Hlavní navigace

Názor k článku Test kávovarů: nejdražší nevyhrály od Otakar Havla - V prvni rade nechapu ty sproste komentare na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 11. 2016 10:24

    Otakar Havla (neregistrovaný)

    V prvni rade nechapu ty sproste komentare na prvni nazor tady v diskuzi a timto se chci proti nim vymezit.

    Ted k veci. Nejsem barista, ale kavu piji rad a casto. Mam zkusenosti i se zivotem v Italii, taktez si obcas koupim kavu odborne pripravenou, treba na letistich a i mam doma levny (mysli se kolem 3500Kc) kavovar od znacky Delonghi. Pro doplneni. Ziji mimo CR. Vodu mam mekou.
    Kava doma pripravena je o mnoho lepsi nez treba ze Starbucksu, kde se posledni dobou opravdu zhorsili, a kava je az primo odporna. Predpokladam ze zmenili druh nebo znacku kavy jinak si to totiz neumim vysvetlit. Nejedna se totiz o konkretni misto. Tento fakt pozoruji na vice pobockach i v rozdilnych zemich. Taky si myslim, ze tato kava je minimalne v pomeru 50/50 s robustou, coz Vam samozrejme z ekonomickych duvodu nikde nepovi.
    Taktez se kava z kavovaru neda vubec srovnavat s kavou prekapavanou, nebo z mokka konvicky, ktera je v Italii opravdu v kazde domacnosti. Proc si Ital nedela kavu z kavovaru? Protoze Ital neni Brit pripravujici caj o pate. V mokka konvicce ma urcity stupen kvality pripravovaneho napoje a to mu, prihledneme li, k casu stravenem samotnou pripravou, staci. Nemusi nic cistit, jen rychle oplachne, mezitim nez se mu kava prelije, precte internet nebo noviny.
    Na kvalite pripravovane kavy ma taktez zasadni vliv znacka kavy a jeji cerstvost. Podle me je nejlepsi kava ta z Lidlu v modrem sacku uprazena na 4.stupen z peti. Jestli se da ta sama kava koupit v ceskem Lidlu ale nevim. Pokud kavu ihned po pouziti dobre uschovate v neprodysnem obalu, tyden vydrzi jakz-takz. Po delsi dobe kava ztraci hlavne bohatost peny. V chuti rozdil nepozoruji. Ale nemluvim o mesici po otevreni. Zkusenost mam tak max. dva tydny.

    Ze zacatku jsem v pripade potreby slehal mlecnou penu parni tryskou. S uspesnosti tak 70/30. A to je nedostatecne. Nepomohla ani vhodna nerezova nadobka, ani zkouseni ruznych stylu. Zkrata nekdy se mi mleko prehralo, jindy naslehalo pekne a dodnes nevim kde byl zakopany pes. Po techto zkusenostech jsem se rozhodl koupit elektricky napenovac mleka, ktery umi pripravit jak penu studenou, tak samozrejme teplou. Bez namahy, za 30 vterin hotovo. Bez pracneho nasledneho cisteni trysky. Pena ma dokonalou strukturu, bez jakychkoliv bublin a spravnou teplotu! A za tu tisicovku to opravdu stoji.
    Taktez si myslim, ze v kavovaru, respektive ve znacce neni rozdil. Ty drazsi umi mimojine treba nastavit silu pritlaku zmacknuti kavy ale kvuli tomu se mi penize navic zdaly jako zbytecne. Vyse jsou rekneme semi-profi a pak profi ktere ale pouze zjednodusuji pripravu, nemaji vsak vliv na chut pripravovane kavy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).