Hlavní navigace

Test: Gulášová polévka z pytlíku 7× jinak

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková
Polévku v pytlíku možná přes rok nevyužijete, ale v létě na vandru nebo pod stanem přijde vhod. Kolik toho z jednoho sáčku gulášové uvaříte? Obsahují polévky brambory nebo maso? Vyplatí se koupit sáček za třicet pět korun, nebo stačí ten za dvanáct?

Polévky z pytlíku asi nebudou patřit do základní výbavy správné hospodyňky. Ale teď v létě, když vyrážíte třeba pod stan, se mohou hodit. Nejsou nijak závratně drahé, jsou skladné, trvanlivé, nikde se v původním obalu nerozlijí a jsou raz dva hotové.

Vyrazili jsme proto do obchodu a nakoupili sedm gulášových polévek v pytlíku od tří různých výrobců. Až tak moc náš nezajímalo složení, protože u polévky ze sáčku asi nikdo z nás nepředpokládá vyzrálé maso od řezníka a bio brambor hnojený kravskou mrvou. Zajímali jsme se o to, jestli polévka na obrázku sáčku odpovídá po uvaření realitě a jak velké množství tuhého podílu, chcete-li vložky, obsahují; takže jsme všechny polévky přecedili. Máme pro vás i postřehy z přípravy polévek, rozdíly v postupech i použitých surovinách.

Jako obrázek… (není žádná)

Řeknete si, jsou to jen polévky v prášku, jaké by v nich asi tak mohly být rozdíly, krom ceny. Možná se budete divit, ale co gulášovka, to jiná barva, vůně – před i po uvaření a rozdíly jsou i v druhu použitého masa. V jedné polévce je hovězí, ve druhé vepřové a v další je bonusem slanina. Tu plavou brambory podobající se chipsům, tu malé kostičky a někde neplave skoro nic:

Rozdíl je v i počtu strávníků, kteří si polévkou břuchy naplní. Za podobnou cenu se z jedné polévky najedí lidé dva, někdy tři, a někdy i šest (vycházíme-li z údajů na obalu). To nepodstatnější, co stojí za zmínku, je fakt, že podle obrázku byste polévku vybírat neměli. Ani jednou se nám nepodařilo uvařit to, nač nás sáček lákal.

1. Maďarská gulášová – Vitana

Obsah sáčku vložte do vroucí vody a vařte deset minut. V obalu není sypký obsah, ale pasta, kterou budete ze sáčku pracně dostávat. (Nalít horkou vodu z hrnce do sáčku, abyste zbytky pasty uvolnili, se nemusí vyplatit, sáček pak pálí jako čert.)

Tuhá složka v polévce je nesmírně bohatá, kostičky brambor jsou ale i po dodržení limitu vaření tuhé; polévka je hustá.

Počet porcí: 3
Maso: hovězí, slanina
Cena: 34,90 Kč

2. Gulášová se slaninou – Maggi

Tři porce polévky uvaříte za deset minut, obsah sáčku rozmícháte rovnou ve studené vodě. Velice rychle zhoustla, není cítit po Maggi, ale příjemně voní po dobré paprice. Brambory v polévce jsou nakrájené do tvaru šunkofleků a je jich hodně. Masové složky pramálo.

Počet porcí: 3 porce
Maso: vepřová slanina
Cena: 29,90 Kč

3. Gulášová polévka Knorr

Jediná polévka, z níž uvaříte jen dvě porce, přestože stojí třicet korun. Sypký obsah vkládáte rovnou do studené vody a vaříte dle návodu patnáct minut. Tuhá složka v polévce je velmi bohatá, je tvořená zejména bramborami. Je jí pohledově více než v předchozí polévce, která je určena pro tři lidi. (Tuhou složku jsme nikdy nevážili, údaje by s ohledem na různé množství obsažené tekutiny nebyly relevantní).

Počet porcí: 2 porce
Maso: hovězí
Cena: 29,90 Kč

4. Poctivá polévka gulášová – Vitana

Obsah sáčku zavaříte do studené vody a za občasného míchání vaříte 10–12 minut. Polévka téměř okamžitě po promíchání zhoustne a nejvíce se podobá domácí verzi, vůní i hustotou. Jen brambory ve formě chipsů celkový vzhled trochu kazí. Vložka v polévce je ale nejbohatší ze všech uvařených polévek. (Plátky brambor se v sušených polévkách používají zejména proto, že brambory se špatně suší, když už na kostičky brambor v polévce narazíte, jsou velmi malé a velice často se nestačí provařit. Plátky jsou tak pro výrobce jistota). 

Počet porcí: 3 porce
Maso: hovězí, škvařená slanina
Cena: 24,90 Kč

5. Gulášová polévka – Maggi

Polévka se vaří ve studené vodě deset minut. Na obrázku na sáčku sice nepředstírá, že obsahuje brambory, ale v gulášové polévce je prostě čekáte. Tady však budete zklamaní, budete je hledat marně. Masa je tak málo, že o něm asi ani nebudete vědět (1,9 % z hmotnosti 63 g – 1,2 g sušeného masa). Celkově je vložky v polévce nejmíň ze všech polévek, které jsme uvařili. Nicméně obsahu odpovídá i cena, která je opravdu nízká.

Počet porcí: 3 porce
Maso: vepřové
Cena: 11,90 Kč

6. Gulášová z řady Ta chutná! – Vitana

Stejně jako první i poslední polévka, kterou jsme uvařili, je z pasty, takže se špatně ze sáčku dostává. Zaváří se do horké vody. Ani tato gulášová polévka překvapivě neobsahuje brambory.

Počet porcí: 3 porce
Maso: hovězí, škvařená slanina
Cena: 24,90 Kč

7. Gulášová z řady Ta chutná!, Velká Rodinná – Vitana

Jde o stejnou polévku, jako je předešlá, alespoň obal a příprava je prakticky identická, jen jde o polévku pro šest lidí.Už v obchodě nás ale zaujalo odlišné složení, zejména množství obsaženého masa je jiné. To byl důvod, proč jsme ji do testu také zahrnuli.

„Velká rodinná“ je určena pro šest lidí – oproti klasické verzi pro tři –, očekávali jsme tak dvojnásobné množství vložky, ale posuďte podle obrázku sami… Vzhled masové vložky se nám zdál též trochu jiný (nudličky vs. malé kousky). Tekuté složky polévky je ale opravdu hodně, viz galerie.


Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková

Vlevo obsah vložky Gulášové polévky rodinné pro šest lidí, vpravo obsah vložky Gulášové ze stejné řady, ale pro tři lidi

Porce pro tři, nebo jen pro mě?

Za jednu porci výrobci považují 250 ml. Je ale třeba počítat s tím, že při deseti až patnáctiminutovém vaření se část vody vyvaří, část vpije vložka, a vy tak z porce pro tři budete mít klidně jen porce dvě. Na údaje o počtu porcí tak příliš nespoléhejte. Ostatně, kolik jsme z jednoho sáčku uvařili, je patrné ve fotogalerii. Bez vložky jsme bohatě naplnili jeden běžný hluboký talíř. V případě polévky pro šest to byly více než dva vrchovaté talíře.

Zde se potvrdilo, že za víc peněz dostanete více, minimálně toho tuhého obsahu. Pokud si zakládáte na husté polévce s bohatou vložkou, neváhejte obětovat třicet korun na sáček od Vitany, stačí-li vám vůně papriky a trocha masové vložky, vystačíte si s dvanácti korunami a polévkou od Maggi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).