Hlavní navigace

Tak to prrr, správný vegetarián by tedy banán nejedl

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejíst maso a chránit zvířata už vegetariánům nestačí, přišli na to, že i takový banán a fíky jsou jejich metlou. Být ortodoxní vegetarián je prostě fuška, to abyste se báli slupnout jablíčko z babiččiny zahrádky.

To, že nejím červené maso, ze mě automaticky nedělá vegetariána, který s transparentem blokuje hlavní tepny velkoměsta. Šuplíku „vegetarián“ se na rozdíl od spousty jedinců vyhýbám jako čert kříži a dost nelibě reaguji na kohokoli, kdo by jen na úchytku tohoto šuplete sáhl. Jednoduše proto, že se s většinovým názorem vegetariánů plně neztotožňuji a živočišné produkty pocházející z dobrých chovů beru jako přirozenou součást zdravého jídelníčku (byť na červené maso prostě od dětství nemám žaludek ani srdce).

Jenže to patřím k menšině, s kým dnes promluvím, čí sociální síť navštívím, každý se nějakým způsobem škatulkuje, řadí, vymezuje. A vůbec nejvíce halasí vegetariáni, respektive „vegetariáni“. Pyšní se tím, jak už nesnídají vajíčka se slaninou, což doplní vystylovanou fotkou ovesné kaše s lyofilizovaným banánem a fíkem a hashtagy typu #StopZabíjení #SnídaněŠampiónů #TřiDnyVegetarián #NejlepšíRozhodnutíŽivota … Jenže oni vůbec netuší, že vegetariány nejsou. Protože i ten banán i fíky jsou z pohledu ortodoxního vegetariána vlastně masem.

Být vegetarián jednoduše není jen tak. To si myslíte, že vynecháte maso (v některých případech mléčné produkty a vejce) a jste součástí velké, zvířátka milující rodiny, ale to se pletete. Pravidla pro ty ortodoxní vegetariány jsou mnohem přísnější, než se laikovi zdá. Zapovězen je jim například Staropramen Cool Grep, Lipo i žvejky Pedro, jahodový Pribináček i jahodový Míša. Právě v těchto výrobcích je totiž použito přírodní barvivo karmín, které pochází z vysušeného těla červce nopálového. (Ha, takže taky nejste tak velkými vegetariány, jak jste si mysleli, že?) A to ještě nevíte, že originální parmezán a většina těch lepších sýrů od výrobce Lactalis je vyráběna za použití živočišného syřidla, které pochází z žaludků telat. Rohlíky jsou plné sádla a v želé bonbonech je živočišná želatina.

Nevěřícně jsem valila oči na letitého vegetariána, který se mi svěřil, že nejí houby a fíky. Ne proto, že by mu nechutnaly, ale protože do nich údajně lezou pidi broučci, kteří ve fíku či v houbě mohou umřít, tím pádem by pak tento extremista jedl i mrtvého broučka, a byl by s ním nejspíš amen… Přinejmenším. Korunu těmto výjimkám však nasazují vegetariáni tím, že nejí banány. Banány se totiž dle internetových diskuzí z vegetariánských skupin na sociálních sítích (cituji) „stříkají pesticidy z korýšů a měkkýšů“. Proto jsou přísnému vegetariánovi zapovězeny, protože správný vegetarián ani ulitu šnekovi nesní.

Ve snaze dodat tělu vitamíny z přírodních zdrojů tak vegetariáni přes léto více jezdí k prarodičům na vesnici vyplenit sady a okopat brambory. To ale zjevně netuší, že ani ovoce a zelenina ze zahrádky od babičky nemusí být v tomto ohledu tak „čisté“. Ona totiž i ta vesnická babička na zahradě může používat hnojivo, které obsahuje uhličitan vápenatý. Ten pochází právě ze schránek mořských korýšů a podle etiket „se dobře vstřebává“. Do půdy, do stromů, i do toho „domácího od babičky“.

Já tedy nejím jen červené maso a stejně už dvacet let poslouchám stejnou otázku: „A co jako jíš?“ A dost mi to leze krkem… ale co si denně asi musí vyslechnout takový vegetarián, který vidí hotová jatka v každém koši s banány?

Galerie: Samá zrada – potraviny se složením, které nečekáte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).