Hlavní navigace

Test: kde mají v sedm večer měkké pečivo?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Zavírají v devět, či dokonce v deset večer. A dušují se, že dvě hodiny před zavírací dobou u nich v pohodě nakoupíte. Jak to v reálu vypadá ve velkých řetězcích s nabídkou pečiva?

Letím z práce a doma prázdná chlebovka, startuji auto a mířím do obchodu, snad ještě stihnu nějaké pečivo. No asi jak kde. V Bille na mě čekají jen tři prázdné zásobníky na rohlíky a housky, zato v Lidlu mají rohlíků, že je mohu nakoupit do zásoby i pro sousedy, ale houska žádná. Jak si kolem devatenácté hodiny vedly další obchody? Máme šanci získat jiné než rozpečené či balené pečivo? Zmapovali jsme pro vás podvečerní nabídku v různých obchodech řetězců.

Až na Billu, která se k našim otázkám nestihla vyjádřit, se všechny řetězce shodly na tom, že v devatenáct hodin si u nich pečivo samozřejmě nakoupíte. Obchody jsou prý čerstvými pekárenskými výrobky zásobeny několikrát denně, zaměstnanci je doplňují dle potřeby, pokud čerstvé dochází, na většině obchodů jsou pekárny čili není problém dopéct pečivo ze zásoby. Jenže to, co si řetězce předsevzaly, ještě neznamená, že se na prodejnách realizuje. Většina námi navštívených prodejen měla otevřeno do jednadvaceti hodin, a přesto jsme dvě hodiny před koncem prodejní doby mnohde našli jen prázdné regály, koše a zásobníky.

Albert (supermarket)

Každá z prodejen Albert si podle našich informací každý den připravuje tzv. „pečicí rozvrh“, který vzniká na základě reálných zkušeností, prodejních dat a zákaznické poptávky, a pomáhá tak efektivně plánovat přípravu pečiva pro zákazníky v dané prodejně tak, aby tady po celý den našli své oblíbené výrobky. „V každé prodejně najdou zákazníci vždy i v době kratší než tři hodiny před zavírací dobou oblíbené základní druhy pečiva v té nejlepší kvalitě. V našem supermarketu je to typicky chléb, rohlík, světlá a tmavá bageta, kaiserka a ze sladkého pak kobliha,“ uvedla Barbora Vanko, tisková mluvčí Albertu.

Co jsme v obchodě po 19. hodině skutečně našli?

Necelé dvě hodiny před zavírací dobou jsme v Albertu mohli koupit jak rohlíky, tak housky, ale nabídka ostatního pečiva byla doslova zoufalá. Většina boxů byla zcela prázdná, sem tam se objevilo pár posledních smutných tvrdých kousků. Čerstvého chleba bylo poskrovnu, ale v nabídce byl, stejně jako chléb balený. Sladkému sortimentu dominovaly donuty, zbytek tvořilo několik málo oschlých koláčů.

Billa

Vyjádření od společnosti Billa jsme do uzávěrky neobdrželi.

Co jsme v obchodě po 19. hodině našli?

Rohlík, nebo raději housku? Ani jedno, musíte si dát chleba, v Bille totiž tři hodiny před zavírací dobou měli jen tři zcela prázdné zásobníky na rohlíky a housky. Čerstvých chlebů tu měli asi deset, zbytek nabídky tvořilo poměrně dost pečiva baleného. Baget a kaiserek bylo poskrovnu. Nakupující starší pár nabídku pečiva popsal poměrně přesně: „Maj to tady pěkně vybrakovaný.“ Sladký sortiment byl velmi bohatý, v nabídce bylo asi sedm druhů donutů, pletence s pekanovými ořechy i koblihové uzly.

Globus (hypermarket)

„Aby naši zákazníci měli na pultech vždy čerstvé pečivo, vyrábíme ho každý den již od půlnoci a dále i v průběhu dne. V zázemí každého našeho hypermarketu provozujeme skutečnou pekárnu. Díky tomu máme každý den možnost reagovat na aktuální poptávku našich zákazníků a přizpůsobit tomu naši výrobu. V nabídce máme do pozdních hodin širokou nabídku pečiva, které si sami vyrábíme,“ uvedla tisková mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Co jsme v obchodě po 19. hodině skutečně našli?

Necelé tři hodiny před zavírací dobou jsme v Globusu našli velmi bohatě zásobené koše s rohlíky, houskami, kaiserkami, bagetami i ostatním doplňkovým pečivem. Regály s čerstvým chlebem pod enormním množstvím pecnů zrovna nepraskaly, ale zase jsme měli na výběr z mnoha druhů.

Kaufland

„V našich obchodech nakoupíte čerstvé pečivo i v devatenáct hodin. Vedle čerstvého pečiva také průběžně dopékáme během celého dne pečivo dle potřeby a frekvence zákazníků,“ řekla pro server Vitalia.cz Renata Maierl, tisková mluvčí Kauflandu. V obchodech mají přitom určené druhy pečiva a jejich minimální množství, které musí být dostupné po celou otevírací dobu. Jde o večerní pečivo, housky, bagety, různé druhy chlebů, ze sladkého sortimentu jsou to hlavně donuty a koblihy.

Co jsme v obchodě po 19. hodině skutečně našli?

Housky jsou zřejmě populárnější než rohlíky, necelé tři hodiny před zavírací dobou jsme jich v Kauflandu našli poskrovnu. Rohlíků bylo k mání hodně, ale byly tu už zjevně dlouho, neboť nebyly zrovna měkké. Oproti ostatním obchodům zde byl dostatek čerstvého i rozpečeného chleba, ale z balených chlebů byste si už moc nevybrali, v koších se povalovalo jen pár kousků. Rozpeků z kategorie slaného pečiva bylo k mání hodně, jak do počtu, tak do různorodosti, ale většina z nich byla na povrchu tvrdá. To nabídka sladkého byla bohatá a působila čerstvě (měkké byly loupáčky, mřížky i vánočky).

Lidl

„V našich prodejnách se snažíme plánovat zásoby pečiva tak, aby byly všechny druhy až do zavírací doby dostupné, tj. i po devatenácté hodině,“ říká tisková mluvčí Lidlu, Zuzana Holá. Čerstvé pečivo se zváží, aby vydrželo celý den, rozpékané druhy pečiva se připravují podle potřeby během dne. Chybějící druhy se prý průběžně doplňují. „Pečivo je rozpékáno dle potřeby tak, aby všechny druhy byly dostupné až do konce otevírací doby, přičemž se zohledňuje i fakt, aby se minimalizovaly zbytkové stavy,“ dodala mluvčí.

Co jsme v obchodě po 19. hodině skutečně našli?

Po houskách nebylo necelé dvě hodiny před zavírací dobou ani památky, ale rohlíků měli v Lidlu jak pro regiment vojáků. A byly měkké. V nabídce jsme našli několik rozpečených baget – i ty se sýrem, párkem, ale také kaiserky. Po čerstvém chlebu se pěkně zaprášilo, po sedmé hodině večer zbyly po Šumavě jen prázdné koše. Vybrat jsme si ale mohli z balených chlebů.

Penny Market

Podle Moniky Lebedové, tiskové mluvčí Penny Marketu, nabízí obchod zákazníkům čerstvé, rozmrazené, rozpékané i trvanlivé pečivo během celé otevírací doby. Čerstvé pečivo je zaváženo čtyřikrát denně a rozpéká se minimálně pětkrát denně. „Volné pečivo je dle našich pravidel stále dostupné, a to i kolem devatenácté hodiny,“ říká mluvčí, ale nechává si otevřená zadní vrátka: „Pokud není, nabízíme našim zákazníkům výběr z baleného sortimentu tak, aby si mohl vybrat výrobek stejného charakteru.“ 

Co jsme v obchodě po 19. hodině skutečně našli?

Housky i rohlíky byly v obchodě i hodinu před zavírací dobou přítomny. Bylo jich dost a byly v dobré kondici. Žádná strouhanka vcelku. S nabídkou ostatního pekárenského zboží je to však bídné. Čerstvé chleby jsou v celém obchodě asi čtyři, ostatní nebalené slané pečivo (kaiserky, bagety) jsou tvrdé. Plný je ale koš sladkých donutů, nad kterými se vznášela mlsná parta much. Tragikomicky působí nápis nad prakticky zcela prázdnými regály: Naše pečivo dopékáme několikrát denně. Balené chleby ale k mání byly.

Tesco (supermarket)

Podle tiskového mluvčího Tesca Václava Koukolíčka lze po devatenácté hodině zakoupit celou řadu čerstvých pekárenských výrobků. Jde zejména o klasický konzumní chléb, rohlíky a housky, které jsou do všech obchodů zaváženy dvakrát až čtyřikrát denně. „Na čtyřiceti šesti hypermarketech si více než čtyřicet druhů pekařských výrobků sami pečeme minimálně dvakrát denně,“ uvedl tiskový mluvčí a dodal: „Vedle čerstvého pečiva máme v sortimentu i na nejmenších obchodech více jak třicet druhů výrobků, které jsou na obchod zaváženy v mraženém stavu a dopékány přímo na obchodě několikrát za den. Jedná se tedy o široký sortiment volného nebaleného pečiva. Zákazník si tedy může odnést jak nebalený chléb, pečivo, tak i chutný sladký či slaný snack, a to i po devatenácté hodině.“

Co jsme v obchodě po 19. hodině skutečně našli?

Housky i rohlíky byly dvě hodiny před zavírací dobou ve svých boxech a byly měkké. V regálech jsme našli asi třicet kousků čerstvého chleba, a ještě více toho baleného. Loupáky, koblihy, koláče a veškeré slané dopékané pečivo bylo na povrchu dost tvrdé, bylo ho v koších velmi málo. Navíc všude poletovaly mouchy a to nás od koupě odrazovalo.

Kam tedy pro rohlíky po 19. hodině?

Jestli chcete mít doma housku, rohlík, donut nebo balený chleba, pro tyto pekárenské výrobky si můžete do obchodů skočit i po sedmé večer, s vysokou pravděpodobností nepřijdete domů s prázdnou. Pokud ale nemůžete žít bez kaiserek, francouzských baget, celozrnného pečiva, koláčků, slaných dopeků a řemeslného kvasového chleba, nakupte si raději odpoledne nebo ve velkých obchodech. Večer budete v supermarketech v mnoha případech leda obcházet regály s nabídkou tvrdých, olezlých zbytků.

Jen nápad pro obchodníky: než mít večer boxy na pečivo obsazené jedním, dvěma neprodejnými exempláři, nebylo by k večeru lepší nabízet jen druhově omezený počet pekárenských výrobků, zato v dobré kondici a v dostatečném množství?

Čtěte dále: Test – Kde koupíte skutečně celozrnné pečivo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).