Hlavní navigace

Těhotné ženy, kardiaci a cukrovkáři by se měli vyhnout lékořici

Sdílet

Zatímco ženám v klimakteriu může být nápomocná, těhotným může podle nejnovějších poznatků ublížit. Řeč je o lékořici.

Lékořice lysá má velmi léčivý kořen, který si můžete sami nasbírat (červen–říjen) či zakoupit v bylinkářstvích. Lze ho sušit, nakládat do vína či destilátu a následně používat k dezinfekci dutiny ústní, při chrapotu a na pomoc s odkašláváním. Rovněž prospívá kloubům, ženským pohlavním orgánům a nadledvinkám.

Studie: varujeme těhotné před lékořicí

Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací lékořice. Známe důvody.

Lékořice obsahuje látku padesátkrát sladší než cukr Přečtěte si také:

Lékořice obsahuje látku padesátkrát sladší než cukr

Ve finské observační studii byly porovnávány děti matek, které během těhotenství konzumovaly více než 250 g lékořice (cca 500 mg kyseliny glycyrrhizové) týdně, s dětmi matek, které lékořici nekonzumovaly vůbec nebo konzumovaly jen cca 125 g týdně.

Výsledky ukázaly, že děti z první skupiny se v některých parametrech svého tělesného a duševního vývoje lišily od dětí, jejichž matky nekonzumovaly žádnou lékořici nebo konzumovaly mnohem méně lékořice týdně. Autoři studie interpretovali pozorované rozdíly jako nepříznivé účinky expozice nenarozeného dítěte kyselině glycyrrhizové – složce lékořice. Na základě výsledků studie vědci doporučili, aby byly těhotné ženy varovány před konzumací lékořice.

Spolkový úřad pro hodnocení rizik i norský Vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí však dospěli k závěru, že údaje shromážděné ve studii nejsou adekvátní pro spolehlivé vyjádření o možné příčinné souvislosti mezi konzumací lékořice během těhotenství a fyzickým a duševním vývojem potomka.

Kyselina v lékořici je problémem

Ale přesto se zrovna pro těhotné lékořice skutečně nehodí. Kyselina glycyrrhizová může při konzumaci velkého množství vést ke změně minerálního metabolismu s akumulací sodíku a ztrátou draslíku. Důsledkem je zvýšení krevního tlaku (v ojedinělých případech i po konzumaci lékořicového čaje), zadržování vody v tkáních (otoky) a svalová slabost.

Vzhledem k tomu, že na obalech potravin obsahujících lékořici není informace o obsahu kyseliny glycyrrhizové v jednotlivých výrobcích, měli by se spotřebitelé trpící vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou a také těhotné ženy zdržet trvalé konzumace většího množství lékořice. U konzumace pouhých 50 g cukrovinek z lékořice denně za dva týdny může způsobit významné zvýšení krevního tlaku.

Máte rádi lékořici?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).