Hlavní navigace

Test dětských židliček: u modelů 2v1 hrozí převrácení

23. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Organizace dTest varuje před nestabilními dětskými židličkami. U několika typů hrozí převrácení židličky i dítěte dozadu.

U jídelních stolů mají malé děti své místo ve vysoké židličce. Spotřebitelská organizace dTest otestovala 22 modelů pro samostatně sedící děti. Čtyři židličky propadly ve zkoušce stability. Modely Baby Mix 2v1, Caretero Primus, Caretero Homee a Scarlett Kombi nesplnily zákonné normy, při jejich použití hrozí převrácení židličky i s dítětem vzad, informuje dTest v tiskové zprávě.

Experti v laboratoři testovali stoličky určené pro děti ve věku zhruba od šesti měsíců. dTest mimo jiné zjišťoval, jestli se židličky mohou s dítětem převrátit dopředu, vzad nebo do strany.

Při testování se napodobuje pohyb dítěte

Při testování se odborníci řídili aktuálně platnou normou ČSN EN 14988:2018. Ta u dětských vysokých židliček přesně stanovuje bezpečnostní požadavky na jejich konstrukční zpracování i zkušební metody, kterými se prověřují. Testovací metoda při zkoušce stability simuluje situace, kdy se dítě v židličce naklání do stran nebo se odstrčí od stolu.

„Pokud měly stoličky ve výbavě pultík a nastavitelnou opěrku zad, testovali jsme všechny možné varianty. Při zkouškách stability jsme odhalili čtyři rizikové modely – Baby Mix 2v1, Caretero Primus, Caretero Homee a Scarlett Kombi. Reálně hrozí, že se tyto židličky s dítětem převrátí dozadu,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Hana Hoffmannová k uvedeným modelům dodává: „Tyto židličky nepovažujeme za vhodné a pro děti bezpečné, podali jsme proto podnět České obchodní inspekci kvůli nedodržení platné normy.“ 

Možná rizika dětských židliček

  • Konstrukce židličky musí být taková, aby zajišťovala stabilitu dítěte. Vždy musí stát na všech svých opěrných bodech. Pokud je vybavena více než dvěma kolečky, musí být alespoň dvě z nich doplněny brzdami.
  • Ostré rohy, hrany a hroty musejí být zaoblené, nebo zakryté. V dosahu dítěte se nesmějí vyskytovat malé části, které by mohlo spolknout nebo vdechnout (krytky na šrouby, cedulky, úchytky, matky a podobně).
  • Pozor na drobné a na první pohled ne vždy rozeznatelné díry, mezery nebo otvory – taková místa představují často pasti pro dětské prstíčky.
  • Součástí každodenního používání židličky je i její čištění. Povrch a jeho omyvatelnost, dostupnost či snadnost snímání omyvatelných/pratelných částí proto mohou sehrát při výběru židličky významnou roli.

Zdroj: dTest – Jak vybrat dětskou vysokou židli

Nebezpečí převrácení stoličky hrozí u rozkládacích modelů

Poznat rizikovou židličku nelze jinak než při testování. Všechny nedostatečně stabilní výrobky však mají – podle autorů testu shodou okolností – jedno společné, a to podobnou konstrukci. Jedná se o typ, který je možno rozložit na samostatnou židličku a stoleček, tzv. 2v1. Některé z těchto modelů měly ale i další problémy.

„Dvěma židličkám jsme udělili nedostatečnou známku i za jejich konstrukční zpracování. U modelů Caretero Homee a Scarlett jsme totiž mezi sedačkou a opěradlem narazili na skuliny, ve kterých mohou dětské prsty uvíznout, nebo se dokonce skřípnout,“ dodává Hana Hoffmannová.

Přehled testovaných vysokých dětských židliček nejdete na webu www.dtest.cz/detske-zidlicky. Kompletní výsledky testu dětských židliček přineslo dubnové vydání časopisu dTest.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).