Hlavní navigace

Test hořčic: nejlevnější mají stejnou kvalitu jako ty drahé

10. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Složení hořčic je celkem jednoduché a nevyžaduje žádné emulgátory. Přesto je někteří výrobci používají. Nicméně plnotučné hořčice obsahují méně éček než za totality, ukázal test dTestu.

K výrobě hořčice nejsou konzervanty nutné, přesto je někteří výrobci přidávají. Časopis dTest otestoval šestnáct plnotučných hořčic a zjistil, že obsah cukru a tuku u některých výrobků neodpovídá údajům na jejich obalu. Kromě toho nezávislý test ukázal, že tři vzorky obsahovaly konzervanty a čtyři vzorky siřičitany; výrobci je přiznali i na obalu.

K výrobě hořčice nejsou éčka nutná

V České republice sahá velkovýroba plnotučné hořčice až do 19. století. Základní postup zůstává přibližně stejný – podrcená bílá hořčičná semínka se smíchají s cukrem, octem a kořením, následně se melou najemno a zrají asi deset dní v kádích. Nic složitého, ostatně hořčici si můžete celkem jednoduše připravit i doma.

Galerie: Příprava domácí hořčice

Přestože při výrobě nejsou chemické konzervanty zapotřebí, někteří výrobci je do hořčice přidávají kvůli ochraně před bakteriemi. „Československá norma 581360 z roku 1963 dovolovala použít při výrobě konzervaci kyselinou benzoovou v množství 1500 mg/kg, současný legislativní limit je 1000 mg/kg. V testovaných hořčicích jsme naměřili od 633 do 733 mg/kg. Lze tedy říci, že dnešní plnotučné hořčice obsahují o polovinu méně konzervantů než za totality,“ komentuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Nejlevnější hořčice mají obdobnou kvalitu jako ty drahé

Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře celkem šestnáct zástupců různě balených plnotučných hořčic. V laboratoři nechal zkoumat obsah sušiny, cukru, tuku, kyseliny octové a množství pevných nečistot a konzervantů. „Zjištěné množství cukru a tuku se v několika případech rozcházelo s hodnotami deklarovanými na obalech. Za nepravdivost údajů o obsahu cukru jsme strhli známku výrobkům značek Senf, coop/klasik, Penny, Neli a Tesco, protože rozdíl překročil tolerovanou 20% mez. Nesoulad v množství tuku jsme odhalili v hořčici Lidl/Mikado,“ shrnuje Hana Hoffmannová.

Rozdíl mezi kremžskou a plnotučnou hořčicí

Plnotučná hořčice

Vyrábí se z neodtučněných bílých hořčičných semínek a obsah tuku je pro její kvalitu důležitý. Vyhláška jeho množství stanovuje alespoň na 3,6 %, což odpovídá zhruba 10% obsahu hořčičných semen. Jiný než hořčičný olej nesmí hořčice obsahovat. Čím je tučnost hořčice vyšší, tím více semínek obsahuje. Údaj o tučnosti je bohužel často jedinou možností, jak podíl hořčičných semínek ve výrobku odhadnout.

Kremžská hořčice

Vyrábí se z bílých a černých hořčičných semínek, hlavní odlišností je hrubší struktura, viditelné částečky černých hořčičných semen a sladší chuť. Díky použití černé hořčice bývá v porovnání s plnotučnou i trochu ostřejší. V České republice kvalitu kremžské hořčice rovněž určuje vyhláška. V porovnání s plnotučnou obsahuje vyšší množství sušiny a cukru (32 %, respektive 16 %) a není pro ni stanoven minimální obsah tuku.

Siřičitany chrání výrobky před oxidací. Nevýhodou je, že jimi ošetřenou hořčici musejí oželet lidé alergičtí a citliví. Ostatně jakákoli hořčice může u disponovaných jedinců spustit alergickou reakci. Přítomnost siřičitanů ověřoval dTest laboratorně. Zjištění se shodovala s údaji na obalech. Siřičitany použila pouze společnost Boneco ve čtyřech svých výrobcích.

Umělých barviv se spotřebitelé nemusí obávat. Žlutou barvu má hořčice díky rozemletým hořčičným semínkům a případně přidané kurkumě, která je velmi zdravá. Pokud výrobci hořčice dobarvovali, nepoužili žádná umělá barviva.

Překvapivé jsou závěry z porovnání cen u plnotučných hořčic. Vyšší cena není zárukou vyšší kvality. I nejlevnější hořčice jsou kvalitativně podobné s pětkrát dražšími konkurenty, hodnotí autoři testu. Přehled testovaných plnotučných hořčic najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky testu přineslo srpnové vydání časopisu dTest.

Doma lze využít i léčebného efektu hořčičných semen jako takových, prospívají například trávení a bolavým kloubům, v článku najdete tipy na přípravu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).