Hlavní navigace

Sušené ovoce: najdete v něm pesticidy i brouky

15. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Sušené ovoce se běžně používá do velikonočních mazanců, koláčů, ale jí se i jen tak. Že je v rozumné míře zdravé, o tom není pochyb, jen musíte vybrat správně. To, které není zasažené brouky nebo neobsahuje mnoho pesticidů.

V domnění, že zobeme u televize zdravě, si namísto chipsů domů kupujeme sušené ovoce. A přestože ho konzumujeme s mírou, neboť je v něm velké množství přirozeně (a někdy i nepřirozeně) se vyskytujících cukrů, zas tak zdravě si nepočínáme. Sušené ovoce je totiž bohužel poměrně často nejakostní a nebezpečné. Alespoň do těchto kategorií ho řadí inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

V sušeném ovoci jsou problémem pesticidy

Aktuálně SZPI řeší nález rozinek, u nichž laboratorní rozbor potvrdil nadlimitní přítomnost látky ochratoxin A, což je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví. Zjištěné množství dvacet devět mikrogramů na kilogram téměř trojnásobně překročilo zákonem maximální povolené množství deset mikrogramů na kilogram.

Není to ovšem ojedinělý případ, kdy se inspektoři setkali s podobně závadným zpracovaným ovocem. Často naráží na plody, u nichž je překročen maximální limit reziduí pesticidu carbofuranu, což je jeden z nejjedovatějších karbamátových pesticidů. Loni je překvapil i nález sušených plodů obsahující devět let zakázaný přípravek na hubení hmyzu Propargit.

Jaké druhy ovoce měly od začátku roku 2017 až do dnes nejčastěji potíže s obsahem pesticidů, barviv a škůdců, ukazuje naše galerie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).