Hlavní navigace

Test: Fungují vám ledviny?

24. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ledviny vykonávají v těle člověka řadu velmi důležitých funkcí, a to bez přestávky po celých 24 hodin denně. Vyzkoušejte, zda vám hrozí aktuální riziko onemocnění ledvin.

Ledviny jsou životně důležitým párovým orgánem, mají tvar fazole a nacházejí se po obou stranách páteře zhruba uprostřed zad. Normální ledvina je velká asi jako sevřená pěst. Každá ledvina je tvořena téměř milionem mikroskopických filtrů, které se nazývají glomeruly neboli ledvinná klubíčka. Každou ledvinou proteče za minutu více než litr krve – celkem asi 1700 litrů denně. Celkový tělesný objem krve (4 až 5 litrů) proteče ledvinami každé dvě minuty.

Funkce ledvin:

  • Odvádějí prostřednictvím moče z těla odpadní látky.
  • Regulují koncentraci draslíku a sodíku (soli), obsah vody v těle a zásadním způsobem se podílejí na regulaci krevního tlaku.
  • Produkují hormony pomáhající regulovat krevní tlak, vytvářet červené krvinky a udržovat silné kosti.

Selhání ledvin

Podle toho, jak dlouho trvá, než k selhání ledvin dojde, dělíme selhání ledvin na:

•      chronické (vleklé, postupné)

•      akutní (náhle vzniklé)

Mezi nejčastější příčiny chronického onemocnění ledvin patří poškození ledvin vysokým krevním tlakem a cukrovkou, některé dědičné či vrozené vady ledvinového systému (např. polycystická choroba ledvin), opakované infekce v močových cestách a některá imunologicky podmíněná onemocnění (tzv. glomerulonefritidy). Pokud začnou ledviny selhávat, dojde k omezení jejich důležitých funkcí. Přebytečná voda a odpadní látky se začnou hromadit v krvi. Toto hromadění se označuje jako urémie. V důsledku urémie se můžete začít cítit špatně.

Při selhání ledvin může jejich vylučovací a očistnou funkci převzít dialýza.

Galerie: Jak to chodí na dialýze

Patříte do rizikové skupiny?

Na tuto otázku si zčásti můžete odpovědět sami, a to v případě, že se ve svém životě nejste schopni zříci některých ledviny poškozujících vlivů, především kouření, nadměrného pití alkoholu, nebo nedodržujete dostatečný pitný režim. Riziko vzniku chronického onemocnění ledvin je vyšší také při častém užívání léků proti bolesti (analgetik) a některých antibiotik.

Vyšší pozornost byste měli věnovat stavu svých ledvin, pokud trpíte některým z těchto onemocnění:

  • vysoký krevní tlak,
  • ateroskleróza,
  • zvýšená hladina cholesterolu v krvi,
  • cukrovka, a to zvláště tehdy, trvá-li onemocnění déle jak 5 let,
  • častá infekční onemocnění močového ústrojí,
  • anebo je vám více než 60 let.

Orientační test rizika chronického onemocnění ledvin

Tímto testem si můžete změřit své aktuální riziko onemocnění ledvin. Na otázky odpovídejte co nejpřesněji. Po vyhodnocení testu získáte doporučení, jak byste ve vašem konkrétním případě měli postupovat. Tento test je pouze orientační a v žádném případě nemůže nahradit konzultaci s lékařem:

Zdroj: Fresenius Medical Care / NephroCare, dialyza.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).