Hlavní navigace

Test instantních polévek: místo brambor mouka, místo rajčat cukr

30. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Instatní polévky nemají být náhradou hlavního jídla. Ale jsou situace, kdy se hodí. Porovnali jsme dvě bramboračky a dvě rajské polévky. Je mezi nimi pořádný rozdíl.

Někdy nastanou chvíle, kdy člověk nemá čas nebo podmínky vařit, a tak hledá alternativní možnosti, jak se zasytit. Variant je mnoho a jednou volbou mohou být instantní polévky. Už na začátku bychom si měli říct, že se nejedná o náhradu hlavního jídla. Obsahují většinou menší množství bílkoviny, větší množství soli a často i různé antioxidanty, zahušťovadla a jiné složky. Denní doporučená dávka soli je 3–6 g, proto jedna polévka, která obsahuje mezi 1,5–2,5 g soli, je celkem velkým zdrojem. Z tohoto a jiných důvodů by se neměla na stole objevovat často.

Instantní polévky nejsou to nejlepší, pro co k jídlu můžeme sáhnout, ale stále je to mnohem lepší, než nejíst vůbec nic. Mohli bychom ji pojmout spíše jako takovou ojedinělou svačinu. Ale ne všechny instantní polévky jsou tak špatné.

I instantní polévky jdou s dobou

Mezi jednotlivými instantními polévkami najdeme markantní rozdíly. Firmy se poslední dobou ubírají směrem, kdy chtějí spotřebitele zaujmout a předložit mu kvalitní a zdravý produkt. Díky tomuto trendu můžeme i mezi instantními polévkami najít produkty, které se chlubí složením z kontrolovaného ekologického zemědělství nebo vyčleněním produktu třeba pro vegany.

Položme si otázku, co vlastně je instantní polévka? Podle legislativy se jedná o dehydratovaný výrobek, který vzniká smísením složek se sníženým obsahem vlhkosti, pastovité nebo sypké konzistence, která se před konzumací obnoví zejména tekutinou. Určitě je každý z nás viděl a dokonce i jedl.

Důležitým údajem na obalu, podle kterého bychom se měli řídit při nákupu, je složení. Složky jsou řazeny sestupně a tak jednoduše zjistíme, čeho je v instantní polévce nejvíc. Pokud se na složení zaměříte, pak tam můžete kromě zeleniny najít i vlákninu, cukr ale i kvasniční extrakt. Pro příklad si uveďme tyto dvě instantní polévky.

Bramboračky

Polévka A: Bramborová s houbami (Maggi)

Složení: pšeničná mouka, sušené brambory 12,7 % (brambory, antioxidant: disiřičitan sodný), vláknina 10,6 % (inulin), sušené mléko, prášková náhrada smetany (rostlinný olej, laktóza, mléčné bílkoviny), bramborový škrob, jodidovaná jedlá sůl, rostlinný olej, rostlinný bílkovinný hydrolyzát (aroma, pšeničná bílkovina, rostlinný olej), sušené houby 1,8 %, cukr, ztužený rostlinný tuk, kvasničný extrakt, karamel, sušená zelenina (česnek, petrželová nať), směs koření, aroma.

Polévka B: Bramborová polévka s cibulí (Sonnentor)

Složení: brambory (31 %), kukuřičná mouka, pastiňák, cibule (16 %), mořská sůl (8 %), mrkev, bylinky 1,2 % (majoránka, petržel), kurkuma, pepř černý.

Jedná se o polévky bramborové. Jak jsme si řekli, složení je řazeno sestupně, a proto hned zjistíme, že v polévce A je na prvním místě pšeničná mouka a u polévky B se jedná o brambory. Složení těchto dvou produktů je velice rozdílné, to je částečně způsobeno tím, že polévka A je krémové povahy. Při dalším prozkoumání by nás měl zaujmout rozdílný obsah brambor. Polévka A obsahuje 12,7 % a polévka B obsahuje 31 %. Značný rozdíl v obsahu brambor i v použití dalších složek dává polévce B velký náskok.

Dalším zajímavým zjištěním je obsah složek uvedených v názvu produktu. Hub u polévky A najdeme pouze 1,8 %, cibule u polévky B je 16 %. Proto u polévky B – Bramborová polévka s cibulí – na cibuli určitě narazíte. Zajímavá složka v polévce A je vláknina. Denní dávka vlákniny by měla činit kolem 25–30 g a průměr v naší populaci je kolem 12 g. Polévka B má vyšší obsah soli, než je v polévce A, ale jinak jí nemůžeme nic vytknout.

Přečtěte si: Jak správně doplnit vlákninu

Rajské polévky

K další demonstraci si uveďme příklady rajské polévky.

Polévka C: Rajská polévka s bazalkou (Sonnentor)

Složení: kukuřičná mouka, rajčata (28 %), pohankové vločky, mořská sůl (6 %), pastiňák, třtinový cukr, červená řepa, cibule červená, bazalka (1 %).

Polévka D: Rajská polévka (Albert quality)

Složení: cukr, modifikovaný bramborový škrob, rajčatový prášek (15,9 %), instantní těstoviny (9,7 %) (pšeničná mouka, palmový olej, jedlá sůl), jedlá sůl s jódem, látka zvýrazňující chuť a vůni: E 621, rostlinný tuk, česnek, červená řepa, cibule, kvasničný extrakt, aroma: obsahuje mléko), směs bylin, kyselina citrónová, směs koření.

Na první pohled je viditelný rozdíl v obsahu rajčat (polévka C – 28 %) a rajčatového prášku (polévka D – 15,9 %). Obě polévky přidávají do směsi cukr. V případě polévky C se ale jedná o třtinový cukr a ve složení je na nižší pozici. U polévky D cukr najdeme na prvním místě.

Celkem drahý polotovar

Polévkám firmy Sonnentor (B a C) se kromě obsahu soli, což je v instantních polévkách časté, nemůže nic jiného vytknout. Jejich zajímavá škála polévek – kromě popsaných ještě Bylinková polévka s mátou, Polentová polévka s paprikou, Polévka z červené řepy s pastiňákem – stojí určitě za zkoušku ve chvílích, kdy nevíte, co si dát k jídlu. Co bude asi kamenem úrazu, je cena. Polévky Sonnentor si můžete například objednat v e-shopu výrobce (www.sonnentor.cz), tři bio porce bramboračky nebo rajské ovšem vyjdou na 70 korun (k tomu dostanete na ochucení směs koření a bylinek). Nebo lze taky vyzkoušet tzv. poznávací sadu za 115 Kč (5 porcí různých druhů).

Běžné polévky v pytlíku přitom vyjdou ve stejném množství (3 porce po 250 ml) zhruba pod třicet korun (jako uvedená bramborová od Maggi), nebo ještě levněji (1 porce, ovšem pouze dvoudecová, od Alberta stojí pětikorunu, čili ve srovnání 15 korun na tři porce).

Pokud se ptáte na chuť, vyzkoušeli jsme… ale chuť je subjektivní.

Čtěte dále: Uvařit instantní polévku jako na obrázku by nesvedl ani Babica

Více v galerii: Instantní polévky – obaly a realita

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala technologii potravin, zabývá se doplňky stravy, v současné době se věnuje poradenství pro firmy v oblasti potravinářství a kosmetiky, přednášení, výživovému poradenství a publikuje v různých médiích.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).