Hlavní navigace

Těhotenská, kojicí a mateřská podprsenka: Kdy je čas

29. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
V nabídce obchodů je pestrý výběr podprsenek určených těhotným ženám a na dobu po porodu. Proč jsou potřeba a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Těhotenství je důležitým a náročným obdobím v životě ženy a znamená pro ni velké životní změny. Tělo se mění vlivem hormonů, prsa se zvětší postupně asi o dvě velikosti a zvětšuje se bříško. Maminky musí náhle řešit mnoho nových úkolů souvisejících s příchodem nového života.

Abychom nastávajícím maminkám pomohli při výběru vhodného těhotenského spodního prádla, zeptali jsme se odbornice Hanky NekolovéPoradny správných velikostí podprsenek v Bílé labuti.

V čem se těhotenská podprsenka liší od podprsenky kojicí (mateřské)?

Nejviditelnějším rozdílem mezi kojicí podprsenkou, které se také říká mateřská, a těhotenskou je skutečnost, že kojicí podprsenky mají odepínací horní část košíčků.

Kojicí podprsenka

Měla by být zejména z kvalitního prodyšného materiálu. Jejich výběr je opravdu velký, vyrábí se v mnoha variantách:

  • z pružného materiálu
  • bez výztuže či s výztuží
  • bez kostice či s kosticí
  • z hladkých materiálů či z luxusních krajek

 

Těhotenské podprsenky

Těhotenské podprsenky, které se nosí v době těhotenství, odepínací košíčky nemají, ale jsou vyrobeny se speciálních pružných materiálů, takže vlastně rostou zároveň s prsy ženy a přitom jim stále poskytují dostatečnou oporu.

Kojicí i těhotenské podprsenky by měly mít tři věci společné:

  • správnou velikost
  • vhodný střih
  • být vyrobeny z kvalitního prodyšného materiálu

Takové podprsenky se budou budoucím maminkám dobře nosit.

V kterém časovém období si podprsenky kupovat

Ze začátku těhotenství ženě postačí běžná podprsenka, ale až se začnou ňadra zvětšovat a začne se v ní cítit nepohodlně, je na místě si již těhotenskou podprsenku koupit. A nakonec cca v osmém měsíci těhotenství je již vhodné pořídit si už podprsenku kojicí. A to zejména z důvodu, že ta těhotenská nebude ženě stačit, bude malá. Zřizovat si ještě další těhotenskou podprsenku ve větší velikosti je zbytečným výdajem, a tak už lze ke konci těhotenství nosit podprsenku kojicí s odepínacími košíčky.

 

Je potřebné si kupovat těhotenské kalhotky?

Z praxe mohu potvrdit, že většina budoucích maminek si speciální těhotenské kalhotky nekupuje, ale mají svůj smysl. Bývají pohodlné, elastické, bezešvé, ze speciálního jemného mikrovlákna s antibakteriální úpravou, aby zabraňovaly množení bakterií.

Vyrábí se dva základní druhy.

Těhotenské kalhotky

  • kalhotky, kdy jejich přední část je vyšší než zadní část
  • kalhotky s nízkým střihem pod bříškem

I v těhotenství a po porodu je možné nosit hezké spodní prádlo. Při výběru těhotenského i mateřského spodního prádla je ovšem nejdůležitější dbát na funkčnost spodního prádla a pohodlí maminek.

Galerie: 10 tipů pro správnou podprsenku

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).