Hlavní navigace

Tesco pracuje na změně. Chce snížit plýtvání jídlem

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jako první ze všech řetězců Tesco odkrylo, co všechno a proč ve svých obchodech v ČR vyhazuje. Důvod je jediný. Chce, abychom věděli, že se tato čísla snaží radikálně snížit.

V Evropské unii se vyhodí na devadesát miliónů tun potravin ročně. Při rozpočítání tak na hlavu připadá sto osmdesát kilogramů potravin, které ročně přijdou nazmar. „Můj osobní odhad je, že v Česku jde o osmdesát, devadesát kilogramů. Přesné údaje ale zatím nikdo nemá,“ uvádí Ján Kondáš, vedoucí komunikace Tesco ČR. Podle odhadů tak jde o téměř dva kilogramy potravin týdně na každou českou hlavu.

Galerie: Tesco snižuje svůj odpad

Nejvíce se plýtvá v domácnostech, následně při zpracování, v restauracích a hotelech, při výrobě a nejméně pak při prodeji potravin. A i když jsou v rámci celého potravinového řetězce obchodníci tím nejmenším a nejposlednějším článkem, který se na plýtvání potravin podílí, jsou to právě oni, kdo se veřejně přiznává, co všechno u nich skončí v koši.

Konkrétně Tesco se stalo průkopníkem a tím, kdo nese vlajku s nápisem: Vyhodíme čtrnáct tisíc tun potravin ročně, ale chceme to změnit. Proč to tak je a jaké jsou páky, které hodlá řetězec využít při změnách?

Nejvíce se vyhazuje ovoce a zelenina

Za finanční rok 2016/2017 se v českých obchodech Tesco prodalo šest set padesát čtyři tisíc tun jídla, z toho se čtrnáct tisíc tun jídla stalo potravinovými přebytky, tedy neprodanými potravinami, které tvoří jak dary k lidské spotřebě, tak na zvířecí krmivo a odpad. Velkou část z těchto přebytků tvořilo poškozené zboží, které už nelze dále nikomu nabízet, část byla vhodná jako krmivo pro zvěř a část odvezlo Tesco do Potravinové banky. Skoro polovinu z těchto přebytků ale tvořilo odepsané zboží, které mířilo k likvidaci. Dříve než se tam ale dostalo, bylo zaevidováno a my tak máme jasnou představu, co a proč se v Tescu vyhazuje.

Potravinové přebytky v Tesco ČR 2016/2017
Autor: Tesco

Potravinové přebytky v Tesco ČR 2016/2017

Asi nepřekvapí, že na špici tabulky je ovoce, zelenina a pečivo, tedy potraviny, které se nejrychleji kazí. Tvoří celých sedmdesát pět procent všeho, co se v Tescu likviduje. V menších množstvích se pak vyhazují hotová jídla, mléčné výrobky, ryby a maso, tedy potraviny, které se tak rychle nekazí nebo jich řetězech odebírá množství, které se stihne včas prodat. Vcelku zanedbatelný odpad pak tvoří potraviny s dlouhou trvanlivostí, jako je alkohol, výběrové potraviny, nealko nápoje a přísady na pečení.

Potravinový odpad v Tesco ČR
Autor: Tesco

Potravinový odpad v Tesco ČR

Tesco chce omezit zbytečné ztráty

Čísla, která Tesco zveřejnilo, nejsou moc k chlubení, byť se v celkovém objemu všech potravin v Tescu jedná jen o dvě procenta potravin, které se vyhodí. Jenže jak byste chtěli začít svět informovat o svých pokrocích, kdybyste neměli žádnou startovní čáru?

Abyste měli srovnání a mohli své pokroky měřit, je třeba si zbytečné ztráty přiznat a snažit se být lepším. A na tom už teď v Tescu pracují. Stanovili si několik bodů, kterými chtějí ovlivnit jak nákupní chování svých zákazníků, tak i své vlastní, aby se s potravinami v tak velkých objemech plýtvat přestalo.

Čím lze snížit plýtvání a zvýšit objem darovaných potravin

  • Tesco se zavázalo, že v oddělení ovoce a zeleniny už nebudou akce 1+1 zdarma, které nutí zákazníka koupit více, než jsou brzy schopni zkonzumovat.
  • Citrusy už nevozí přes několik skladů, ale přímo ze Španělska rovnou do svých centrálních skladů, čímž zákazníkům i sobě přidává dva dny čerstvosti navíc.
  • V Tescu nastavují procesy, které by měly zpřesnit objednávky, aby se nenakupovalo výrazně více, než se stihne prodat.
  • Od letošního roku nabízí dokonale nedokonalou (Perfectly Imperfect) zeleninu a ovoce. Jde o část úrody, o níž si do nedávna prodejci mysleli, že ji zákazník nechce, proto ji neodebírali. „Dnes mohu s radostí říci, že máme ve všech našich hypermarketech s dvacetiprocentní slevou osm druhů dokonale nedokonalé zeleniny a ovoce,“ uvádí Martin Kuruc ze společnosti Tesco. Odebíráním tzv. křivé zeleniny a dalším přeprodejem se snižuje plýtvání úrodou už u samotného pěstitele, který by jinak zeleninu zaoral nebo za velmi málo prodal ke zkrmení, i když jde o ovoce a zeleninu srovnatelné kvality, jen jiného vzezření.
  • Tesco spolu s dalšími maloobchodními řetězci pořádá Národní potravinovou sbírku. Jen loni během jednoho dne lidé v obchodech Tesco darovali sto jedenáct tun potravin. „My jsme tuto hodnotu navýšili o pět set dvacet tisíc, které jsme poslali potravinovým bankám na zlepšení infrastruktury a jejich práce,“ říká Martin Kuruc. Nejvíce trvanlivých potravin se ze všech zapojených řetězců vybralo v Tescu Novém Smíchově, šlo o sedm a půl tuny potravin. (Další Národní potravinová sbírka se koná už v sobotu 11. 11. 2017.)
  • Tesco se dle slov svých mluvčích bude snažit, aby všechny jeho obchody ve střední Evropě byly do roku 2020 schopné darovat své potravinové přebytky potravinovým bankám, aby žádná potravina, která je nějakým způsobem zužitkovatelná a vhodná pro lidskou spotřebu, nebyla vyhozena. Už dnes přitom Tesco pravidelně zásobuje potravinové banky ze sto padesáti sedmi prodejen. Velké obchody odvážejí potraviny každý den, menší obchody dvakrát až čtyřikrát týdně.

Jak se bude Tescu dařit snižovat svůj odpad a dosahovat tzv. zero waste, budeme sledovat. Třeba se k jejich iniciativě přidají i další řetězce a společně dokáží snížit potravinový odpad ve všech obchodech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).