Hlavní navigace

Sushi vzniklo z nouze

18. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Tradiční japonské jídlo sushi je u nás dost populární. Někteří zkouší domácí přípravu, jiní vsadí na profesionály. Podle služby DameJidlo.cz se jedná o čtvrté nejoblíbenější jídlo.

Přestože si sushi spojujeme s Japonskem, kde se zabydlelo už před mnoha stovkami let, jeho původ je prý podle odborníků třeba hledat v oblasti dnešní Číny.

 

Autor: Isifa.cz

Sushi chce kvalitní suroviny

Sushi vzniklo z nouze

První zmínky o pokrmu zvaném sushi sahají až do roku 718 našeho letopočtu, kdy se tato specialita dostala do Japonska. Tehdy byla v jihovýchodní Asii z náboženských důvodů zakázána konzumace masa kromě rybího. Sushi se tak stalo ideální alternativou masového pokrmu chudých vrstev.

Za vznikem této speciality stojí přes tisíc let stará metoda kvašení z jižní Asie. Kuchaři balili do rýže nasolené rybí maso, aby se zakonzervovalo. Původně ale Japonci rýži s rybou vůbec nejedli, až časem zjistili, že dohromady obě potraviny chutnají výborně. V průběhu let si každá část Japonska vytvořila svou vlastní místní specialitu.

V první polovině 19. století zpopularizoval japonské sushi Hanaya Yohei, který vymyslel i nové variace na jiné mořské plody a přišel s prvním sushi fast foodem. Jako první také přestal s konzervováním potravin a začal připravovat sushi pouze z čerstvých ryb. Od minulého století až dodnes se sushi daří. Jeho současná podoba pochází už z poloviny 19. století a byla vytvořena v Tokiu, kde původně sloužila jako občerstvení pro divadelní publikum o přestávkách.

Po mnohá staletí bylo sushi považováno za mužskou parketu. Podle Japonců prý ženská ruka rybu znehodnotí. Diskriminaci ukončil až zákon o rovných příležitostech z roku 1999, od té doby můžeme vídat v této oblasti řadu šéfkuchařek.

Sushi v Česku

DameJidlo.cz, internetový agregátor nabídek restaurací s rozvozem, podle svých dosavadních zkušeností hodnotí, že sushi je čtvrtým nejoblíbenějším jídlem, které si lidé objednávají. A podle pražské služby Sushitime.cz je sushi výsadou žen, jejichž objednávky představují 66 procent. Podobně asi příliš nepřekvapí, že sushi fandí spíše mladší ročníky. 83 procent zákazníků pražského rozvozce tvoří lidé ve věku 18 – 34 let.

Z možností úpravy sushi je mezi Čechy nejoblíbenější maki s méně exotickými ingrediencemi, vyplývá to alespoň z preferencí zákazníků DameJidlo.cz a Sushitime.cz. „Češi si cestu k sushi zatím hledají, a proto jsou nejpopulárnější předdefinované maki boxy. Ty nabízí nejrůznější ingredience a chutě,“ říká Ivan Žídek ze Sushitime.cz. Kromě masových variant je oblíbené také zeleninové sushi, které má v sobě například okurku, ředkvičku, avokádo nebo chřest. „Zeleninové varianty sushi jsou oblíbené především jako lehčí varianta oběda či večeře, jejich výhodou je také nižší cena,“ doplňuje Tomáš Čupr, zakladatel DameJidlo.cz.

ROZHOVOR: Tomáš Čupr rozjíždí po Slevomatu nový projekt: Dáme jídlo?

Nejoblíbenější sushi Čechů podle Sushitime.cz

  • nigiri losos
  • maki losos
  • maki avokado
  • maki okurka
  • nigiri tuňák

Mražená ryba a rýže na rizoto – dá se to, ale není to ono

Odborníci na sushi se shodují, že základem správného sushi jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Příprava a především pak samotná rýže se vyznačuje specifickými postupy, které v domácích podmínkách není jednoduché připravit. „Pro domácí přípravu sushi je třeba počítat s tím, že i samotné ingredience jsou relativně drahé, ať už se jedná o správnou rýži, čerstvé ryby nebo kvalitní sójovou omáčku,“ vysvětluje Ivan Žídek.

Domácí výroba chce cvik a hlavně kvalitní suroviny. Laik si při jejich nákupu snadno naběhne. „Spousta lidí nakoupí suroviny běžně dostupné v obchodech, a pak jsou zklamaní,“ popisuje kuchař ze Sushitime.cz Pavel Pálenský. „Mražená ryba a rýže na rizoto – dá se to, ale není to ono,“ popisuje na videu, v němž radí, jak při přípravě sushi postupovat.


Výhodou DameJidlo.cz je také možnost hodnocení samotnými zákazníky. „Podle toho víme, že mají nejraději takzvané futo yasai, které obsahuje okurku, japonskou zeleninu takuan, asijské houby shitake a mrkev,“ říká Tomáš Čupr.

Zajímavosti ze světa sushi

  • sushi v doslovném překladu znamená „kyselá rýže“
  • v průběhu historie si každá část Japonska vytvořila vlastní sushi speciality
  • japonské sushi je zdrojem řady kvalitních bílkovin, proteinů, minerálů, nenasycených kyselin a má malé množství tuků a kalorií
  • syrová ryba je zdravější než tepelně upravovaná
  • v Tokiu můžete nastoupit na sushi univerzitu

Čtěte dále: Připravte si sushi po česku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).