Hlavní navigace

Syndrom „hrozné dovolené“

5. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Zveme vás na „Dovolenou s psychologem – raději před než po“. V malém letním seriálu vám sice neřekneme, kam máte jet a co tam dělat. Ale možná vám pomůžeme, abyste na to přišli sami.

Dovolená se paradoxně řadí k významným stresovým faktorům, to je známá věc. Namísto relaxace těla i duše nás někdy čeká pěkný nápor na nervy. Těžko zabráníte setkání s blbcem na pláži nebo zpoždění letadla, rozhodně je ale na vašem uvážení, jestli se na tu pláž tím letadlem vůbec stojí za to vypravit.

Na téma dovolených byla popsána halda papíru včetně toho virtuálního. „Jak prožít ideální dovolenou? Dovolená bez stresu. Co na dovolenou. Návrat z dovolené…“ Když bychom všechny ty rady hodili do hrnce a zamíchali, vyjde nám dovolená pejska a kočičky. Nechutnala by nikomu.

Dá se vůbec ohledně dovolené něco obecně doporučit? V našem malém dovolenkovém seriálu Dovolená s psychologem – raději před, než po odpovídá zkušený poradenský psycholog Petr HrochPoradny pro rodinu v Olomouci.

Čtěte téma: Jak vypadá dovolená, která vede ke skutečnému odpočinku?

„Řada lidí dnes neumí správně odpočívat, a to se podepisuje na jejich zdraví i soukromém životě,“ říká psycholožka. Umíte odpočívat?

Přežít dovolenou – není to trochu málo?

Titulky článků k této problematice se často nesou v duchu „Jak přežít dovolenou“. Přežít – to je snad trochu málo, ne? Neděláme si to tak trochu sami, tím, jak se k dovoleným upínáme? Šetříme na ně, půjčujeme si a pak se jimi chlubíme a „výpravností“ dovolené se poměřujeme s okolím…


Autor: Isifa.cz

Když někdo neumí najít radost či alespoň užitek ve svých běžných dnech, je naivní očekávat, že to bude umět ve dnech mimořádných. Na dovolené jsem přece stejný člověk jako po zbytek roku. Co já, ale též i má žena, mé děti a bohužel i tchyně. Takže když někdo rýpe po celý rok, věčně nespokojen s čímkoliv, těžko bude juchat nad špinavým řeckým záchodem či pachem egyptského tržiště.

Pokud jsme nastaveni na režim přežití, tak frfňáme, šklebíme se, ale přizpůsobíme se. A pokud dovolenou přežijeme, tak nám to alespoň na chvíli může přinést slastný pocit, že jsme zase ten život doběhli. A chlubíme se dokola, co všechno jsme přežili, kolik to stálo a jací to jsme pašáci.

Pokud to máte nastaveno v hlavě, srdci či břiše na PROŽITÍ, nikoliv na přežití, tak se pak nemáte čím vychloubat. Protože vaše prožitky jsou nepřenositelné (i když následky některých prožitků přenositelné jsou!). O prožitcích lze pouze vyprávět, sdílet příběhy, a pokud poutavě vyprávíte, tak vaši posluchači prožívají vaše vyprávění. Je jedno, kolik to stálo, kolik fotek jste vyfotili digitálem a nikdy je nevytiskli.

Právě intenzita prožitku je to, co vám zanechá otisk dovolené ve vaší mysli. A taky proto má mnoho lidí s dovolenou následující problém: Pohodlné a příjemné poflakování je sice fajn, ale jako prožitek je méně intenzivní než cesta domů, při které čekáte sedm hodin na letišti plném řvoucích dětí, při které v oblasti turbulencí marně vzpomínáte na slova modliteb a na závěr které zjistíte, že máte o kufr míň a o dluh na kartě víc.

Vracíte se z dovolené s dobrým pocitem?

Co když se tedy vrátím s mizerným pocitem?

Já osobně hodně podporuji klienty, kteří si dokážou včas uvědomit, že se jim na dovolené přihodilo něco, co jim leží v žaludku, a že je dobré se tomu věnovat.


Autor: Agentura SXC

I když to někdy bývá nepříjemné, se vztekem a s potoky slz, je dobré tyhle věci otevřít. Když vám něco leží v žaludku a nedělá to dobrotu, tak se toho ještě můžete zbavit. Když se vám to ze žaludku dostane do oběhu, když to máte tak řečeno v krvi či pod kůži, to je pak už těžší terapie.

Hrozí vznik syndromu „hrozné dovolené“, tedy stavu, kdy jsme již dopředu naprogramováni, že jakákoliv dovolená s touhle ženou, tímhle mužem, těmito dětmi či tchyní/babičkou, bude naprosto příšerná. V takovém případě pak podvědomě děláme všechno proto, aby se toto proroctví naplnilo.

Když se dovolená a události na ní proberou včas, mohou emoce rázně či zvolna odplout a můžeme si uvědomit, co danou nespokojenost způsobilo. Většinou jsou to zcela konkrétní věci spojené s jedinečnou situací, nikoliv nějaký osud, smůla či duševní omezenost partnera. Tedy většinou…

petrhroch@petrhroch­.cz, www.petrhroch.cz

Čtěte téma: Odpočinek nic nestojí, zato relax je kšeft

Proč bychom proboha měli odpočívat aktivně? Přece proto, abychom utratili. Není lepší se jen tak natáhnout do trávy, vypnout a nedělat vůbec nic? A je to zadarmo! 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).