Hlavní navigace

Test: Kde mají v Praze nejmakovější koláče

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Aktualizováno 28. 2. 2018 9:13
Vyrazili jsme do pekařství, pekáren i obchodů s potravinami, abychom nakoupili a následně ohodnotili jejich makové koláče. Zajímalo nás množství náplně i chuť. A byli jsme nesmírně překvapeni naším zjištěním. I vy budete.

Vybrat si opravdu dobrý makový koláč je i při obrovské koncentraci pekáren, pekařství a prodejen potravin v Praze nelehký úkol. Dvakrát kousnete do něčeho, co se jako makový koláček jen tváří, a když vás bude příště honit mlsná, raději těžce polknete. Abychom vám výběr usnadnili, proběhli jsme Prahou, nakoupili v deseti obchodech deset různých makových koláčů a provedli ochutnávkový a vizuální test. Navíc jsme se v obchodech ptali, co vše náplň obsahuje.

Hodnocení ve třech větách? I levný koláč může být bohatě naplněný mákem. V řetězci klidně koupíte chutnější koláč než v pekařství. Prodavačky netuší, co prodávají.

Množství máku v makovém koláči – libovolné

V testu nás zajímaly klasické makové koláčky o velikosti cca deset centimetrů v průměru. Chtěli jsme vědět, jak moc se liší chuť, množství i konzistence náplně. Neméně nás zajímalo, zda se od prodavaček dozvíme, jestli je náplň nastavená povidly, jablečnou dření nebo strouhankou. Složení vám prodejce musí sdělit nebo dát na požádání k náhledu.

Množství máku v makové náplni ze zákona není určeno žádnou vyhláškou, takže složení záleží jen na výrobci. (Jedinou náplní, kde legislativa upřesňuje složení, je totiž ořechová, u ostatních náplní do pečiva žádné normy neplatí a výrobci toho často zneužívají, jak ukázalo naše někdejší srovnání současných náplní a starých socialistických norem.)

I proto byla naše sonda tak zajímavá, zjistili jsme, kdo s mákem šetří i kdo nám dopřává. U koho stojí makový koláček devět a u koho dvacet čtyři korun? Byl nejlevnější tím nejlepším a nejdražší tím nejhorším? Skoro ano.

Antonínovo pekařství – cena 22 Kč

Koláč zdobený mandlemi s nadýchaným těstem se silnějšími okraji. Na první kousnutí se k náplni nedostanete. Těsto úplně bez chuti. Náplně je opravdu hodně, není příliš sladká ani ochucená např. skořicí. Chuť máku trochu přebíjí velké množství mandlových lupínků. Prodavačka nás ubezpečila, že maková náplň není ničím nastavená. Po ochutnání nemáme důvod nevěřit.

Celkový dojem: Voňavý koláč, jemné těsto, hodně náplně, málo chuti.

Billa – cena 8,90 Kč

Koláč zdobený drobenkou s velkými vysušenými okraji. Než se prokoušete k náplni, dlouho jíte suchou buchtu. Náplň je světlá, hutná hmota, mák v ní není příliš cítit, je jí málo. Údaje o složení jsme v obchodě nenašli.

Celkový dojem: Za málo peněz málo muziky.

Jan Mašek pekařství – cena 24 Kč

Koláč zdobený drobenkou. Navzdory ujištění prodavačky, že koláč není nastaven povidly ani jablky, je už po prvním pohledu jasné, že prostě nastaven je, náplň je velmi světlá. Chuť ani vzdáleně nepřipomíná mák, po ochutnání máte jednoznačný pocit, že koušete do náplně jablečné (i další tři lidé toto tvrzení potvrdili), připomíná hutnou jablečnou hmotu zahuštěnou škrobem doplněnou o mák. Koláč nám byl naúčtován coby tvarohový.

Celkový dojem: Nejdražší koláč = naprostý propadák.

Kaufland – cena 8,90 Kč

Koláč zdobený plátky mandlí, náplň velmi bohatá, tmavá, nepůsobí nastavovaně. Je však dost sladká. Má ale dost silné „buchtové“ okraje. V asi padesátistránkovém seznamu pekárenských výrobků, který byl umístěný u pečiva, se nám složení koláčku nepodařilo najít. Oslovená prodavačka se omluvila a začala složení dohledávat jinde. A nenašla.

Celkový dojem: Slušný poměr kvalita vs. cena. Za devět korun máte koláč s bohatou náplní, byť dost sladkou.

Pekárna Kabát – cena 18 Kč

V devět hodin ráno na nás zbyl už jen jeden makový koláč s drobenkou. Už na první pohled ale víme proč. Náplň pomalu vyskakuje z vláčného těsta, jak je bohatá a tmavá. Po zakousnutí cítíte silnou makovou chuť s příměsí vanilky, skořice? Snad… Je velmi specifická, poznali byste ji i ve slepém testu mezi stovkou makových koláčů. Koláč je opravdu lahodný s nesmírně příjemnou vůní. Jediné, co by mohlo někomu vadit (a druhého naopak těšit), že pod mákem je v těstě schovaný tvaroh – skutečný tvaroh, ne pudink. Prodavačka nás ubezpečila, že náplň je čistě maková.

Celkový dojem: Absolutní vítěz našich chuťových pohárků, bohatá náplň, vyladěné chutě. Velmi voňavý. Chcete si dát další a další…až do prasknutí.

Pekařství Hello! – cena 18,90 Kč

V nabídce byl jen makový koláč bez zdobení, který měl uprostřed menší dávku tvarohu (kombinace, která může odpůrce tvarohu od nákupu odradit). Koláč nebyl vzhledově moc vábný, se zdobením si nikdo nedal práci, ujížděla do okrajů. Náplň byla hodně tmavá a velmi sladká, těsto ale vláčné. Přestože prodavačka tvrdila, že jde o čistě makovou náplň, vedoucí však po dohledání v počítači přečetla složení, v němž byla i povidla.

Celkový dojem: Špatně informovaný personál. Koláč neurazí, nenadchne.

Pekařství Ječmínek – cena 21 Kč

V nabídce je jen koláč s kolečkem tvarohu uprostřed nebo se švestkou uprostřed, oba s drobenkou. Volíme se švestkou. Koláč má sušší a tužší okraje, náplň překvapí nesmírně jemně pomletým mákem – o zrníčko mezi zuby strach mít nemusíte. Náplň je na můj vkus příliš sladká, ale je bohatá s příjemným ochucením. Paní prodavačka je podobně jako některé další v našem testu zaskočena otázkou na složení náplně, nabízí jen výčet alergenů.

Celkový dojem: Kdo má rád jen čistě makové koláče, zde neuspěje. Bohatá náplň, ale za podobnou cenu jsme koupili lepší koláč.

Pekařství Markol – cena 14 Kč

V nabídce je makový koláč zdobený mandlemi. Náplň je sice velmi bohatá, ale mák je tak najemno mletý, že působí jako mazlavá maková kaše. Těsto je sice měkké, ale na povrchu dost suché. Prodavačka je otázkou na složení náplně zaskočena. Vůbec netuší, že je dle zákona povinna na vyžádání nakupujícího sdělit nebo v blízkosti místa nabízení nebalené potraviny k prodeji viditelně a snadno čitelně zpřístupnit údaje o složení výrobku. Co je uvnitř náplně se tedy nedozvíme, ale je evidentně nastavená a chuť máku je (pravděpodobně strouhankou) potlačena.

Celkový dojem: Mazlavá hutná náplň, kterou nezachránila ani dávka voňavých mandlí.

Pekařství Nopek – cena 10 Kč

V nabídce byl čistě makový koláček s drobenkou a vydatnou porcí máku. Po zakousnutí cítíte velmi silnou makovou chuť bez příměsí, bez nastavování. Koláček je méně sladký. Těsto je vláčné, jemné, přestože koláč kupujeme v pozdním odpoledni. Nepříjemná prodavačka odsekává, že v makové náplni je samozřejmě jen mák. Ano, věříme.

Celkový dojem: Velmi bohatá, poctivá náplň, skvělá cena.

Aktualizace 28. 2. 2018: Pekárnu Nopek v ulici Milady Horákové v Praze převzal v lednu Jiří Mikula, majitel turnovské Pekárny Mikula. Výrobky v ní prodávané tak pocházejí z jeho pekařství. Zatím však nestihli pekárnu přejmenovat a opatřit logy Pekárny Mikula.

Penny Market – cena 8,90 Kč

Kupujeme makový koláč s drobenkou. Náplň je velmi jemně mletá, makovou chuť narušuje složka, kterou je podle všeho jablečná dřeň. Její přítomnost potvrzuje složení koláče, které je u pečiva k dispozici. Těsto je vláčné, příjemné chuti.

Celkový dojem: Za devět korun dostaneme makový koláč nastavený jablky, což je na chuti znát.

Nejlepší makové koláče nabízí

  • Pekárna Kabát – 18 Kč
  • Pekařství Nopek – 10 Kč

Kdyby člověk narazil v supermarketu na koláč, který nemá ideální vzhled, parametry a chuť, asi ho to nijak nepřekvapí. Za osm či devět korun nečekám ruční výrobu a mák od farmáře, který opečovává každou makovičku, ale když ve známém pekařství objevím rádoby makový koláč za dvacet čtyři korun, který má s mákem společné leda jméno, tak už mě tam nikdo neuvidí (leda při nějakém dalším testu).

TIP: Potraviny na pranýři  2017

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).