Hlavní navigace

Těhotenství a porod stojí nejméně 44 000 Kč. Císař je o 13 000 dražší

4. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Oborová zdravotní pojišťovna, která loni pomohla na svět osmi a půl tisícům dětí, vyčíslila náklady pojišťoven spojené s narozením nového člověka – těhotenstvím, porodem i poporodní péčí.

Těhotenské prohlídky a vyšetření, testy během těhotenství i náklady spojené s porodem hradí v rozsahu daném zákonem zdravotní pojišťovny. Stejná pojišťovna kryje i bezprostřední náklady na péči o novorozence: „Novorozenec automaticky přebírá zdravotní pojišťovnu po své matce,“ říká Radovan Kouřil, generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny (OZP).

Od 44 000 výše

Zdravotní pojišťovny (ZP) za své klientky a i nově narozené klienty hradí při nekomplikovaném průběhu těhotenství i porodu péči v součtu za zhruba 44 000 Kč.

Náklady ZP na bezproblémové těhotenství a porod:

  • Pravidelné prohlídky, vyšetření a testy během těhotenství stojí zhruba 10 000 Kč.
  • Za porod účtují nemocnice pojišťovnám kolem 24 000 Kč.
  • Péče o novorozeně bezprostředně po porodu vyjde na zhruba 8000 Kč až 10 000 Kč.

Případné zdravotní komplikace pak s sebou přinášejí i významný růst nákladů.

Vyšší náklady na císaře i nedonošené miminko

Účet za genetické vyšetření plodové vody činí zhruba 33 000 Kč, ale může se vyšplhat až na 100 000 Kč. Tato vyšetření slouží k vyloučení určité genetické vady a eventuálnímu odhalení postižení plodu. Zde hraje poměrně značnou roli zvyšující se věk rodiček.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Porod císařským řezem stojí přibližně 37 000 Kč, přičemž u nás je množství těchto porodů vysoké, zhruba kolem 25 %.

Vyšší náklady pro zdravotní pojišťovny představuje například také péče o novorozence s nízkou porodní váhou. Počet předčasných porodů roste a tento trend rovněž souvisí s již zmíněným vyšším věkem rodiček: „Příčina předčasných porodů je v současné době spatřována například ve stoupajícím věku maminek,“ říká v rozhovoru Lumír Kantor, předseda České neonatologické společnosti a primář Novorozeneckého oddělení FN Olomouc. Roční náklady na péči o novorozence s nízkou porodní váhou dosahují podle Oborové zdravotní pojišťovny desítek tisíc korun.

Benefity nad rámec

Pojišťovny dále rodičům i dětem nabízejí nejrůznější benefity. „Naše nejmladší klienty vítáme na světě celou řadou speciálních programů a slev. Není neobvyklé, že matkám v souvislosti s porodem proplácíme příspěvky v souhrnné výši kolem 4000 korun i víc. Nejčastěji to jsou nepovinná očkování, vyšetření v prvním trimestru a plavání s novorozenci; přispějeme ale třeba také na monitory dechu nebo na předporodní kurzy,“ popisuje Radovan Kouřil z OZP.

K benefitům pro tuto kategorii pojištěnců patří také například náklady spojené s přítomností otce u porodu či pomůcky pro matku a dítě, jako jsou například poporodní vložky, chůvičky či odsávačky. Nabídka těchto bonusů záleží na nabídkách jednotlivých pojišťoven.

Podle největší zdravotní pojišťovny VZP je největší zájem o prvotrimestrální screening, tzv. screening Downova syndromu. Některý z nabízených benefitů využila více než každá druhá těhotná žena.

Galerie: Historie porodnictví – málokteré dítě přežilo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).