Hlavní navigace

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

23. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.

Poprvé se s tapiokou stavební inženýrka a matka tří dospělých dětí setkala v Austrálii, kam jezdí pravidelně na návštěvu za svojí dcerou. Tapiokovému pudinku, který do té doby v Česku nikdo pořádně neznal, okamžitě propadla.

„Tapiokový pudink jsem poprvé ochutnala v jedné australské vegetariánské restauraci. Když jsem potom šla s dcerou nakupovat, zjistily jsme, že tapiokové perly se v australských supermarketech běžně prodávají. Hned jsem si jedno balení koupila a pustila se do vaření,“ vzpomíná Hana Frantová na první setkání s tapiokou. „Přítel dcery, který hodně manuálně pracuje, si tapiokový pudink oblíbil ke snídani. Vyhovovalo mu, že do horkého australského počasí tapioka není těžké jídlo, ale zároveň také dokáže na dlouho zasytit.“

S vřelým přivítáním nové sladkosti se Hana Frantová setkala i doma v Brně. Při odjezdu z Austrálie si nakoupila tolik tapioky, co jí jen váhové limity letecké společnosti dovolily. Brzy jí ale dcera musela z druhého konce světa poslat dalších patnáct kilo tapiokových perel. „V Česku jsem tapiokový pudink začala vařit jak pro rodinu, tak i pro své přátele z tenisu a volejbalu. Všem pudink moc chutnal a já jsem musela začít řešit to, kde sehnat větší množství tapioky, protože v té době tapiokové perly v českých obchodech nebyly vůbec k dostání.“

Pro cizince, vegany i celiaky

Od vaření tapiokového pudinku pro rodinu to tak byl už jenom krok k začátkům podnikání. Ani ne rok po návratu z Austrálie Hana Frantová společně se synem založila společnost Tapioca puding a začala tuto netradiční sladkost nabízet českým prodejcům. „Největší zájem je o pudink v univerzitní menze, kde si jej kupují především cizinci. Ti znají tapioku z domova, a tak jsou rádi, že si ji mohou koupit i tady v Brně. Dodáváme i do obchodů se zdravou výživou. Mrzí mě, že někteří prodejci mají vysoké marže a náš pudink se potom prodává za cenu vyšší, než bych si představovala. Jsem ale ráda, že začínáme pudink dodávat i do supermarketů Billa,“ říká podnikatelka.

Díky svému složení, které neobsahuje nic víc než tapiokové perly, kokosové mléko, převařenou vodu a čerstvé ovoce, je tato svěží sladkost přirozeně bezlepková a bezlaktózová. Kromě zahraničních studentů si tak tapiokový pudink v Česku také oblíbili celiaci, vegani a lidé alergičtí na kravské mléko. „Ze všeho nejraději bych byla, kdyby se lidé naučili připravovat si tapiokový pudink sami doma a tapioka se stala běžnou surovinou, stejně jako je tomu ve zbytku světa. Příprava není až tak složitá, a protože do obchodů dodáváme i tapiokové perly, není už takový problém sehnat potřebné suroviny,“ objasňuje Hana Frantová.

Všestranný maniok

Nejexotičtější surovinou v celém produktu je tapioka, kterou mnoho lidí v Česku stále nezná. Tapiokové perly se vyrábějí z maniokového škrobu. Maniok jedlý (někdy také yuca nebo cassava) je tropický keř původem z Jižní Ameriky, který lidé postupně rozšířili i do Afriky a Asie.

Z manioku se využívají jeho hlízy. Ty se ze všeho nejdřív namelou a následně se maniok máčí ve vodě. Výsledkem tohoto procesu je manioková mouka. Slisováním maniokové mouky do kuliček vznikají tapiokové perly, které jsou nezbytnou surovinou pro výrobu tapiokového pudinku.

„Maniok je rostlina budoucnosti. Není náročný na pěstování, daří se mu v suchu a využití je neuvěřitelně široké. Z maniokové mouky pravidelně peču sýrové bochánky pao de queijo, které se v Brazílii snídají společně se silnou kávou. Z mouky se také dělají různé placky podobné našim palačinkám. Člověk si jen musí zvyknout na to, že manioková mouka je čistý škrob, takže výrobky z ní mají jinou strukturu než ty, které upečeme z naší pšeničné mouky,“ vypočítává Hana Frantová, co vše už zkusila připravit ze svého oblíbeného manioku, a pokračuje: „Také jsme jeden čas dováželi samotné maniokové hlízy. Z těch jsou moc dobré hranolky, nebo jsem také zkoušela slaný nákyp. Využití manioku je hodně podobné jako v případě našich brambor.“

Kromě toho, že by Hana Frantová ráda zkusila maniok pěstovat v českých podmínkách, má i další plány: „Můj sen je vypravit se do Jižní Ameriky a tam jít po stopách manioku. Chtěla bych vidět, jak místní obyvatelé využívají maniok v jeho přirozeném prostředí a jak se vyrábí manioková mouka i tapiokové perly. Bohužel je ale taková cesta mimo moje finanční schopnosti, a tak bych potřebovala sehnat nějakého investora. Představuji si, že by se třeba někdo rozhodl začít pěstovat komerčně maniok v Česku a mě by vyslal do Brazílie, abych o manioku přivezla co nejvíc informací.“

Tapiokový pudink

Připravte si pudink z tapiokových perel podle odzkoušeného receptu Hany Frantové.

Suroviny:

  • 100 g tapiokových perel
  • 300 ml vody
  • 300 ml kokosového mléka
  • něco na oslazení (třtinový cukr, med, agávový sirup atd.)

Tapiokové perly pořádně propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Propláchnuté perly dáme do kastrolku, zalijeme 300 ml vody a necháme nabobtnat.

Asi po 30 minutách začnou perly získávat gelovou konzistenci. V tu chvíli do kastrolku k tapiokovým perlám a vodě přidáme kokosové mléko a vše lehce osladíme.

Směs perel, vody a kokosového mléka za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.

Hotový tapiokový pudink rozdělíme do misek a povrch můžeme ozdobit strouhanou čokoládou nebo čerstvým ovocem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).