Hlavní navigace

Chřipka v těhotenství: které léky lze užívat a jakým se vyhnout

12. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Během těhotenství se ženy většinou alespoň jedenkrát setkají se zdravotními potížemi, jako je například nachlazení, kašel, bolest v krku a rýma. Většina léků, a bohužel i přírodních, je těhotným zapovězena. Mohou buď poškodit plod, nebo vyvolat předčasný porod či potrat. Jaké léky tedy smí těhotná užívat, když onemocní běžnou virózou?

První příznaky onemocnění by neměla nastávající maminka ignorovat a nesnažit se nemoc přechodit.

Pro léčbu je zásadní:

  • klid na lůžku
  • méně námahy
  • zvýšit příjem tekutin
  • zvýšit příjem vitaminů, zejména z ovoce a zeleniny

Těhotné ženy by si měly dát pozor na nadužívání některých vitaminů, což může hrozit při jejich přijímání prostřednictvím některých potravinových doplňků. Raději by měly sáhnout po produktech určených přímo těhotným ženám.

Kolik vitamínů najdete v potravinách? Podívejte se do galerie:

Na posílení imunity echinaceu, ale…

V období chřipek a nachlazení nebo v případě prvních příznaků nemoci může těhotná žena sáhnout po potravinových doplňcích s echinaceou. Vhodnější je zvolit sirup než kapky, které obsahují vyšší množství alkoholu.

Negativní vliv echinacey na průběh těhotenství zatím nebyl prokázán, přesto není vhodné užívat přípravky s touto bylinou dlouhodobě.

Obranyschopnost lze podpořit:

  • krátkodobým užíváním (například v rizikovém období chřipek) tablet Bioaktivní Influ-Zinek (ceny okolo 200 korun), nebo je možné cucat Preventan (z důvodu nedostatku klinických údajů a větší rizikovosti v prvním trimestru se nedoporučuje užívat v prvních měsících těhotenství; cena okolo 150 korun)
  • inhalací minerálních vod, například Vincentky
  • větráním a zvlhčováním vzduchu
  • těhotné (ve druhém a třetím trimestru) mohou krátkodobě užívat Paralen

Rýma: Raději mořskou sůl

Bezpečné použití většiny nosních sprejů a kapek v těhotenství nebylo zatím prokázáno. Případné předávkování některým léčivem může narušit krevní zásobení nenarozeného dítěte nebo snížit tvorbu mléka.

Proto by těhotné ženy měly být opatrné a volit raději šetrné nosní spreje s mořskou vodou, např.:


Kašel: Pozor na alkohol

Nastávající maminky to nemají jednoduché ani s léčbou kašle. Většina léků obsahuje léčivo, které by mohlo poškodit plod nebo ohrozit těhotenství.

Nebo některé „bezpečné“ sirupy obsahují alkohol. Jejich krátkodobé užívání by ovšem nemělo způsobit potíže (např. Robitussin, o trochu méně alkoholu obsahuje Stodal, ceny od 80 do 140 korun).

Některé léky na vykašlávání zcela nelze doporučit pouze kvůli nedostatku údajů o užívání přípravku těhotnými a kojícími ženami, např. přírodní sirup Thymomel, cena okolo 110 korun.   

Naprosto bezpečný na vykašlávání je sirup z cibule. Na kolečka pokrájenou cibuli vkládejte do zavařovací sklenice. Vždy na plátek cibule dejte včelí med, případně cukr. Vrstvy pořádně přitlačte a dejte odpočinout do lednice. Vzniklý sirup přeceďte. 


Bolest v krku

Bolest v krku mohou těhotné léčit zejména dostatečným přísunem tekutin. Pozor by si měly dát na některé bylinné čaje. Zejména ty, které obsahují mátu nebo šalvěj.

Naopak léčbu podpoříte:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).