Hlavní navigace

Svačina: malé jídlo s velkým významem

11. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ďábel se skrývá v detailech. Platí to i pro stravování. Tou maličkostí je vynechání svačiny. Přitom je to malé jídlo s velkým významem, jehož absence během dne vede k večernímu přejídání.

Dopolední a odpolední svačina je pro lidské tělo důležitá – udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Ten, kdo na ni odpoledne nezapomene, večer nemlsá. Dohromady by svačiny měly tvořit dvacet procent denního příjmu.

 

Co je lepší než velká porce ovoce?

Vyvážená svačina má být kombinací bílkovin a sacharidů. Je lepší připravit si menší porci ovocného salátu a přidat k němu lžíci tvarohu, nežli sníst jen velkou porci ovoce. Samotné ovoce tolik nezasytí a dodá příliš mnoho cukru. Bílkoviny snižují výsledný glykemický index, proto vás pokrm zasytí na delší dobu.

Mnozí jsou přes den příliš vytížení, v práci, na cestách, a na svačinu zapomínají. Výmluva na nedostatek času ale neobstojí. Stačí jednou za týden nakoupit, svačina pak může čekat v šuplíku. Vhodné je třeba sušené neslazené ovoce, celozrnné nebo ovesné sušenky, trvanlivé mléko v menších krabičkách, oříšky a knäckebroty, sušené maso nebo proteinové tyčinky. 

Jídlo během dne – svačiny

Svačiny pomáhají udržet stabilní hladinu krevního cukru a pomáhají proti přejídání. Jak si svačiny rozdělit a z čeho by se měly zdravé svačiny skládat? Poradí Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

5 pravidel dobré svačiny

Jestliže si svačinu zvládnete připravit ráno, držte se několika zásad:

1. Pečivo volte celozrnné

Ne každý tmavý rohlík či dalamánek je celozrnný. Některé mohou být jen přibarvené karamelem. Rozlišujte proto mezi pojmy cereální, vícezrnný a celozrnný. Cereálie znamená vyrobený z obilovin. Platí, že cereální je vše, co je vyrobeno z mouky. Pojem vícezrnný značí, že při výrobě bylo použito více druhů zrn. Celozrnná mouka má obsahovat všechny součásti zrna – vnější, střední a vnitřní vrstvy i obal zrna. Za celozrnné se považuje pečivo, při jehož výrobě bylo použito minimálně 85 % celozrnné mouky. Pečivo lze obměnit i za müsli tyčinku bez polevy.

2. Na kvalitní pečivo kvalitní margarín

Margarín je vhodnější než klasické máslo, protože neobsahuje vyšší množství nasycených tuků. Pozor také na mazání taveným sýrem, který obsahuje hodně soli. Zvolte raději sýr cottage, žervé nebo tvarohovou pomazánkou. Namísto uzeniny dejte přednost kvalitní šunce.

3. Neměl by chybět také mléčný výrobek

Ideální je polotučný jogurt do tří procent tuku nebo zakysaný nápoj.

4. Doplňte zeleninu nebo ovoce

Ve svačině by neměla chybět vláknina a vitamíny. Ze zeleniny volte mrkev, kedlubnu, cherry rajčátka nebo aktuálně ředkvičky. Mezi toast, rohlík či dalamánek vložte list čerstvého salátu nebo plátky okurky.

5. Nezapomínejte na pitný režim

Důležitou součástí svačiny je nápoj. Cola, káva, energetický nápoj ani sladké limonády vám dobrou službu neudělají. Vhodná je čistá voda bez bublinek, ředěný džus nebo zeleninový fresh, případně bylinkový či zelený čaj. Čaj příliš nedoslazujte, namísto cukru dejte raději přednost kvalitnímu medu.

Logo Vím, co jím – pomáhá s výběrem potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).