Hlavní navigace

Tekutiny v létě doplníte ovocem i polévkou Minestrone

29. 6. 2012

Sdílet

Lahev vody do každé kabelky a talíř polévky ke každému polednímu menu. Tak se lze vyhnout hrozbě, která na nás číhá za horkých letních dnů – dehydrataci.

V teplých letních dnech máme silnější chuť doplňovat tekutiny. Lákají nás k tomu i otevřené zahrádky a obchody či stánky s širokou nabídkou vod a limonád. Zvýšený zájem potvrdila i mluvčí společnosti Billa, Gabriela Bechynská: „Ano, létě stoupá spotřeba balených ochucených vod zhruba o 30 procent.“ Možná si říkáte, že v době letních veder nehrozí, že budete málo pít. Jenže ve vysokých teplotách, při letním sportování a v kombinaci s nepravidelným odpočinkovým režimem, je dehydratace organismu nejčastějším důvodem nevolností.

Naše tělo je většinově tvořeno z vody. U dospělých se jedná asi 60 %, u dětí podle věku až 80 %. Voda je nezbytná pro správné fungování vnitřních orgánu, především ledvin, pomáhá při regulaci teploty a zabraňuje přehřívání organismu. Což můžeme dvakrát podtrhnout, když si v teploměrech rtuť vyběhne nad dvacítku.

Co zvyšuje úbytek tekutin v těle?

Možná vás to překvapí, ale stojí za ním nadměrné pocení nebo klimatizace, která obecně vysušuje pokožku těla a navíc ohrožuje organismus příliš nízkými teplotami.

Další kapitolou pro zátěž organismu jsou letní dovolené. Hodiny cesty v horkém voze nebo klimatizovaném letadle, nenadálá pěší turistika a sporty, kterým se jinak přes rok nevěnujete, a hlavně nepravidelný režim co do programu, jídla i pitného režimu. Pak není těžké ležet celý den u vody, nebo se zapomenout hodiny na minigolfu a pitný režim tak ošidit.

Když vám jde písek od pusy, je to volání pomoc

Ve chvíli, kdy cítíte žízeň, už vaše tělo postrádá zhruba litr tekutin, a to už je pozdě bycha honit. Pít se má během dne, a to průběžně, i když vás žízeň netrápí. Pokud se napijete třikrát za den, a to řádně, vaše tělo stejně většinu vody vyloučí (zvýšená potivost, nutkání na „malou“…) a velký užitek z ní mít nebudete.

Nastartovat pitný režim můžete začít už ráno v práci. Láhev minerálky u pracovního stolu, malá lahev vložená do příruční tašky. K obědu nevynechávejte polévku, vždyť nemusíte spořádat pět naběraček bramboračky, tekutiny snadno dodá i svěží Gazpacho nebo italská letní polévka – Minestrone.

Minestrone v letní verzi

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 500 g čerstvé sezónní zeleniny podle chuti – cibule, hrášek, fazole, rajčata, cuketa, celer, mrkev, listový špenát, kapusta, pórek, česnek, brokolice, květák, petržel
  • cca 3 brambory
  • sůl
  • špetka čerstvě mletého pepře

V hrnci na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno pokrájenou zeleninu, dle výběru, česnek a brambory a krátce osmahneme. Zeleninu v hrnci zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme zhruba 15 min. Po této době odebereme polovinu uvařené zeleniny, kterou rozmixujeme a následně vrátíme zpět do polévky. Před podáváním ozdobíme lžící strouhaného parmazánu a čerstvými lístky bazalky.

Tekutiny doplníme i ovocem

Pokud nejste polévkoví, zakousněte se do ovoce nebo zeleniny. Velký obsah vody je v melounech, ananasu, avokádu, či peckovém ovoci, ze zeleniny se nebraňte rajčatům, paprikám nebo okurkám.

Ale abychom dodrželi pitný režim, není záhodno do sebe ládovat jen ovoce a zeleninu bohaté na vodu. Ono by to beztak nebylo úplně snadno realizovatelné. Na řadu tedy přichází klasické doplnění tekutin, pitím vody, čaje, kávy, limonád… Káva často není považována za zdroj tekutin, a to kvůli obsahu močopudných látek, na horký tee o páté také zvyklí nejsme, tak se podívejme zblízka na tekutiny stvořené pro dny, kdy se lepí patro na jazyk. 

Kvůli nadměrnému pocení jsou jedničkou letního pitného režimu minerálky. Vašemu organismu dodají potřebné prvky, ale vybírejte je pozorně podle obsahu sodíku. Důležitý je nízký obsah sodíku a vyvážený poměr vápníku, magnesia a draslíku (více Pijete ve velkém minerálku? Koledujete si o problémy). V rozumné míře si dopřejte klidně i slazené džusy, nejlépe ředěné s vodou. Alkoholické nápoje ve velkém váš organismus dehydrují, tak se nespoléhejte na zavlažování pivními moky.

Jedna PETka do každé kabelky

Ať už vyrážíte na dovolenou k moři, nebo jen na tuzemský celodenní výlet, nepodceňujte teploty ve vozidle. Obzvláště pro děti a starší lidi je taková cesta velkou zátěží, takže lahev vždy s sebou. Na procházce, u vody, za poznáním, při sportu, myslete vždy dopředu na to, jestli bude příležitost ke koupi nápoje.

V kostce řečeno, dostatečný přísun tekutin je obzvláště v létě nutné striktně dodržovat, a to nejen prostřednictvím tekutin, ale i potravy. Protože se žízeň ohlašuje, až když je problém dehydratace zaset, zalévejte své tělo preventivně a pravidelně. Při dovolené budete mít tendenci na pitný režim zapomínat a způsobená dehydratace vám může zkazit celý den i způsobit problémy trvalejšího rázu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).