Hlavní navigace

Tenhle kartáček je k ničemu. Vyberte si správně

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Čistíte si zuby dvakrát denně a stejně co půlrok slyšíte nepříjemný zvuk zubařovy vrtačky? Možná si čistíte zuby špatně. A pokud to děláte špatně vy, tak i vaše děti a jejich děti…

Čistý zub je zdravý zub, to je heslo, které razí Zubní centrum Ořechovka. Jak ale čistého zubu docílit? Stačí mi k tomu obyčejný kartáček za dvacku, na který v televizi neběží reklamy? Možná se budete divit, jak málo ke zdravému chrupu stačí. Na všetečné otázky týkající se i správného čistění zubů a důležitosti správného výběru mezizubních kartáčků odpovídali dentální hygienistky Lucie Suková a Alena Jirkovská a stomatolog Robert Vondruška.

Rozdíl mezi zubařem a dentální hygienistkou je velký

Zatímco zubní lékař má na preventivní prohlídku našeho chrupu patnáct minut, dentální hygienistka nám věnuje celou hodinu. Zatímco stomatolog pracuje hlavně s tvrdými zubními tkáněmi, zubní hygienistka naopak nejvíce s měkkými, tedy s dásněmi. Hygienistka pacientům také pravidelně a důkladně odstraňuje zubní kámen. „Lékař vlastně napravuje následky špatné zubní hygieny,“ říká Alena Jirkovská.

Aby s námi měl stomatolog co nejméně práce a nám z kapsy zbůhdarma neutíkaly peníze za plomby a můstky, je třeba si umět správně vyčistit zuby. Což se sice může zdát být snadné, ale každý to neumí. Vidět je to zejména u malých dětí, jejichž zuby nebývají jako perličky. „Bohužel se i dnes setkáváme s podceňováním při čistění mléčného chrupu. Malé děti nemají ještě tak dobrou jemnou motoriku, a pokud rodič nechá čištění zubů jen na dítěti, zuby si většinou nedokáže samo správně vyčistit,“ upozorňuje na důležitost spolupráce Lucie Suková a Robert Vondruška ji doplňuje: „Problém někdy nastává, pokud rodič nechodí na dentální hygienu a sám podobnou péči podceňuje. Tam bývá spolupráce horší.“

Na první návštěvu si vezměte i své kartáčky

Pokud máte i přes pravidelné preventivní prohlídky vyšší kazivost zubů, nesvádějte to na dědičnost, ale vezměte místo v ordinaci dentální hygienistky. Obvykle si k ní přinesete všechny zubní kartáčky, kterými si čistíte zuby. Hygienistka zhodnotí jejich vhodnost a ukáže, jak s nimi správně zacházet. Zde se totiž často ukazuje, že problém bývá už v samotné technice čištění. „Pacienti čistí horizontální technikou nebo stíravým pohybem nahoru dolů. Důležité je ale zaměřit se na dásňový žlábek, proto doporučujeme čistit jemným krouživým pohybem,“ vysvětluje Lucie Suková.

Dentální hygienistka také zjišťuje, zdali má pacient zubní kámen, plak nebo zánět dásní a mezizubním kartáčkem změří indexy krvácení. Ten je pro hygienistku, potažmo pro zubaře velmi důležitý. Je výsledkem součtu krvácejících míst, který se vydělí počtem vyšetřovaných mezizubních prostorů. Po první návštěvě budete obvykle odcházet se sto procenty, což znamená, že vaše ústní hygiena je nedostatečná a máte zánět dásní. To se týká zejména lidí, kteří používají k čištění zubů jen obyčejný zubní kartáček.

Jen zubní kartáček nestačí

„Pacienti k nám na první návštěvu přicházejí obvykle s nevhodným tvrdým kartáčkem, který má velkou hlavici, řídká vlákna, případně je roztřepený,“ říká Alena Jirkovská. Doporučuje proto používat kartáček, který vás ale nemusí stát týdenní výplatu, stačí, když bude mít malou hlavičku, rovný zástřih a měkká vlákna. „Čím víc je na kartáčku gumových částí a vyvýšenin, tím horší je to kartáček,“ říká Lucie Suková. Jen správný kartáček ale nestačí. „Už od šesti let je dobré začít používat i mezizubní pomůcky,“ dozvídáme se dále. Pokud je děti používat nebudou, bude i na jejich dásně a zuby působit povlak, který je na povrchu zubu, hlavně v oblasti dásňového žlábku a v mezizubních prostorech. „V povlaku se nachází bakterie, jež působí na zuby a dáseň, která se následně zanítí. A zánět se pak projeví načervenáním, krvácením a otokem,“ vysvětluje Lucie Suková. Mezizubní kartáčky by tak měli za povinnou zubní výbavu volit úplně všichni, bez ohledu na věk. K čištění mezizubních prostor předních zubů se pak hodí zubní nit a mezizubní kartáčky.

Nejčastější chyby při čištění zubů:

  • Výběr špatného kartáčku – čím více výčnělků, lamel, tím hůř
  • Absence používání mezizubního kartáčku a zubní nitě
  • Když zuby krvácí při používání doporučeného mezizubního kartáčku, nepřestávat s čištěním – stav se do týdne stabilizuje
  • Špatná technika čištění – stíravé pohyby, horizontální technika

Jak vybrat správný mezizubní kartáček?

 „Ani já bych nebyl schopný si v obchodě vybrat správný mezizubní kartáček bez změření velikosti mezizubních prostor. Proto by jeho velikost měla určovat dentální hygienistka,“ doporučuje Robert Vondruška. Navíc existují různé značky mezizubních kartáčků a jejich značení není vůbec sjednocené. Nelze se spoléhat na barvy ani číslování. „Pacienti se mnohdy mylně domnívají, že červený kartáček od firmy X bude mít stejnou velikost jako červený od firmy Y,“ upozorňuje Lucie Suková a Alena Jirkovská ji doplňuje: „Některé firmy udávají velikost kartáčku průměrem drátku a některé udávají rozměr i se štětinkami.“ Pokud už nemáte vyzkoušenou jednu značku, bude pro vás koupě mezizubního kartáčku bez doporučení jen střelbou naslepo. Hodně drahou střelbou, balení pěti kusů mezizubních kartáčků totiž vyjde na zhruba sto korun.

Pakliže máte zuby překřížené, stěsnané nebo máte v ústech protetické práce či fixní aparáty, měl by do vaší výbavy patřit i sólo kartáček někdy nazývaný jako jednosvazkový. Jedná se o šikovný malý kartáček, kterým čistíte zub po zubu, žlábek po žlábku a velmi snadno se dostanete i za sedmičky (osmičky). „Doporučujeme ho i rodičům k dočištění dětského chrupu. Čištění s ním je snazší, jednodušší a přesnější,“ vyzdvihuje pozitiva jednosvazkových kartáčků Alena Jirkovská.

Nemusíte se ale bát, že po jedné návštěvě u dentální hygienistky budete mít koupelnu plnou nových přístrojů za tisíce. Vždy se postupuje postupně, nejprve se naučíte správnou techniku čištění zubů správným kartáčkem a mezizubním kartáčkem. Až při dalších návštěvách se může zavádět technika čištění mezizubních prostor zubní nití a sólo kartáčkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).