Hlavní navigace

Svatební hostina ve fastfoodu

14. 3. 2011

Sdílet

FEJETON – Jiný kraj, jiný mrav… ale kdo ví, možná i k nám dorazí móda „fast hostiny“, kde novomanželé namísto knedlíčkové polévky společně pojídají novomanželský hranolek.

Svatební hostina v rychlém občerstvení? Zní vám to spojení nesmyslně? V některých částech světa se nicméně stává, že se svatební tradice zvrhne v rychlou „hostinu“ vrcholící společným novomanželským hranolkem, konzumovaným ve dvou a končící polibkem.

Časopis Time informoval své čtenáře o novém zvyku svatebčanů v Hong Kongu. Ti se prý s oblibou scházejí na hostinu ve fastfoodu, který poptávce vychází vstříc a do své nabídky zařadil dokonce speciální svatební menu.


Autor: SXC

Před nástupem nové módy převládal starý zvyk, rodina si udělala celé prase, údajně jako symbol panenství nevěsty. Samozřejmě u hranolků ztrátu svobody neslaví všechny páry, ale nejde o trend zrovna zanedbatelný.

Romantika ve fastfoodu

Celé prase je nově nahrazeno svatebním hranolkem, který z jedné strany ukusuje nevěsta a z druhé ženich. V půlce se setkají v romantickém polibku. Tedy něco, co připomíná společné pojídání špagety nebo konzumaci polévky z jednoho talíře. Jen mi ta romantika ve fastfoodu prostě ke svatbě nějak nesedí, ale proti gustu – znáte to.

Asi je to výsledkem uspěchané doby, kdy nejen lidé z Hong Kongu nemají pro samou práci čas ani na pořádnou svatební oslavu. Fastfood se toho pochopitelně chytil a začal nabízet menu vskutku kompletní, včetně svatebních balónků. Zaplatíte pevnou taxu a máte svatbu jako z partesu, svatebčané si na jídlo odskočí na chviličku z práce a pokud chtějí, tak si ani nemusejí brát svatební oblečení, mezi těmi hamburgery se to snadno přehlédne.

Docela se divím, že se podobný koncept svateb nezačal prosazovat i u nás (nebo o tom nevím, kdo ví…). Stojí to málo, nezabere to čas a nemusíte se o nic starat. Naštěstí jsme ve věcech okolo svatby asi stále konzervativní a chce se nám dodržovat tradiční postupy.


Autor: Isifa.cz

Co by tomu řekli příbuzní, kdybychom je pozvali na bagetu zapíjenou kolou? To by přece babičky a tetičky nepřenesly přes srdce. Ani ušetřený čas, peníze a starosti by nedokázaly vynahradit onu šílenou psychickou újmu, která by se se svatebčany táhla do konce jejich žití.

Na svatbě záleží?

Přitom svatba na klíč je u nás populární služba. Ovšem pořadatelé jsou poptávkou a tradicemi tlačeni do pořádání svateb, které jsou stejné již mnoho let. Nic nového pod sluncem, a je to dobře, myslím si. Komu by se chtělo vzpomínat na svatbu s ve fastfoodu, říkáte si možná? Není to lepší na zámku, kde se všechno svatební osazenstvo přesune do přilehlé romantické restaurace? To je asi názor většiny.

Menšina možná podotkne, že přece nejde o to, kde se to událo, ale kdo byl přítomen a jak moc byli novomanželé šťastní. Ano, i tak se na to můžeme dívat.

Líbila by se vám svatební hostina ve fastfoodu?

Slyšel jsem o páru, který obstaral hostinu v podobě guláše na stojáka a pivka. Nebyly peníze a svatebčanům to nevadilo. Onen pár je spolu šťastně už čtyřicet let a zatím to klape. Netradiční hostina viditelně vztah nepoškodila ani jinak nepoznamenala. Příklad, že místo svatební hostiny není zase tak moc pečlivě vybírat.

I přes to, že jsem v tomto případě na straně menšiny, bych si dokázal svatební hostinu představit spíše v putyce třetí cenové než ve fastfoodu. Naše svatba se odehrála tradičně, na zámku a v zámecké restauraci. Nicméně chápu, že někdo chce cosi zvláštního. Jenom volba podle trendů v Asii mi ke svatbě pořád nějak nesedí…

Jaká je svatební hostina podle vašeho gusta?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).