Hlavní navigace

Školní tašky - boj mezi Hello Kitty z tržnice a kvalitní "nudou"

23. 8. 2011

Sdílet

Děti zajímá hlavně to, aby s aktovkou či batohem nebyly za trapáky, obrázek hrdiny nebo popruh na skejt jsou dostatečným argumentem. Rodiče mají nelehký úkol: jejich volbu korigovat.

Zatímco prvňáci už nejspíš mají školní tašku nebo batoh na první září nachystané, se staršími potomky můžete při kontrole pomůcek zjistit, že jim dosluhují. Anebo vás puberťák prostě seznámí s tím, že jeho dosavadní batoh je nemožný a že nutně potřebuje nový. Jak se vyznat v nabídce a jakou tašku či batoh pořídit?

Psychologové ve vzácné shodě: Neučit se, neučit se, neučit se!

Populární jsou tašky přes rameno

Trend je to zjevný, přehlédnout se nedá – čím dál více starších školáků či středoškoláků nosí své učebnice v tašce přes rameno a je dost možné, že letos s tímhle požadavkem vyrukuje i ten váš. Co na tom, že to doktoři zrovna nedoporučují? „Syn jde do tercie na osmiletém gymnáziu, a ačkoli má ještě slušný batoh, chce tašku přes rameno, protože už ji má několik jeho spolužáků – tvrdí mi, že ji bude nosit jen někdy, ale já dost váhám,“ líčí Lenka Pospíšilová z Prahy.


Autor: Isifa.cz

Její váhání je podle ortopedů na místě, protože nošení tašky na jednom rameni skutečně může dětskou páteř pokřivit. „Nemohu říct, že jediným důvodem je asymetrické zatížení školní taškou, ale hodně tomu přispívá,“ uvedl nedávno pro tisk ortoped Aleš Marek. K tomu navíc dítě nemusí mít tašku určenou k nošení přes rameno, stačí, aby tak nosilo i normální školní tašku či batoh.

Tašky na rameno navíc nejsou myšlené jako tašky do školy a tomu odpovídá i jejich vnitřní uspořádání, často mají jedinou komoru, není kam dát svačinu ani pití. Na druhou stranu není zase tak těžké pochopit čtrnáctiletou dívku či stejně starého kluka, že chtějí vypadat jako ostatní a že chtějí nosit věci, které se jim skutečně líbí. „Volila bych kompromis – než tašku na rameno úplně zakázat, koupila bych ji s tím, že se bude smět do školy nosit jen někdy, když bude učení málo,“ radí psycholožka Markéta Veselková. Pokud navíc dítě takovou tašku chce, ačkoli jeho dosavadní školní batoh ještě slouží, doporučuje, ať rodiče novou tašku koupí s tím, že si na ni dítě přispěje z kapesného.

Batohy válcují tašky

Pokud se budete držet školní klasiky, tedy tašky či batohu, máte výběr velký, ale počítejte s tím, že v kamenných obchodech toho najednou moc mít nebudou. Přesto je dobré, zejména pokud zkoušíte výrobek pro vás zatím neznámé značky, vyvarovat se nákupů přes internet, protože dítě by si výrobek mělo osahat, vyzkoušet jeho nandávání, zapínání a vy jako rodiče byste měli posoudit jeho hmotnost. Taška pro první stupeň by neměla vážit víc než 1200 gramů, pro druhý 1450 gramů. „Ono je překvapivě hodně znát i těch dvě stě gramů,“ říká Hanka, matka dvou dcer. Převedeno na váhu dítěte, dítě by nemělo nosit na zádech včetně učebnic či třeba láhve s pitím více než dvanáct procent své hmotnosti.

Výhodou internetových nákupů samozřejmě bývá až o několik set korun nižší cena. pokud by vám batoh či taška takto koupené nevyhovovaly, můžete je do 14 dnů poslat bez udání důvodů zpět, peníze dostanete zpátky, tratíte pouze na poštovném.

Kam jít do kamenného obchodu? Malá papírnictví většinou, pokud vůbec, mají velmi omezený výběr tašek či batohů, velké hypermarkety zase mívají v sortimentu spíše no name výrobky, jistotou jsou velká papírnictví či obchody s potřebami pro děti nebo specializované na tašky všeho druhu v obchodních domech či nákupních centrech. V případě, že si vyberete na webu zboží konkrétního výrobce, můžete na jeho stránkách najít i odkaz na prodejny, které zásobuje.

Děti včetně nejmenších školáků často dávají přednost batohům a rodiče se jich nemusí bát, hodí se už od první třídy – stává se navíc, že dítě, které si původně přálo tašku, začne chtít záhy také batoh, protože ho bude mít většina jeho spolužáků. Případně můžete koupit aktovkobatoh, výrobek na pomezí mezi oběma typy. Mezi osvědčené značky batohů patří Topgal, Hama či Bagmaster, školní tašky i batohy dělají také značky Leasyn, Herlitz či Epimo. Klasikou pro starší děti se stávají školní batohy značek jako je Dakine, Quicksilver, Burton – ty se kupují spíše v obchodech zaměřených na sport, skateboarding a snowboarding a rovněž splňují nároky na školní batoh, byť některé typy nemají tak zpevněná záda. Jejich výhodou je výbava navíc – některé mají vnitřní kapsu na notebook, jiné například vodotěsnou kapsu na mokré plavky, vnitřní kapsu na potřeby na cvičení, na jiné se dá připnout skateboard a podobně.

Co by měly batoh či taška splňovat?

Dobrý školní batoh nebude mít jedinou komoru, ale dvě nebo raději tři; tak aby si dítě mohlo dát zvlášť učebnice i sešity, případně penál. Boční kapsy jsou dnes samozřejmostí, ale bohužel ne do všech jde dát láhev.

Hledejte batoh či tašku, které mají spodní část nepromokavou – týká se to především výrobků pro mladší děti. Pokud je dno navíc vyztužené, batoh či taška se nepřevrátí, až si ho dítě postaví vedle lavice a bude z něj vyndávat učení.

Zajímejte se o to, jak se zavazadlo zapíná, některé přezky jsou pro malé děti těžkým oříškem – dobré jsou naopak magnetické, které se samy dopnou. Délka popruhů by měla být nastavitelná, aby se dítěti batoh neprověšoval, mělo by ho mít co nejvíce na těle. Taška či batoh by měly mít jedno poutko na pověšení (lepší je textilní než plastové) a hlavně pevné držadlo pro přenášení, do něhož dítě strčí ruku i v rukavici.

Počítejte s tím, že kvalitní batoh či taška budou stát nejméně kolem tisícovky, běžně i kolem patnácti set korun. Vyplatí se sledovat slevy, výrobci každý rok sortiment obměňují a starší typy, které se krom designu většinou nijak neliší, prodávají výrazně levněji.

Co je při výběru důležité (závisí také na typu tašky a věku dítěte):

  • váha tašky
  • vyztužená záda
  • více komor a kapes (podle věku)
  • postranní kapsy (vhodné i na láhev)
  • nepromokavá spodní část, ideálně vyztužená
  • způsob zapínání
  • nastavitelná délka popruhů
  • poutko na pověšení, držadlo na přenášení
  • odrazky, reflexní materiály a signální barvy pro lepší viditelnost a bezpečnost dítěte

Čtěte také: Trest jménem svačina

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).