jedno rameno. Nicméně není to zvlášť pohodlné, a tak to potomci i jejich spolužáci celkem zhusta prokládají chvílemi, kdy si batoh vezmou tak, jak se patří. „Syn a dcera ze mě vydyndali tašku na bok s tím, že ji má půlka třídy a že ji budou nosit jen tehdy, když půjdou se školou třeba na nějakou výstavu a učení budou mít málo. Ale ve skutečnosti si ji berou každou chvíli a nenechají se v tom moc ovlivnit,“ popisuje matka dvou gymnazistů. Bojí se přitom, že si její děti zadělávají na potíže se zády.

Vadí víc než taška slabé svaly?

„Nošení tašky přes rameno je pro páteř nezdravé. Dochází pouze k jednostrannému zatěžování páteře, které může a často vede k jejímu špatnému držení. Proto je stoprocentně zdravější a pro záda vhodnější nosit batoh, jelikož při jeho nošení je zátěž na záda rovnoměrně rozložená a není tedy důvod pro to, aby se páteř křivila,“ je proti taškám na rameno Kateřina Pešlováwww.fyzioklinika.cz. Hrozí asymetrie v držení těla a lopatek.

Na druhou stranu pražská fyzioterapeutka Markéta Johnová rodiče uklidňuje, že pokud už dítě vadné držení těla či dokonce skoliózu nemá, občasné nošení tašky přes jedno rameno mu neublíží. Podle ní je navíc hlavního viníka potřeba hledat jinde – děti i dospívající mají mizernou fyzičku a mimo jiné také slabý svalový korzet kolem páteře, takže je mnohem snazší, aby se jim kvůli nošení nevhodných zavazadel záda vychýlila ze správného směru i postavení. „Kdyby měly děti kolem zad i jinde pevné svaly, záda by je bolela méně a navíc by jim méně hrozilo, že si je zkřiví nošením těžké tašky na boku,“ míní fyzioterapeutka.

A co skolióza?

Rodiče se v souvislosti s příliš těžkými zavazadly školních dětí obávají většinou skoliózy, ale ta naštěstí zase tak častá není. Daleko běžnější je mírné špatné držení těla – odborníci mluví o vychýlení do deseti stupňů – které by například podle informací serveru www.ortopedicke.info rozhodně nemělo být důvodem k tomu, aby dítě bylo například osvobozeno od tělocviku. Naopak by mělo začít cvičit o něco více, aby si zpevnilo svalový korzet. „Více než tašky přes rameno přispívá k vadnému držení těla dlouhé vysedávání u počítače a nakonec i špatný posez ve školních lavicích, protože školní nábytek v mnoha školách není zvlášť pohodlný a například moc nepočítá s výškou dnešních dětí,“ dodává fyzioterapeutka.

K tématu: Notebooky nám ubližují!

Pozor však, pokud se skolióza, byť počínající, například na pravidelné kontrole u lékaře objeví, měla by se začít řešit například nošením korzetu hned, protože něco s ní udělat lze jen u dětí, dokud se tělo vyvíjí a dokud lze ovlivnit růst páteře. I v pubertě však už může být pozdě.

Patnáct až dvacet dětí týdně

Jenže ani to, že si dítě neužene skoliózu, neznamená, že si příliš častým nošením tašky přes rameno v kombinaci s dalšími vlivy neužene problémy do budoucna, kdy ho právě kvůli tomu mohou záda začít bolet. Zvláště pokud je nebude ani později nijak posilovat.

„Pediatři nám na vyšetření posílají za týden někdy i patnáct až dvacet dětí. Je to hodně. Nemohu říct, že jediným důvodem je asymetrické zatížení školní taškou, ale hodně tomu přispívá,“ uvedl před časem pro Deníky ortoped Aleš Marek. Podle něj se páteř vyvíjí do osmnácti až dvaceti let a právě do té doby má největší smysl posilování zádového svalstva buď přímo zaměřeným cvičením nebo přiměřenou přirozenou fyzickou námahou. Právě té se však dnes dětem i dospívajícím kvůli změně způsobu života nedostává.

Čtěte dále: Notebook je super. Jen z něj pěkně bolí záda

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).