Hlavní navigace

Test na vlastní vbočený palec: Pomůžou vložky do bot?

Sdílet

 Autor: www.stelkyhanak.cz/Kateřina Čepelíková
Léčba vbočeného palce má podle známého ortopeda jediné řešení – operaci. Můžeme se jí vyhnout, alespoň v méně extrémních případech? To jsme zjištovali na vlastní palec.

Z boty se nevzhledně vydouvá, i okolní prsty nutí k podivnému úhlu a vůbec kazí celkový vzhled elegantní nožky ve střevíčku. Vbočený palec ale není jen estetický problém a už vůbec to není potíž pouze žen nebo starších lidí. Hallux valgus můžete mít, ať je vám dvacet nebo šedesát, ať jste manekýna nosící vysoké štekle, nebo voják mašírující v kanadách. Mezi hlavní příčiny vbočeného palce patří soustavné nošení nevhodné obuvi, genetická dispozice či klimakterium. Ať už je ale příčina jakákoliv, palec u nohy vám nedá vám spát, komplikuje výběr nových bot a zakáže dlouhé procházky. Bolest se s léty stupňuje a člověk hledá všemožné způsoby, jak se vyhnout bolestivé operaci s dlouhodobou rekonvalescencí. Zjišťovali jsme, jestli je řešením obtíží biomechanická aktivní stélka do bot.

Korekcí je celá řada, málokterá je ale účinná

Korektory, které se vkládají mezi palec a ukazovák na noze, jsou sice řešením, jež vám jako první pomoc může nabídnout ortoped, ale valné výsledky neočekávejte. Podobně fungují i korektory pro noční či denní nošení. Vše ozkoušeno, vše vyhozeno pro neefektivitu a nesmírnou bolest. Zbývá fyzioterapie, kdy třemi kroky Dornovy metody můžete dospět od palce vbočeného k normálnímu, případně nošení klinicky odzkoušené stélky do otevřené obuvi, tzv. biomechanické stélky.

Více o Dornově metodě: Křížíte nohu přes nohu? Nedivte se, že máte jednu delší

Fyzioterapie vyžaduje čas a vytrvalost, stélka jen čtyři sta korun z rodinné kasy. Volím stélku a testuji ji v botách už sedm měsíců, a to navzdory pochybnostem ortopeda Jiřího BěhounkaČeské společnosti pro ortopedii a traumatologii: „Vbočený palec s následnými potížemi a fixací změn nevyléčí žádné korektory, přímidla ani stélky. Většinou se jedná o komplexnější postižení přednoží, a většinou jediným skutečně efektivním léčením je léčení operační.“ Ale kdo by chtěl dobrovolně pod skalpel, že…

Stélka do vaší boty padnout nemusí

„Prohlubeň stélky v místě palcového kloubu a snížení v patní části chodidla je zásadní pro celou funkci chodidla. Jen tak se využije dokonalé rigidní páky palce a prstů, dané nám přírodou. Šlachy od palce a prstů vypínají vazy podélné a příčné klenby a vazy kotníku, lýtkové a holenní kosti. Tím dochází ke zpevnění kotníku a postupné vertikalizací. Je zajištěn oboustranný rovnoměrný tah od palce až ke kolenu,“ dozvídám se z informačních brožur o funkci biomechanické aktivní stélky na pokřivené údy.

Podle obrázku to vypadá na zcela běžnou vložku do bot, s tím rozdílem, že má v oblasti pod kloubem palce zhruba třímilimetrovou prohlubeň. Můžete si koupit samotnou vložku, kterou lze střídat do různých bot, nebo si pořídit boty, jež tuto vložku už napevno obsahují. Velikost vyberete od dětské devatenáctky po pánskou osmačtyřicítku. Vřele však doporučuji zkontrolovat současnou obuv, do které hodláte vložky vkládat – musí mít vyjímatelnou stélku (což často mívají jen sportovní boty), jinak vás boty budou tlačit. Budete-li si kupovat novou obuv a stélka u ní nebude vyjímatelná, kupte si boty o číslo větší. Je to fígl, na který se můžete spolehnout.

Palec rovná – a bezbolestně

Při chůzi v botách s vložkou člověk nemá pocit žádné zásadní změny, palec se vůbec neboří do prohlubně ve stélce, jak by se mohlo zdát. Díky optimálnímu rozložení hmotnosti na chodidle prý sice postupně dochází k přestavbě plosky nohy, ale nejedná se o žádné násilné narovnávání jako v případě korektorů. Jen v prvních dnech je chodidlo až po kotník citlivější, podle výrobce je to proto, že se postupně vytváří podélná a příčná klenba.

Čtěte k tématu: Vbočený palec je pěkná hrůza, ale nemusí být

Nohy jsou jako v pokojíčku, ale nezapomeňte vložky vždy přesunout do modelu, v němž zrovna chodíte. Pokud si náhodou stélky v botách nepřehodíte a vyrazíte bez nich, pěkně vám to osolí. Časem si totiž poslední článek palce zvykne na zapojení do chůze, a když nebude mít svou stélku, začne bolet stejně jako v době, kdy jste tyto vložky ještě nepoužívali.

Nemohu tvrdit, že se za více než půl roku nošení biomechanické stélky změnilo postavení vbočeného palce, ale s čistým svědomím mohu potvrdit, že bolest se vrací jen tehdy, když vklouznu do bot bez stélky. To jsou zejména boty úzké nebo na podpatku.

I výrobce doporučuje používat stélku či vlastní obuv s biomechanickou stélkou co nejčastěji, nejlépe vždy, když chodíte. Nečekejte tak zázraky, pokud doma budete běhat v papučích nebo bosky, případně když vložky budete kombinovat s jinými. Jestli se do neinvazivního boje s halluxy pustíte, je tak určitě na zvážení i koupě pantoflí s touto zázračnou stélkou. Ano, vzhled a cena nejsou vždy jejich hlavní devizou, ale za zproštění od bolesti sleví člověk časem z veškerých módních trendů…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).