Hlavní navigace

Také si pletete kebab a gyros?

18. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jaký je rozdíl mezi gyrosem a kebabem? Proč si je pleteme a chutnají stejně? Kolem řecké i turecké kuchyně kolují nejasnosti. Ano, takhle je to vážné.

Málokdo tuší, jaký je rozdíl mezi zmíněnými pokrmy. Upřímně řečeno, málokdo o tom i přemýšlí. Zkrátka kořeněné kousky masa napíchnuté na tyči (vertikální grilovací jehle). Postupně opékané a od kraje odřezávané. Podávané se zeleninou a zálivkou, kterou si vyberete. Někdy vám je zatočí do ruličky. To se pak zase jmenuje trochu jinak. Jindy je dostanete v pitě nebo na talíři.

Gyros

Z Řecka pochází mnoho zajímavých pokrmů a jedním z nich, možná dokonce nejznámějším, je právě gyros. Tímto pojmem se původně nazývalo jen koření používané na maso. Později se stejně začal označovat i samotný pokrm.

Koření na gyros

Základem koření na gyros je drhnuté oregano a máta peprná, směs drcené sladké i pálivé papriky, mletý pepř a sůl. Někdo přidává cibuli, česnek, hořčici, rozmarýn a bazalku.

Maso na gyros

Na gyros se používají zejména kousky vepřového masa.

Příloha

Řecký gyros se podává na talíři s hranolky, chlebem a nedílnou součástí jsou tzatziki. Neboli jogurt se strouhanou okurkou, česnekem a kořením. Někdy se podává i v pitě, navíc s rajčaty a cibulí.

Recept na tzatziki

  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1 větší okurka 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 lžíce vymačkané citronové šťávy
  • kvalitní olivový olej, cca dvě až tři lžíce
  • pepř
  • sůl
  • kopr

Okurku nastrouhejte na jemném struhadle a zbavte (vymačkejte) přebytečné šťávy. Smíchejte s jogurtem a dalšími ingrediencemi. Dochutit můžete i čerstvým nasekaným koprem. Pokud se vám tzatziki zdají příliš řídké, můžete zahustit tvarohem.  

Kebab

Obdobou řeckého gyrosu je kebab. Jde o velmi podobný pokrm. Rozdíl je v mase, koření a podávání. Existuje mnoho druhů kebabů, které se liší podle země původu. Díky značné turecké menšině je v Evropě známý především turecký döner kebab nebo dürüm kebab. 

Koření na kebab

Do kebabu se používají na drobno posekané červené i zelené papriky, cibule, prolisovaný česnek, citronová šťáva, sůl a pepř.

Maso na kebab

Nejčastěji se podává kebab z jehněčího, případně kuřecího nebo i hovězího masa. To by mělo být pokud možno co nejčerstvější a hlavně halal. V některých zemích se kebab připravuje i z ryb, nebo existují vegetariánské varianty z tofu.

Příloha

Kebab si můžete odnést s pořádnou porcí cibule a omáčky dle vašeho výběru (česnekové, jemné i pikantní nebo bylinkové) v pita chlebu (turecký döner kebab), zabalený v chlebové placce (dürüm kebab). Případně můžete pojíst příborem z talíře, na kterém bude kromě kousků masa i zelenina a hranolky.

Pita chléb

  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¼ kostky čerstvého droždí nebo lžička sušeného
  • 1 lžičku cukru
  • špetku soli
  • hrnek vlažné vody

Mouku, droždí, cukr a sůl promícháme v míse. Postupně přidáváme vlažnou vodu. Těsto hněteme zhruba deset minut namoučenýma rukama. Pokud příliš lepí, přidáme mouku. Výsledné těsto by mělo být nadýchané a hladké. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu v teple kynout.
Opatrně rozdělíme na třetiny a z každé vytvoříme kouli, kterou necháme cca 10 minut odpočívat.
Na vymoučeném válu rozválíme kulaté placky, cca 4 mm tlusté. Placky opět necháme odpočívat na plechu s pečicím papírem. Mezitím si předehřejme troubu na 220 stupňů. Pečeme v nejnižším patře trouby.
Během čtyř až pěti minut by se měla placka v troubě nafouknout. Ihned ji otočíme a krátce (zhruba jednu minutu) necháme opékat i z druhé strany.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).