Hlavní navigace

Test povidel: Ta nejlepší jsou bez éček a cukru. A nejhorší?

1. 4. 2016

Sdílet

 Autor: dTest
Na výrobu kila povidel jsou výrobci povinni spotřebovat 1,7 kilogramů ovoce. Tím se povidla řadí mezi nejovocnější z ovocných zavařenin. Jak dopadla v testu?

Švestková povidla k české kultuře neodmyslitelně patří. Naši předchůdci je vařili už od dob, kdy se u nás začaly pěstovat samotné švestky. Mají ale povidla stejnou chuť jako před několika staletími?

Nejlepší hodnocení dostala neslazená povidla Jiří Netopil
Autor: dTest

Nejlepší hodnocení dostala neslazená povidla Jiří Netopil

Spotřebitelská organizace dTest ohodnotila z patnácti testovaných produktů známkou „velmi dobře“ pouze jednu značku.

„Princip výroby povidel zůstal dodnes nezměněn, byť se současné produkty od původních zásadně liší. Při testování jsme sledovali několik vlastností, které by švestkovým povidlům měly být vlastní. Zaměřili jsme se na podíl ovoce a obsah cukrů, hodnotili jsme také senzorické vlastnosti, jako je barva, vůně, chuť a konzistence a v neposlední řadě jsme také kontrolovali obsah pesticidů a mykotoxinů,“ uvádí Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

Povidla bez jablek

Základem povidel je dostatek švestek, proto nechal dTest v laboratoři ověřit, zda výrobci nešidili a nepřidali ke švestkám i jablečnou náhradu, která patří mezi nejběžnější náhražky ovoce. „Dobrou zprávou je, že jablečné náhražky jsme v povidlech nenalezli a navíc výrobci nešidili ani v množství ovoce, které vyžaduje vyhláška,“ sděluje Hana Hoffmannová.

Na výrobu jednoho kilogramu povidel jsou výrobci totiž povinni spotřebovat 1,7 kilogramů ovoce. Tím se povidla řadí mezi nejovocnější z ovocných zavařenin.

Přečtěte si: Ovocné džemy bez ovoce. Tohle nepamatuje ani inspekce
Švestková povidla Penny dopadla v testu nejhůř
Autor: dTest

Švestková povidla Penny dopadla v testu nejhůř

Nejlepší jsou neslazená

Dobrá povidla mají být lesklá, hustá, měla by mít tmavou barvu a čistou, vyváženě sladkou chuť. Nemají být příliš světlá, řídká a nahořklá, nebo naopak přeslazená. „Celkově nejlepší hodnocení od nás obdržela neslazená povidla Jiří Netopil, zejména díky vysokému podílu švestek a žádným přídatným látkám,“ uvádí Hana Hoffmannová a dodává: „Jako nejhorší jsme vyhodnotili Švestková povidla Penny kvůli nejnižšímu obsahu ovoce a přídatným látkám.“

Nežádoucích látek se bát nemusíte

Časopis dTest se také zaměřil na výskyt pesticidů a mykotoxinů. Z analýz zjistil, že většina pesticidů se pohybovala pod hranicí detekce. Pokud se nějaké pesticidy našly, jednalo se o množství představující pouze zlomky maximálních limitů. „Ještě lepších výsledků dosáhl test mykotoxinů. U žádného vzorku totiž nebyly zjištěny v detekovatelném množství,“ uzavírá Hana Hoffmannová.

Když už známe vítěze a poražené testu povidel, podívali jsme se, s jakými výrobky se v této kategorii setkávají inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Vybrali jsme nálezy falšovaných a nejakostních džemů, povidel a dalších ovocných pomazánek:

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).