Hlavní navigace

Jednorázová holítka v testu propadla

27. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Test dámských holítek ukázal, že výsledek holení hodně záleží na použitém strojku. Holítka s výměnnou hlavicí obstály velmi dobře, výrazně hůře dopadly jednorázové žiletky: některé mohou způsobit poranění či krvácení.

Spotřebitelský časopis dTest ve svém aktuálním testu prověřil devatenáct jednorázových holítek a mechanických holicích strojků. Holítka s výměnnou hlavicí si z několikatýdenního testování odnesla velmi dobré známky. Jednorázové žiletky si vedly znatelně hůře – hrozí u nich nebezpečí poranění a krvácení, informuje dTest v tiskové zprávě.

Výsledek holení záleží i na použitém holítku

Depilace žiletkou, respektive holítkem, je rychlým způsobem, jak se zbavit chloupků. Hladkosti se docílí ihned, ovšem zakrátko je potřeba proces opakovat. Kvalita výsledku se do značné míry odvíjí také od použitého nástroje, který se k depilaci použije. dTest porovnal dámská holítka, aby zjistil, jak si poradí s jednotlivými partiemi těla, jak jsou citlivá k pokožce nebo jak se s nimi manipuluje.

„Testování se účastnilo 57 dobrovolnic ve věku od 18 do 64 let, které spolu se třemi zkušenými laboratorními odbornicemi několik týdnů vybrané vzorky používaly a následně posuzovaly,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. Dobrovolnice testovaly holení partií těla, které si ženy běžně depilují – tedy podpaží, oblast bikin a spodní část nohou – za použití standardizovaného laboratorního gelu na holení.

Nejlépe oholí výměnné strojky

Nejlepší známku za celkový dojem si vysloužil výrobek Gillette Venus Swirl. Ostatní holítka s výměnnými hlavicemi byla podobně úspěšná a všechna obdržela velmi dobré nebo dobré hodnocení, a to za samotný výsledek holení, komfort pokožky i obsluhu.

Jednorázová holítka si v testu vedla podstatně hůře. Výrobek značky Rossmann, který obsadil první příčku ve své kategorii, byl ohodnocen 73 % a známkou dobře. Ostatní výrobky v testu prošly jen uspokojivě nebo dostatečně. Nejhůře si vedl výrobek Super-Max Long Handle 2, který v konečném hodnocení obdržel pouhých 24 %. „Výrobky bojovaly s taháním a trháním chlupů, čtyřmi modely se některé z testujících žen během holení pořezaly nebo zaznamenaly jiné nepříjemnosti jako například pálení pokožky,“ přibližuje Hana Hoffmannová.

Chemická stránka holítka

Abychom se při holení vyhnuli škrábancům či zarudlým pupínkům, nemělo by holítko v kontaktu s pokožkou drhnout. Výrobci proto na hlavici často přidávají gelové proužky, které za sebou zanechávají kluzký povrch a tím holení usnadňují. „Součástí zvlhčujících proužků na holítkách mohou být i potenciálně problematické kosmetické ingredience. Nezahrnuli jsme je však do celkového hodnocení. Důvodem je skutečnost, že proužky jsou velmi malé, kontakt s pokožkou je krátkodobý a tělo není do takové míry vystaveno působení těchto látek,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

V obsluze opět bodovaly výměnné hlavice

Holení se většina žen věnuje několikrát týdně. Je proto důležité, aby holítka měla šikovně tvarovanou rukojeť pro pohodlný úchop mokrýma rukama, flexibilní hlavici a v neposlední řadě se také dobře čistila. Ani v tomto směru výměnné holicí strojky nezklamaly, a až na jednu výjimku si vedly velmi dobře.

Kontrastnější byly výsledky mezi jednorázovými nástroji – jen polovina z nich získala dobré hodnocení. Zbytek si za obsluhu vysloužil jen uspokojivé známky, a to například kvůli krátké rukojeti nebo nutnosti opatrného zacházení.

Přehled všech testovaných dámských holítek a více informací najdete na webu dTestu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).