Hlavní navigace

Test kvality překvapil: potíže měla jen másla z Německa

16. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Časopis dTest zareagoval na situaci na trhu a rychlý nárůst cen másla. Ceny vyletěly, jak je to s kvalitou?

Máslo je stále drahé a blíží se čas, kdy jeho spotřeba obvykle výrazně stoupá. O adventu pečeme cukroví i vánočky a másla potřebujeme víc než kdy jindy. Poslední test másel z konce roku 2015 nedopadl špatně, jak jsou na tom másla teď?

Galerie: Vyplatí se výroba domácího másla?

„Na začátku letošního října se už některá másla cenou blížila extra panenskému olivovému oleji. Chtěli jsme si proto ověřit, zda se mohou zákazníci spolehnout na to, že za své peníze dostanou očekávanou kvalitu,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. „Do našeho výběru jsme zahrnuli pouze neochucená standardní másla. Snažili jsme se nakoupit všechny nejvýznamnější značky na českém trhu a na nákupy jsme se vydali i za hranice, abychom tamější másla mohli porovnat s těmi, která se prodávají u nás.“ Celkem se k testování sešlo dvacet vzorků másel, přičemž osmnáct pocházelo z českých regálů a zbylé dva z Německa.

Test dopadl dobře, problémy ale měla německá másla

Zprávy z laboratoře jsou převážně dobré. Potíže vyhovět legislativním požadavkům měly jen tři vzorky a ve všech případech šlo o produkty z německých mlékáren.

Hodnotila se tučnost, protože mléčný tuk je základní složkou másla. U nás je obvyklá tučnost osmdesát dva procent, ale legislativa EU připouští pro máslo tučnost od osmdesáti do devadesáti procent. „Tučnost jsme zohledňovali dvěma známkami. Množství obsaženého tuku jsme hodnotili podle principu čím více, tím lépe. Podruhé se pak tuk promítl do hodnocení deklarace, kde jsme kontrolovali, zda se naměřená hodnota shoduje s číslem uvedeným na obalu,“ uvádí Hana Hoffmannová. Deklarovanou tučnost dodržely všechny vzorky. Tři másla původem z německých mlékáren však slibovaným hodnotám dostála jen při započtení nejistoty měření.

Kromě obsahu tuku v laboratoři sledovali také jeho čistotu. Přídavek jiného než mléčného tuku je totiž u másla vyloučen a znamenal by falšování potraviny. „Výsledky však ukázaly, že ani v době zvýšeného zájmu neztratila másla svou tvář. Všechny vzorky byly v tomto ohledu poctivé, bez jakýchkoliv stop po rostlinných tucích,“ komentuje šéfredaktorka dTestu.

Co ještě (ne)smí být v másle

Máslo smí obsahovat vodu, ovšem maximálně smí jít o šestnáct procent. A množství tukuprosté sušiny, tedy zbytků bílkovin, laktózy a vitamínů, nesmí překročit dvě procenta objemu.

„S přílišnou vlhkostí žádný ze vzorků problém neměl. Dá se tak říct, že ani zde se žádný z výrobců nesnažil ušetřit a nahánět hmotnost másla přídavkem vody,“ uvádí Hana Hoffmannová. Kromě toho správnou vlhkost oceníte i z praktického hlediska například při smažení – čím více je v něm vody, tím více na pánvi prská.

Množství tukuprosté sušiny souvisí s důkladností výroby másla. Její vyšší obsah by mohl vypovídat například o nedokonalém odstraňování podmáslí během výroby. Obsah mléčné netukové sušiny byl jediným parametrem, ve kterém másla závažně chybovala. Problémy byly zjištěny u tří vzorků, a to těch samých, které jen tak tak dodržely deklarovaný obsah tuku. Této trojici másel od německých výrobců tak přineslo nedodržení předpisových požadavků celkově nedostatečné hodnocení a poslední místa v testu. Všechny tři vzorky (dva zakoupeny v ČR, jeden v SRN) nevyhověly nejen našim, ale ani evropským či německým potravinářským předpisům.

Test másel


Autor: dTest

Na stupni pro vítěze stanulo Billa České máslo 84 % (dobře, 23,60 Kč/100 g), jako druhé skončilo Tatra Farmářské máslo (dobře, 26,50 Kč/100 g). Oba výrobky deklarovaly nejvyšší tučnost ze všech testovaných másel. Poslední místa patří trojici nedostatečně hodnocených másel německé výroby.

Chuť je dobrá a obaly v pořádku

Celkové hodnocení másel v testu nezohledňuje výsledky ochutnávky, která však posuzovatele příjemně překvapila. Velmi dobře hodnotili jak vzhled, barvu, vůni, tak i konzistenci u poloviny všech vzorků. Na tuhost másel jsme se zaměřili i v nedávném testu na serveru Vitalia.cz a zjišťovali jsme, proč jsou některá měkčí než dřív.

Závěr testu patřil kontrole obalu – jeho neporušenosti a textů na něm uvedených. „Po zkušenostech s minulým testem jsme dále věnovali pozornost složení. Mezi másly testovanými před necelými dvěma roky jsme totiž narazili na jedno ‚obohacené‘ barvivem. Předpisy sice obarvování másla pomocí karotenů dovolují, ovšem kvalitní produkt by se měl bez jejich pomoci obejít. Rovněž se nám v minulém testu nelíbily více či méně zavádějící marketingové texty. Proto jsme si všímali i toho, čím se výrobci na obalech chlubí. Obě kontroly dopadly vcelku dobře,“ uzavírá šéfredaktorka časopisu dTest, na jehož stránkách najdete další informace o testu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).