Hlavní navigace

Takhle vypadají místa, kam v prodejnách potravin nevidíte

1. 8. 2019

Sdílet

 Autor: SZPI / Potraviny na pranýři
SZPI v letošním roce uzavřela celkem osmadvacet maloobchodních prodejen potravin, případně jejich částí. Podívejte se, jaké byly nejčastější důvody tohoto opatření.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce pravidelně kontroluje restaurace, výrobce a prodejce potravin. Výsledky pak zveřejňuje na webu Potraviny na pranýři.

Od začátku tohoto roku tu najdeme již dvacet osm prodejen potravin, které musely po návštěvě inspekce zavřít, většinou dočasně.

Podívejte se, které prodejny byly uzavřeny a do míst, které běžně zákazník neuvidí. I když celkový stav prodejny mnohé napoví.

Nejčastější příčina uzavření prodejny potravin: špína, myši a nemyté ruce

Důvodem uzavření obchodů bylo nesplnění podmínek, které umožňují uchovat bezpečnost potravin. Někdy se jednalo o zákaz užívání pouze části prodejny, například skladu. Prodejci obvykle během několika dnů, jindy ale i týdnů či měsíců, dali věci do pořádku a provozovnu mohli znovu otevřít. V některých případech zůstává zavřeno dosud.

Na jaké problémy inspektoři narazili? V obchodech například nebyl zajištěný přístup k teplé vodě, prodavači tudíž neměli možnost umýt si dostatečně ruce, a to přestože nabízeli i nebalené potraviny.

Obvyklým problémem je také zanedbaný úklid, plísně, skladování potravin ve špíně, suti z opadaných stěn a podobně. Pohled do zákulisí ukazuje, že někteří prodejci mají o hygieně a čistotě velmi svéráznou představu.

A do třetice – provozovatelé nejsou schopni dostatečně zajistit své obchody před hlodavci. Regály jsou plné myšího trusu, který personál ani neuklidí. Obaly potravin jsou porušené od škůdců, kteří si pochutnávali na obsahu. V některých prodejnách byly dokonce i mrtvé myši.


Autor: Vitalia.cz / zdroj dat SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).