Hlavní navigace

Názor k článku Sushi vzniklo z nouze od anonym - Jazyk je ale živý útvar, který se neustále...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 6. 2013 21:13

    bez přezdívky

    Jazyk je ale živý útvar, který se neustále mění, přejímá a tvoří se nová slova, přestávají se používat stará... žádná pravidla neobsáhnou VŠECHNO, a protože jazyk se mění, pravidla a slovníky zastarávají. Jsou věci, které zůstanou stejné, a ty můžete zkontrolovat a opravit, jako psaní i a y, nebo vaše zmíněné přes/z. Jsou ale věci, které jsou nové a pravidlo pro ně neexistuje, nanejvýš něco jako doporučení. Sushi/suši je takové slovo. Kdo raději počešťuje, ať je píše se š, kdo raději používá původní verzi, nelze mu to zapovědět. Prostě proto, že to také není špatně.

    Co například takový e-mail? Tohle slovo se také používá v nepočeštěné podobě. Můžete místo toho používat "elektronický dopis", chcete-li, ale slovo e-mail už je prostě součástí běžného jazyka. To je daň za otevřený svět a za to, že dnes můžeme denně komunikovat s lidmi z různých jazykových světů, a tak častěji používáme univerzální slova, kterým všichni porozumí a nemusí se překládat.

    Pokud vám moje názory připadají podivně ortodoxní, pak se omlouvám. Možná jsem trochu nevhodně použila příměr s šířením módy. Změny a rozšiřování jazyka nejsou móda, je to životní nutnost. Byly časy, kdy jsem také zastávala cestu "vše české, jak nás to maminky učily", jenže pak jsem zjistila, že v některých případech jazyk za realitou velice zaostává, a člověk se buď přizpůsobí, nebo jeho textům nikdo neporozumí, případně je vůbec nebude moci napsat, například v technických oborech, a zejména těch spojených s počítači.
    Pochopitelně to neznamená, že budeme psát hrubky, jak se nám zlíbí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).