Hlavní navigace

Test mozzarell: váží i o třetinu méně

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Víte, že mozzarella prodávaná v sáčku může být skoro o dvacet gramů lehčí, než je uvedeno na obalu, a pořád je v normě? My jsme dokonce našli rekordmana, který vážil o čtyřicet tři gramů méně. A to už rozhodně v pořádku není.

Mozzarella si po italských domácnostech našla místo i v těch českých. Jenže dostáváme za své peníze vždy tolik, kolik máme? Nakoupili jsme devatenáct sýrů, nechali je řádně odkapat a zvážili je. Kolik mozzarell vážilo méně, než uváděl obal, a kteří výrobci nám naopak přilepšili?

Galerie: Test mozzarell

Levnou, nebo drahou? Lahodnou, nebo průměr?

Koupit si můžete mozzarellu čerstvou nebo třeba u českého výrobce s italskými kořeny Mozzarellart, kde její výrobu můžete sledovat přímo z nuselského chodníku. Její cena je ale výrazně vyšší než u sýrů, které se prodávají v supermarketech. Zatímco za 125 gramů čerstvé mozzarelly z Mozarellart vydáte kolem šedesáti korun, v obchodě sériově vyráběnou mozzarellu pořídíte v akci i za patnáct. Rozdíly jsou patrné na první pohled, utržení i ochutnání. (Více jsme o rozdílech mezi čerstvou mozzarellou a tou konvenční psali v článku Mozzarellart: Sýry vyrábějí z českého mléka, obchodují po italsku.)

Jenže jestli je pro vás takový sýr příliš drahý a mozzarella z plastového sáčku vám jednoduše chutná, nemáte moc důvodů sahat po jiné. I když možná trošku ano. Ona totiž taková mozzarella nemusí vážit vždy tolik, kolik výrobce deklaruje na obalu. A váha se může lišit významně, jak ukázalo naše převážení.

Rozdíly ve váze? Vyhláška je benevolentní

Nakoupili jsme v různých obchodech celkem devatenáct balení třinácti druhů mozzarell. Zatímco ve dvanácti případech vážily sýry i o třináct gramů více, než deklaroval obal, našli jsme i rekordmana s podprůměrnou váhou. Mozzarella Valgrande původem z Německa se zdála podezřelá už po hmatu. Ačkoliv si mozzarelly plavou ve vodném roztoku, dají se skrze obal někdy docela dobře osahat, a tak poznat, zda je sýr měkký, či pevný, a zejména jakou má velikost.

Test hmotnosti mozzarell:

  • 1. Mozzarella San Fabio – váha na obalu 125 g, váží 136 g
  • 2. Mozzarella San Fabio – váha na obalu 125 g, váží 134 g
  • 3. Mozzarella San Fabio – váha na obalu 125 g, váží 129 g
  • 4. Mozzarella San Fabio – váha na obalu 125 g, váží 137 g
  • 5. Mozzarella Lovilio – váha na obalu 125 g, váží 127 g
  • 6. Mozzarella San Fabio – váha na obalu 125 g, váží 134 g
  • 7. Mozzarella Korrekt – váha na obalu 125 g, váží 121 g
  • 8. Mozzarella Korrekt – váha na obalu 125 g, váží 125 g
  • 9. Zottarella Mozzarella light – váha na obalu 125 g, váží 120 g
  • 10. Mozzarella Italat – váha na obalu 130 g, váží 138 g
  • 11. Mozzarella Valgrande – váha na obalu 125 g, váží 82 g 
  • 12. Mozzarella Italy – váha na obalu 125 g, váží 122 g
  • 13. Zottarella Mozzarella classic – váha na obalu 125 g, váží 118 g
  • 14. Mozzarella Galbani light – váha na obalu 125 g, váží 138 g
  • 15. Mozzarella Billa – váha na obalu 125 g, váží 134 g
  • 16. Mozzarella Clever – váha na obalu 125 g, váží 135 g
  • 17. Mozzarella Galbani – váha na obalu 125 g, váží 134 g
  • 18. Mozzarella Tesco – váha na obalu 100 g, váží 98 g
  • 19. Mozzarella Galbani – váha na obalu 125 g, váží 133 g

Sýr Mozzarella Valgrande vážil o celých čtyřicet tři gramů méně, než vážit měl, tedy o třetinu hmotnosti sýra, kterou výrobce na obalu výrobku deklaroval. „Váha uvedená na obalu by měla odpovídat váze sýra. Podle vašeho příkladu je pravděpodobné, že výrobce zahrnul do hmotnosti i hmotnost nálevu, ve kterém je sýr dodáván. A to správné není,“ uvedl k tomuto konkrétnímu příkladu Jiří Kopáček, šéf Českomoravského svazu mlékárenského. I kdybychom počítali s povolenými odchylkami na váze, Mozzarella Valgrande se do nich ani náhodou nevejde.

Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení mléka a mléčných výrobků


Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Podle tabulky přípustných záporných hmotnostních a objemových odchylek balení mléka a mléčných výrobků, která je součástí letos novelizované vyhlášky, je totiž přípustný rozdíl u sýrů v nálevu po odkapání (do 125 g) patnáct procent. To znamená skoro dvacet gramů, nikoliv však čtyřicet tři. Ostatní testované sýry se do nesmírně benevolentní odchylky vešly. No ještě aby ne, když sýr může být klidně o téměř dvacet gramů lehčí a stále je to v normě.

Náš nález ale není zdaleka jediný případ, kdy se skutečná váha mozzarelly neshodovala s tou, kterou výrobce natiskl na obal. Jen od září do listopadu loňského roku takových výrobků našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce pět. „Kontrola případných hmotnostních odchylek totiž náleží ke standardní kontrolní činnosti SZPI,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.

Pozor na stejné ceny, ale různé váhy

Možná si řeknete, že jde o pár gramů, nicméně rozdíl mezi reálnou naměřenou nejvyšší a nejnižší hmotností mozzarelly činil celých padesát šest gramů, a to mezi dvěma výrobky s uváděnou hmotností 125 g. A to není zrovna málo.

Při výběru a porovnávání cen také dejte pozor na to, že ne všechna balení jsou stejně velká, i když tak na první pohled třeba působí. Mohlo by se zdát, že i všechny bochánky sýra v galerii vypadají stejně, ale není to tak. Ne že by nás všichni výrobci tak šidili, jen každá mozzarella váží jinak. Výrobce na obalu udává celkovou hmotnost i s nálevem a následně i čistou hmotnost sýra. Jsme zvyklí, že čistá váha výrobku je u mozzarelly obvykle sto dvacet pět gramů, ale taková Mozzarella Italat dle obalu váží sto třicet gramů, to Mozzarella Tesco pak jen sto gramů. Rozdíly ve váze jsou zásadní, ale v ceně mohou být zejména při slevových akcích zcela smazány. Je tedy rozumné sledovat tzv. měrné ceny, které musí každý prodejce u zboží uvádět. Nepoměřujte tak mezi sebou jen cenu za balení, ale cenu za sto gramů či kilogram porovnávaných výrobků.

Pokud se setkáte s rozdílem mezi skutečnou hmotností a váhou deklarovanou na obalu, upozorněte na to prodejce. Máme ověřeno, že se ke svým prohřeškům umí postavit čelem, i když se jim třeba nechce. Neváhejte však ani s nahlášením na potravinářskou inspekci. „Pokud spotřebitel doma naváží jinou hmotnost výrobku, než výrobce na obalu uvádí, měl by se obrátit se svým případným sdělením na příslušný regionální inspektorát SZPI, který celou věc na místě posoudí,“ říká Pavel Kopřiva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).