Hlavní navigace

Nejlepší věk na dítě? Dvacet je ideál, třicet kompromis

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Narození dítěte je v současnosti pro naprostou většinu párů plánovanou záležitostí. Kdy je ten pravý čas? Co obnáší být těhotná ve 20, 30, 40, 50 letech?

Nelze jednoduše říci, že právě teď už nastal ten správný okamžik, každá žena by to měla sama cítit a být na tento zásadní životní krok připravena. V následujícím článku se pouze pokusíme shrnout specifika, výhody a rizika těhotenství a mateřství v jednotlivých čtyřech dekádách věku.

Výjimkou však nejsou ani nezletilé rodičky, s nimiž se setkává také gynekoložka Jana Neudeckerová. „Já jsem se na porodním sále setkala i se čtrnáctiletou dívkou,“ popisuje osobní zkušenost se svou nejmladší pacientkou lékařka. „Největší úskalí je, že v tomto věku se jedná ještě o dítě, které není fyzicky ani psychicky připraveno na těhotenství, porod a mateřství.“ Jaká jsou pro a proti v dalších dekádách?

Těhotná ve dvaceti letech

Z biologického hlediska se jedná o ideální věk k otěhotnění. Tělo by mělo v tomto věku pochopitelně snášet zátěž snáz než organismus starší ženy. Mladým maminkám zpravidla ani tolik nevadí nevyspání spojené s příchodem potomka na svět. Existuje menší pravděpodobnost vzniku těhotenských komplikací, jako jsou například cukrovka, vysoký krevní tlak nebo preeklampsie.

Výhra to je i pro plod, protože riziko různých chromozomálních poruch je v tomto věku nejnižší. „V tomto věku je ženské tělo v optimálním stavu pro těhotenství. Vaječníky jsou ve výborné kondici, tkáně porodních cest pružné a celkový stav organismu je ideální pro plození,“ potvrzuje gynekoložka.

20 let a těhotenství

Rizika genetických vad plodu jsou ve věku kolem dvaceti let minimální. Rodiček však v tomto věku příliš nenajdete. Více k tématu: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Zatímco biologické faktory těhotenství v tomto nízkém věku nahrávají, bohužel se nejedná o jedinou stránku celé věci, kterou musí nastávající rodiče řešit.

„S rodičkami v tomto věku se nesetkáváme v současné době moc často. Na vině je předně otázka současných trendů v životním stylu. Nejprve je na žebříčku životních cílů kariéra, zábava a cestování, až potom rodina a děti. Další velký ,odsouvač‘ těhotenství do vyšších věkových kategorií je finanční stránka. Těhotenství je v současné době většinou plánovaná záležitost a dnešní rodiče chtějí svého potomka přivést do určitého finančního zázemí, které se ve věku dvaceti let vytváří velmi těžko,“ popisuje gynekoložka.

A nelze opomenout ani psychiku, která dostává v tomto bouřlivém období pořádně „zabrat“. Jelikož většina vrstevníků má ještě jiné zájmy (studium, začátek pracovní kariéry, různé společenské akce a setkávání s kamarády) a na mateřství zatím ani nepomýšlí, může žena o spoustu přátel přijít, mohou nastat pocity, že si tak brzkým těhotenstvím zkazila život, nic si neužila atp.

TIP: K čemu hormonální antikoncepce? Těhotenství dívce život nezkazí, tvrdí známá gynekoložka Helena Máslová

Těhotná ve třiceti letech

Ačkoliv je věk třiceti let ještě mladý, lze říci, že z pohledu reprodukce už je nejvyšší čas na zplození potomka. „Okolo třiceti let věku již není žena na svém fyziologickém vrcholu plodnosti, ale stále je její tělo schopné bez větších problémů otěhotnět a těhotenství udržet. Po třicítce však plodnost prudce klesá,“ upozorňuje Jana Neudeckerová a uvádí, že se již zhoršuje pružnost tkání a zvyšují se i rizika genetických vad plodu.

Galerie: Roste počet rodiček 35+. Riziko např. Downova syndromu je ve dvaceti letech 1:1500, ve čtyřiceti 1:110

„Nicméně v tomto věku již mnoho žen splnilo své cestovací i kariérní touhy, a jsou sociálně připraveny založit rodinu. V tomto ohledu je věk okolo třiceti let ideálním kompromisem jak fyziologickým, tak sociálním,“ hodnotí lékařka.

30 let a těhotenství

Těhotenství a mateřství mezi třicátým a čtyřicátým rokem má kromě rizik i některé výhody. Ženy si zpravidla své mateřství více vychutnávají a užívají. K psychické pohodě přispívá i více zkušeností.

Těhotná ve čtyřiceti letech

Zatímco v minulosti bylo těhotenství po čtyřicítce skutečnou raritou, dnes není ničím zas až tak výjimečným. Celkový průběh těhotenství závisí hodně na tom, zda má žena nějaké zdravotní komplikace, či nikoliv (například vysoký krevní tlak). Je však třeba si uvědomit, že po čtyřicítce stoupá riziko všech možných komplikací jak pro dítě, tak pro matku.

„Zde je již těhotenství, vzhledem k věku, rizikové. Tkáně porodních cest jsou už značně rigidní. Pro prvorodičku v tomto věku přináší vaginální porod vyšší riziko poranění porodních cest a hráze, včetně poranění řitního svěrače. Dále vzhledem k vyššímu riziku poškození struktur pánevního dna dochází u starších rodiček k častější poporodní inkontinenci,“ uvádí gynekoložka.

40 let a těhotenství

Kromě toho, že s vyšším věkem ženy klesá počet vajíček a mění se jejich kvalita (zvýšené riziko chromozomálních vad), dochází také k horší schopnosti oplozeného vajíčka zahnízdit se v děloze – proto je u žen starších čtyřiceti let také vyšší výskyt potratů.

Lékařka přidává také svou zkušenost s nejstarší pacientkou: „Nejstarší rodičku jsem měla osmačtyřicetiletou dámu, která přišla do ordinace s tím, že má asi přechod, protože již několik měsíců nemenstruuje. Po ultrazvukovém vyšetření jsme zjistily, že se nejedná o přechod, ale o prosperující graviditu. Největší úskalí bylo ve vysokém riziku vrozených vývojových vad plodu vzhledem k věku. Naštěstí bylo vše v pořádku. Porod proběhl císařským řezem kvůli poloze plodu koncem pánevním.“

Těhotná v padesáti letech

Těhotenství v tak pokročilém věku už je skutečně raritou, nicméně není zcela nemožné (přečtěte si téma: V šedesáti příliš stará na dítě?). „V tomto věku je šance na spontánní početí velmi malá. Fyziologicky se tělo již připravuje na ukončení plodného období ženy – menopauzu,“ říká Jana Neudeckerová.


 

Mateřství v tomto životním období, kdy by žena měla přijímat roli babičky a ne matky, je velmi rizikové. Vysoké je riziko vrozených vývojových vad plodu, potratu, předčasného porodu i komplikací při samém porodu. Je pochopitelné, že biologická touha po zplození potomka je velmi silná, ale je potřeba si uvědomit, že fyzicky je náš organismus v tomto věku již na sestupu. Další otázkou je, jak bude padesátiletá matka své dítě vychovávat? S přibývajícím věkem přirozeně ubývá sil. Až dosáhne dítě plnoletosti, bude mamince téměř sedmdesát let. Toto vše je třeba si uvědomit,“ hodnotí lékařka.

MUDr. Jana Neudeckerová

Lékařka gynekologie GYN MEDICO. Zároveň působí také na Gynekologicko-porodnické klinice VFN v Praze. GYN MEDICO je člen zdravotnické skupiny CARE MEDICO,  www.gynmedico.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).