Hlavní navigace

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Jana Kuklová

Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.

Doba čtení: 4 minuty

Poprvé se s tapiokou stavební inženýrka a matka tří dospělých dětí setkala v Austrálii, kam jezdí pravidelně na návštěvu za svojí dcerou. Tapiokovému pudinku, který do té doby v Česku nikdo pořádně neznal, okamžitě propadla.

„Tapiokový pudink jsem poprvé ochutnala v jedné australské vegetariánské restauraci. Když jsem potom šla s dcerou nakupovat, zjistily jsme, že tapiokové perly se v australských supermarketech běžně prodávají. Hned jsem si jedno balení koupila a pustila se do vaření,“ vzpomíná Hana Frantová na první setkání s tapiokou. „Přítel dcery, který hodně manuálně pracuje, si tapiokový pudink oblíbil ke snídani. Vyhovovalo mu, že do horkého australského počasí tapioka není těžké jídlo, ale zároveň také dokáže na dlouho zasytit.“

S vřelým přivítáním nové sladkosti se Hana Frantová setkala i doma v Brně. Při odjezdu z Austrálie si nakoupila tolik tapioky, co jí jen váhové limity letecké společnosti dovolily. Brzy jí ale dcera musela z druhého konce světa poslat dalších patnáct kilo tapiokových perel. „V Česku jsem tapiokový pudink začala vařit jak pro rodinu, tak i pro své přátele z tenisu a volejbalu. Všem pudink moc chutnal a já jsem musela začít řešit to, kde sehnat větší množství tapioky, protože v té době tapiokové perly v českých obchodech nebyly vůbec k dostání.“

Pro cizince, vegany i celiaky

Od vaření tapiokového pudinku pro rodinu to tak byl už jenom krok k začátkům podnikání. Ani ne rok po návratu z Austrálie Hana Frantová společně se synem založila společnost Tapioca puding a začala tuto netradiční sladkost nabízet českým prodejcům. „Největší zájem je o pudink v univerzitní menze, kde si jej kupují především cizinci. Ti znají tapioku z domova, a tak jsou rádi, že si ji mohou koupit i tady v Brně. Dodáváme i do obchodů se zdravou výživou. Mrzí mě, že někteří prodejci mají vysoké marže a náš pudink se potom prodává za cenu vyšší, než bych si představovala. Jsem ale ráda, že začínáme pudink dodávat i do supermarketů Billa,“ říká podnikatelka.

Díky svému složení, které neobsahuje nic víc než tapiokové perly, kokosové mléko, převařenou vodu a čerstvé ovoce, je tato svěží sladkost přirozeně bezlepková a bezlaktózová. Kromě zahraničních studentů si tak tapiokový pudink v Česku také oblíbili celiaci, vegani a lidé alergičtí na kravské mléko. „Ze všeho nejraději bych byla, kdyby se lidé naučili připravovat si tapiokový pudink sami doma a tapioka se stala běžnou surovinou, stejně jako je tomu ve zbytku světa. Příprava není až tak složitá, a protože do obchodů dodáváme i tapiokové perly, není už takový problém sehnat potřebné suroviny,“ objasňuje Hana Frantová.

Všestranný maniok

Nejexotičtější surovinou v celém produktu je tapioka, kterou mnoho lidí v Česku stále nezná. Tapiokové perly se vyrábějí z maniokového škrobu. Maniok jedlý (někdy také yuca nebo cassava) je tropický keř původem z Jižní Ameriky, který lidé postupně rozšířili i do Afriky a Asie.

Z manioku se využívají jeho hlízy. Ty se ze všeho nejdřív namelou a následně se maniok máčí ve vodě. Výsledkem tohoto procesu je manioková mouka. Slisováním maniokové mouky do kuliček vznikají tapiokové perly, které jsou nezbytnou surovinou pro výrobu tapiokového pudinku.

Vitalia_narozeniny

„Maniok je rostlina budoucnosti. Není náročný na pěstování, daří se mu v suchu a využití je neuvěřitelně široké. Z maniokové mouky pravidelně peču sýrové bochánky pao de queijo, které se v Brazílii snídají společně se silnou kávou. Z mouky se také dělají různé placky podobné našim palačinkám. Člověk si jen musí zvyknout na to, že manioková mouka je čistý škrob, takže výrobky z ní mají jinou strukturu než ty, které upečeme z naší pšeničné mouky,“ vypočítává Hana Frantová, co vše už zkusila připravit ze svého oblíbeného manioku, a pokračuje: „Také jsme jeden čas dováželi samotné maniokové hlízy. Z těch jsou moc dobré hranolky, nebo jsem také zkoušela slaný nákyp. Využití manioku je hodně podobné jako v případě našich brambor.“

Kromě toho, že by Hana Frantová ráda zkusila maniok pěstovat v českých podmínkách, má i další plány: „Můj sen je vypravit se do Jižní Ameriky a tam jít po stopách manioku. Chtěla bych vidět, jak místní obyvatelé využívají maniok v jeho přirozeném prostředí a jak se vyrábí manioková mouka i tapiokové perly. Bohužel je ale taková cesta mimo moje finanční schopnosti, a tak bych potřebovala sehnat nějakého investora. Představuji si, že by se třeba někdo rozhodl začít pěstovat komerčně maniok v Česku a mě by vyslal do Brazílie, abych o manioku přivezla co nejvíc informací.“

Tapiokový pudink

Připravte si pudink z tapiokových perel podle odzkoušeného receptu Hany Frantové.

Suroviny:

  • 100 g tapiokových perel
  • 300 ml vody
  • 300 ml kokosového mléka
  • něco na oslazení (třtinový cukr, med, agávový sirup atd.)

Tapiokové perly pořádně propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Propláchnuté perly dáme do kastrolku, zalijeme 300 ml vody a necháme nabobtnat.

Asi po 30 minutách začnou perly získávat gelovou konzistenci. V tu chvíli do kastrolku k tapiokovým perlám a vodě přidáme kokosové mléko a vše lehce osladíme.

Směs perel, vody a kokosového mléka za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.

Hotový tapiokový pudink rozdělíme do misek a povrch můžeme ozdobit strouhanou čokoládou nebo čerstvým ovocem.