Hlavní navigace

Miláčku, promiň. Svatba nebude, dokud si tě neočichám!

8. 4. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Vybíráte partnera na celý život? Pak vysaďte antikoncepci a pořádně si jej očichejte. Ukazuje se, že osobní vůně hraje v trvání vztahu důležitou roli. A antikoncepce vnímání vůní zkresluje.

Pokud partnerka užívala v době seznámení některou z forem hormonální antikoncepce, ovlivní to délku trvání vztahu. Takové vztahy se rozpadají dříve než vztahy, ve kterých žena hormonální antikoncepci neužívala. Příčinou je fakt, že ženy pod vlivem hormonální antikoncepce nerozlišují odoranty a po jejím vysazení jim partner může přestat „vonět“.

Novinářům to řekl profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu, který se podílel na výzkumu sexuálního chování a partnerských vztahů. Z výzkumu provedeného společností STEM/MARK vyplývá, že do deseti let se rozešlo 48,7 % párů, ve kterých partnerka v době seznámení užívala hormonální antikoncepci.

Pokud ale žena antikoncepci s hormony neužívala, bylo to jen 33,3 % dvojic. V průzkumu odpovídalo 1605 mužů a žen ve věku 35 až 65 let. „Když si žena vybírá muže kryta hormonální antikoncepcí, je větší pravděpodobnost, že nerozezná odoranty. Proto bych ženám doporučil, aby při vybírání perspektivního partnera na celý život antikoncepci vysadily,“ řekl agentuře ČTK Petr Weiss.

Vůně je zárukou geneticky dobře vybavených dětí

Weiss uvedl, že partneři si „voní“, pokud mají odlišné imunitní systémy. Lidé s jinými imunitními systémy se sexuálně podvědomě přitahují, protože jejich případní potomci mají šanci mít širší spektrum imunity. „Potom je větší pravděpodobnost, že například přežijí různé epidemie,“ podotkl Weiss. Dodal, že mezi sourozenci a blízkými příbuznými odoranty fungují tak, že se obvykle sexuálně nepřitahují.

Hormonální antikoncepce sice brzdí schopnost vybrat si správného muže, ale díky ní zase výrazně klesl počet interrupcí v České republice na zhruba čtvrtinu počtů před rokem 1989, kdy bylo přibližně 100 000 interrupcí ročně. „V rámci Evropy je to naprosto ojedinělý výsledek, za který vděčíme nárůstu užívání hormonální antikoncepce,“ podotkl Weiss.

Dalším zajímavým výsledkem výzkumu je, že Češi a Češky stále nejsou schopni s partnerem otevřeně mluvit o svých sexuálních problémech. Ve výzkumu sexuálního chování a partnerských vztahů pouze 13,8 procenta mužů a 17,8 procenta žen připustilo, že o sexuální problematice spolu hovořili „důkladně“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).