Hlavní navigace

Test: Kde koupíte skutečně celozrnné pečivo

18. 10. 2017

Sdílet

Nejčastěji se plete celozrnné a vícezrnné či cereální pečivo. Rozdíl mezi nimi je přitom velký. Po čerstvém celozrnném pečivu musíme většinou pátrat a v supermarketech ho běžně nemají.

I když o pečivu kolují nesčetné mýty, pravdou je, že zůstává jednou z významných součástí našich jídelníčků. Nelze však veškeré pečivo házet do jednoho pytle – srovnávat kvalitní celozrnný chléb se sladkou plundrou opravdu nemůžeme. A pro většinu populace pak samozřejmě platí, že sladké pečivo by měla konzumovat co nejméně. Ale i mezi jednotlivými druhy slaného pečiva jsou značné rozdíly. Pojďme si tedy vysvětlit, co vše poznáme z toho, jak se pečivo jmenuje.

Existuje legislativa, která určuje, jaký název může pečivo nést.

Nejčastější omyl: celozrnné a vícezrnné pečivo

Celozrnné pečivo

Pokud pečivo nese v názvu slovo „celozrnné“, musí obsahovat nejméně osmdesát procent celozrnné mouky. Ta slouží jako zdroj vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Může se jednat o mouku z kterékoliv celozrnné obiloviny – narazíte pak například na celozrnný pšeničný rohlík, celozrnný žitný chléb, celozrnný lisovaný balený chléb nebo celozrnné suchary. Výrobci takového pečiva mohou bojovat s faktem, že celozrnné pečivo nikdy nebude tak nadýchané jako pšeničné. Jeho střída je o něco hutnější. Po čerstvém celozrnném pečivu musíte většinou více pátrat a v supermarketech ho běžně nenajdete.

Vícezrnné pečivo

Lidé si často pletou celozrnné a vícezrnné pečivo. Jediné, co vám však zaručí pojem „vícezrnné“, je obsah pěti procent jiné složky, než je pšeničná a žitná mouka. Sice může obsahovat i celozrnnou mouku, její obsah však bývá ve většině případů zanedbatelný, protože jde o dražší surovinu. Výrobci se často takové pečivo snaží posypat semínky, ovesnými vločkami či pohankou, ale protože jde opět o dražší složky, než je obyčejná mouka, většinou s nimi šetří.

Speciální pečivo

S pojmem speciální pečivo se setkáte nejčastěji u různých bramborových bulek – zaručuje totiž minimálně pětiprocentní přídavek další složky, jako je luštěnina, olejnina, zelenina či brambory.

Galerie: Test chlebů – co udělá týden v sáčku a utěrce

Pšeničné pečivo

Pšeničné pečivo je nejčastější označení pečiva dostupného v běžných supermarketech a slibuje obsah minimálně devadesáti procent pšeničné mouky. Pšeničná mouka je jedinečná v tom, že dokáže vytvořit nadýchanou strukturu pečiva s křupavou kůrkou. Ze všeho pečiva však obsahuje nejméně vlákniny a minerálních látek. Pokud máte rádi pšeničné pečivo a nejste ochotni se ho vzdát, myslete na to, že byste vždy měli společně s ním sníst kousek zeleniny, abyste vlákninu alespoň z části doplnili.

Žitné pečivo

Žitné pečivo zaručuje devadesátiprocentní obsah žitné mouky. Rozdíl od pšeničného pečiva tkví v tom, že žitná mouka přirozeně obsahuje více vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Její chování při výrobě pečiva je však odlišné – tvoří vláčnější strukturu, nelze s ní proto vyrobit nadýchané pečivo, ale používá se spíše pro přípravu chlebů a dalamánků.

Pšenično-žitné pečivo

Pečivo s názvem pšenično-žitné obsahuje minimálně padesát procent pšeničné mouky a alespoň deset procent mouky žitné. S tímto označením se setkáte u většiny u nás běžných chlebů. Pšeničná mouka dodá pečivu nadýchanou strukturu, žitná zase vláčnost a chlebovou chuť. Obsah žitné mouky však bývá nízký, a takové pečivo proto neslouží jako zdroj vlákniny a měli byste ho alespoň doplnit zeleninou.

Žitno-pšeničné pečivo

O něco vhodnější je pečivo, které obsahuje minimálně padesát procent žitné a deset procent pšeničné mouky. Obsah žitné mouky je o něco vyšší, takže takové pečivo může posloužit jako přijatelný zdroj vlákniny. Celozrnné a žitné pečivo je sice obecně vhodnější, bohužel však v některých supermarketech bude žitno-pšeničné pečivo to nejlepší, co seženete.

Galerie: Test – Kupovali jsme celozrnné pečivo

Kde koupíte skutečně celozrnné a kvalitní pečivo

To bychom měli teorii. Mnohem zajímavější ale bude podívat se, jak to ve skutečnosti vypadá v českých supermarketech a zda je kvalitní pečivo skutečně všude k dostání. Samozřejmě že nabídka se mění i podle lokality, proto je u každého obchodu uvedeno, v které prodejně bylo pečivo zakoupeno.

Kaufland

Produkty zakoupeny v Kauflandu v Praze 6 – Vypich

Kaufland je jeden z mála hypermarketů, kde naleznete čerstvé celozrnné pečivo. Jmenuje se celozrnný bochník a vypadá takto:

Nezaměňte ho však se slunečnicovým chlebem, který už celozrnný není. Obsahuje však čtyřicet jedna procent žitné mouky, takže je stále vhodnější volbou než pšeničné pečivo.

Kaufland nabízí i další zajímavé chleby, například čistozrnný chlebík nebo zrníček. Nejedná se o celozrnné produkty, k bílému pečivu mají však daleko. Jsou plné semínek, což z nich dělá kromě zdroje sacharidů také významný zdroj tuku, s čímž je nutné počítat. Díky obsahu semínek mají nižší glykemický index, což je výhodné, ale takovéto pečivo již nemusíte mazat tučnými pomazánkami. Semínka jsou sama o sobě velmi vhodným zdrojem tuku.

Tesco

Produkty zakoupeny v Tescu na Praze 5 – OC Anděl

V Tescu je situace o něco méně příznivá, protože na čerstvé celozrnné pečivo tu nenarazíte. Nejlepší volbou pak bude tento žitný chléb.

Samozřejmostí je tedy nabídka trvanlivého celozrnného pečiva, které bývá v dostání ve všech supermarketech i menších večerkách.

Billa

Prodejna Praha 6 – Bělohorská

V Bille bohužel na celozrnné pečivo nenarazíte. Jedinou možností je tedy koupě baleného trvanlivého pečiva.

Albert

Prodejna Praha 6 – Č.S. Armády

V Albertu můžete zakoupit celozrnný dýňový chléb, který se vcelku podobá běžným chlebům, potěší tak zejména jedince, kteří neradi zkouší nové chutě a nejvíce si pochutnají na tradičním chlebu.

Lidl

Prodejna Praha 1 – Na Poříčí

V Lidlu čerstvé celozrnné pečivo neseženete, zakoupíte v něm však raritu v podobě celozrnného toustového chleba. Ten není nikde jinde běžně k dostání a potěší zejména milovníky nadýchaného pečiva.

Pokud se pečivo jmenuje cereální, také to neznamená, že je celozrnné, i když tak na pohled vypadá. Nenechte se proto zmást například touto cereální bagetou.

Sklizeno

Sklizeno Praha 6 Dejvice

Sklizeno patří mezi menší prodejny specializované na zdravou výživu. V takových obchodech většinou kvalitní celozrnné nebo žitné pečivo bez problému zakoupíte. Ve Sklizenu jsou k dostání celozrnné housky.

Delmart

Delmart Praha 5 – Anděl

Delmart též patří mezi menší prodejny zaměřené na kvalitní potraviny. Zakoupíte tu celozrnný žitný chléb, který je sice předem zabalený v igelitu, jedná se však o čerstvé pečivo, ne trvanlivé.

Moje Kredenc

Moje Kredenc Praha 6 – Bělohorská

Moje Kredenc se řadí mezi řetězce specializované na kvalitní potraviny a vína, široká je i nabídka pečiva. Na celozrnné pečivo zda sice nenarazíte, pořídíte zde však velmi kvalitní žitný chléb.

Galerie: Jak poznat dobrý chleba a jak se o něj starat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).