Hlavní navigace

Šváb v těstíčku a restovaná larva. Mňam

Sdílet

 Autor: Leporeloplus.cz
Snědli jste někdy omylem mouchu? Asi jste si moc nepochutnali, ale až okusíte saranče, cvrčka, restovanou larvu nebo moučného červa, budete si jinak šmakovat. Podívejte se.

Čerstvý chléb přímo z pece mistra pekaře, žádný prefabrikovaný, éčky nacpaný pecen. Na něm máslo, utlučené podle pradávných receptur, tedy bez vody a emulgátorů. Klasika, která neomrzí a dodá sílu i dřevorubci. Co kdyby ale v takové pochoutce své místo našli i cvrčci, červi nebo sarančata? Ještě pořád se vám sbíhají sliny? Pokud s odporem neodvracíte zrak od dalších řádků, nechte se pozvat na netradiční hmyzí menu.

Jíst hmyz je velmi zdravé

I studovaná nutriční terapeutka Lenka Mičová na webu žijzdrave.cz konzumaci hmyzu podporuje: „Důvodů je hned několik. Staří lidé často trpí nedostatečnou výživou, snědí malý objem potravy a není možné, aby si v tak malém množství zajistili potřebné živiny, vitamíny a minerální látky. Zde je hmyz naprosto ideální – stačí malé množství a potřebné látky jsou zajištěny. Hmyz obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a řadu minerálních látek.“ Konkrétní, co se množství týče, nelze být, záleží samozřejmě na výživě konkrétního druhu hmyzu. Za ideální jsou považováni třeba lesní mravenci. Nemají příliš velkou šanci pozřít něco špatného a většinou ani chemicky ošetřeného. Lenka Mičová doporučuje i moučné červy, cvrčky a šváby. Nemusíte pro ně do lesa ani do špajzu, za tři sta korun je můžete mít připravené a naservírované v pětibodovém hmyzím menu restaurantu Leporelo + v Brně.

Čtěte k tématu: Stát se hmyzožravcem

Už potřetí tento restaurant dává možnost ochutnat opravdu netradiční speciality, které pro gastronomické dobrodruhy připraví kulinární průkopník Petr Ocknecht – jediný profesionální kuchař v republice, který se specializuje na entomofágii. Čili využití hmyzu v potravě člověka.

Restovaná larva jako součást menu

Zcela unikátním pokrmem, který v rámci akce S hmyzem III. můžete jako součást degustačního menu ochutnat, je restovaná larva zlatohlávka podávaná na teplém salátku z červené čočky. Další hmyzí speciality speciálního menu jsou: Cvrček na másle s domácím hmyzím chlebem a máslem, restovaná zelenina s červy (paprika, cuketa, cibule, červená řepa, zelí), grilované saranče na polentě a jako dezert čokoládové brownies se sušeným hmyzem podávané se zakysanou smetanou.

Čtěte také: Jak účinně zlikvidovat mravence v bytě?

Nemusíte se bát, že hmyz do jídla napadal při výměně zářivky v kuchyni. Hmyzí speciality jsou připravovány z hmyzu, který pochází ze speciálních chovů. Ty produkují hmyz na objednávku – výhradně pro gastronomické účely. Tento hmyz je chován ve sterilním prostředí a je krmen surovinami vysoké kvality, které jsou vybrány tak, aby hmyzu a pokrmu z něj dodaly tu nejlahodnější chuť.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).